Μετά το 2015 η ανάκαμψη στην Ελλάδα

Η ύφεση στην Ελλάδα θα συνεχιστεί περισσότερο από ότι είχε προβλεφθεί, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2014, υποστηρίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε σημερινή του έκθεση. Η οικονομία δεν θα ανακάμψει πριν το 2015, μετά από επτά συναπτά έτη ύφεσης, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, δηλαδή ένα χρόνο αργότερα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης. «Η επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης προβλέπεται για

το τέλος του 2014 καθώς θα ενισχυθεί το παγκόσμιο εμπόριο, θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη και θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα», ανέφερε ο ΟΟΣΑ, που προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,3% το 2014, έναντι ανάπτυξης 0,2%, που προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση για την ίδια περίοδο.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι αναμένεται μικρότερη ανάπτυξη για τον επόμενο χρόