Επτά νεκροί σε νέα νύχτα τρόμου που βίωσε το Λονδίνο

12:39 4/6/2017 - Πηγή: Antinews

Νέα τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε χθες Σάββατο το βράδυ στην καρδιά του Λονδίνου, όπου δράστες έριξαν το φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου προτού επιτεθούν με μαχαίρια εναντίον περαστικών στη γειτονική περιοχή Μπόροου Μάρκετ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι.

Τουλάχιστον 48 άνθρωποι έχουν διακομιστεί σε πέντε νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων, η οποία επεσήμανε ότι έχει παράσχει βοήθεια σε πιο ελαφρά τραυματίες επιτόπου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θεωρεί το συμβάν "τρομοκρατική

επίθεση". Πρόκειται για την τρίτη τρομοκρατική επίθεση που σημειώνεται στη Βρετανία σε διάστημα τριών μηνών και σημειώνεται λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου και λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την επίθεση στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.

Σύμφωνα με το BBC τρεις από τους δράστες έπεσαν νεκροί από τα πυρά των ανδρών της αστυνομίας. Παράλληλα οι αρχές διέψευσαν ότι οι τρομοκράτες φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικές ύλες.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

Η αστυνομία εκλήθη λίγο μετά τις 22:00 (τοπική ώρα, 00:00 ώρα Ελλάδας) στη Γέφυρα του Λονδίνου, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, με τους αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για ένα όχημα που έπεσε πάνω στο πλήθος.

Η τροχαία ανακοίνωσε ότι "υπάρχουν πολλά θύματα", χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες για την κατάστασή τους, έπειτα από αυτό το συμβάν "στο οποίο φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν ένα όχημα και ένα μαχαίρι".

Η αστυνομία του Λονδίνου στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν δύο ακόμη επιθέσεις, στη συνοικία Μπόροου Μάρκετ, που βρίσκεται κοντά στη γέφυρα, και στο Βόξολ. Η τελευταία επίθεση αποδείχθηκε ότι δεν συνδέεται με τις δύο πρώτες.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε αναφερθεί στην "πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας" σε ανακοίνωσή της.

"Πυροβολισμοί ακούστηκαν" στο Μπόροου Μάρκετ, επεσήμανε η αστυνομία, ενώ σε μια φωτογραφία που τράβηξε περαστικός φαίνονται δύο άνθρωποι να κείτονται στο έδαφος, τουλάχιστον ένας εκ των οποίων φορά ένα παντελόνι παραλλαγής και μια ζώνη στην οποία φαίνονται μια σειρά από κυλινδρικά αντικείμενα.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στις κοντινές περιοχές.

Στο μεταξύ το Ισλαμικό Κράτος νωρίτερα χθες κάλεσε τους υποστηρικτές του μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram να εξαπολύσουν επιθέσεις με φορτηγά, μαχαίρια και όπλα εναντίον των "Σταυροφόρων" στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Να μην αναβληθούν οι εκλογές

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα πρέπει να αναβληθούν οι βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου μετά τη νέα επίθεση.

"Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγραφεί η θλίψη και η οργή που νιώθει η πόλη μας. Αισθάνομαι αποτροπιασμό και οργή που αυτοί οι δειλοί τρομοκράτες έβαλαν εσκεμμένα στο στόχαστρό τους αθώους Λονδρέζους και τουρίστες που απολάμβαναν το Σαββατόβραδό τους", δήλωσε ο Καν στους δημοσιογράφους.

"(Οι τρομοκράτες) θέλουν να μας εμποδίσουν να απολαμβάνουμε τις ελευθερίες που έχουμε (…) θέλουν να μας σταματήσουν από το να ψηφίσουμε την Πέμπτη στις βουλευτικές εκλογές (…) δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό", τόνισε.

"Δεν συμφωνώ με την αναβολή των εκλογών, πιστεύω με πάθος στη δημοκρατία (…) Ένα από τα πράγματα που απεχθάνονται οι τρομοκράτες είναι η δημοκρατία", υπογράμμισε ο Καν.

Ωστόσο ο δήμαρχος του Λονδίνου πρόσθεσε ότι "το επίπεδο απειλής παραμένει υψηλό (…) αυτό σημαίνει ότι μια επίθεση στη χώρα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα πιθανή".

Προειδοποίησε μάλιστα τους Λονδρέζους ότι η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους της πρωτεύουσας θα είναι αυξημένη: "Οι Λονδρέζοι θα παρατηρήσουν σήμερα αυξημένη αστυνομική παρουσία, όπως και τις επόμενες λίγες ημέρες (…) κάποιοι αστυνομικοί θα είναι και ένοπλοι".

Τέλος ο Καν επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι και σε εγρήγορση.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Λονδίνου καταδίκασε την επίθεση, κάνοντας λόγο για μια "εσκεμμένη και θρασύδειλη" ενέργεια.

"Δεν γνωρίζουμε ακόμη όλες τις λεπτομέρειες, αλλά αυτή ήταν μια εσκεμμένη και θρασύδειλη επίθεση εναντίον αθώων Λονδρέζων και επισκεπτών" στη βρετανική πρωτεύουσα, τόνισε ο Καν.

Παρακολουθούμε την κατάσταση

Το Σκωτσέζικο Εθνικό κόμμα, από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως θα αναβάλει για σήμερα την προεκλογική του εκστρατεία. Η ηγέτιδα του κόμματος και πρωθυπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, θα συμμετάσχει στην επιτροπή που οργάνωσε η κυβέρνηση προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στη χώρα.

"Μετά την τρομοκρατική επίθεση, χθες το βράδυ, στο Λονδίνο, συνεργαζόμαστε στενά με τη βρετανική κυβέρνηση και την αστυνομία της Σκωτίας και παρακολουθούμε την κατάσταση.

Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και με όσους τραυματίστηκαν σε αυτά τα φρικτά γεγονότα", δήλωσε η Sturgeon.

Η Γερμανία σταθερά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα της βρίσκεται "αποφασιστικά στο πλευρό της Βρετανίας" μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο.

"Σήμερα μας ενώνει, πέρα από κάθε σύνορο, η φρίκη και το πένθος, αλλά επίσης και η αποφασιστικότητα", τόνισε η Μέρκελ σε σύντομη ανακοίνωσή της.

"Το επαναβεβαιώνω για τη Γερμανία: τη μάχη ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας στεκόμαστε αποφασιστικά στο πλευρό της Βρετανίας".

Καταδικάζουμε την τρομοκρατία

"Ο Πούτιν εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια προς τον βρετανικό λαό και καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στο Λονδίνο", επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Πεσκόφ, εκ μέρους του Ρώσου προέδρου Πούτιν.

"Ο πρόεδρος θα αποστείλει σύντομα τηλεγράφημα με τα συλλυπητήριά του προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι", πρόσθεσε.

Συμπάσχουμε με τον βρετανικό λαό

Μήνυμα συμπαράστασης στον βρετανικό λαό απηύθυνε ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy, μέσω του Twitter.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, o Rajoy λέει στο μήνυμά του πως παρακολουθεί την κατάσταση με προσοχή και θλίψη. "Συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε τις αρχές και τον βρετανικό λαό".

Η Γαλλία στο πλευρό Ηνωμένου Βασιλείου

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε σήμερα ότι η Γαλλία στέκει "στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου", μετά "τη νέα τραγωδία" η οποία έπληξε το βράδυ του Σαββάτου το Λονδίνο.

"Απέναντι σε αυτή τη νέα τραγωδία, η Γαλλία είναι περισσότερο από ποτέ στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι σκέψεις μου πάνε στα θύματα και στους οικείους τους", έγραψε ο Μακρόν στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Να τελειώνουμε με την τρομοκρατία

"3η τρομοκρατική επίθεση σε 3 μήνες στη Μ. Βρετανία. Ολόψυχη συμπαράσταση!", σημειώνεται στο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα επίθεση στη Βρετανία.

"Χρέος μας να κάνουμε τα πάντα για να τελειώνουμε με την τρομοκρατία" αναφέρει ανάρτηση του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Φρικτά γεγονότα

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε "φρικτά" τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Λονδίνο, τα οποία αντιμετωπίζονται πλέον ως "τρομοκρατικές" ενέργειες από τη βρετανική αστυνομία.

"Φρικτές οι ειδήσεις από το Λονδίνο. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση", έγραψε ο Τριντό στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Υπέδειξε επίσης έναν τηλεφωνικό αριθμό τον οποίο μπορούν να καλούν Καναδοί που βρίσκονται στη βρετανική πρωτεύουσα αν χρειάζονται βοήθεια.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένα φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί κλήθηκαν να επέμβουν όταν μαχαιρώθηκαν πολίτες στο Μπόροου Μάρκετ, μια κοντινή αγορά, στη νότια όχθη του Τάμεση. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, εκφράζονται φόβοι για επτά νεκρούς στις επιθέσεις.

Επικοινωνία Trump- May

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι για να της εκφράσει τα συλλυπητήριά του για την "βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση" που διαπράχθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Λονδίνο και να της προσφέρει την "πλήρη υποστήριξή" του, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, ο Τραμπ "επαίνεσε την ηρωική αντίδραση της αστυνομίας και των άλλων υπηρεσιών που επενέβησαν και προσέφερε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στην έρευνα και για να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για αυτές τις πράξεις μίσους", αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας για την τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο ηγετών.

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Guardian

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νέα, λονδινο, επτα, νυχτα, νεκροι, εκλογες, ιουνίου, bbc, ελλαδα, θλίψη, σημαίνει, μερκελ, συλλυπητήρια, twitter, guardian, γαλλια, χρεος, νεα δημοκρατια, ειδήσεις, ηπα, capital, απε-μπε, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, θλίψη, αστυνομια, γερμανια, δημοκρατια, ηπα, φωτογραφια, ωρα, bbc, guardian, αγορα, απε, απε-μπε, εβδομαδες, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γεφυρα, γιλεκα, διαστημα, δωσει, εγρηγορση, εδαφος, υπαρχει, εκστρατεια, ενεργεια, ερευνα, εσκεμμενα, ευθυνη, ζωνη, υπηρεσια, κυβερνηση, κομμα, λεπτομερειες, λογο, μαχαιρια, μηνες, μορφη, νοσοκομεια, μπε, παντα, οικος, οχημα, οχθη, παθος, πεμπτη, πενθος, πουτιν, σαββατο, συνεχεια, συντομα, σειρα, συλλυπητήρια, σκεψεις, τριτη, τροχαια, φαινονται, φορα, φορτηγα, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, καρδια, κυριακου, λεξεις, οργη, πληροφοριες, σημαίνει
Τυχαία Θέματα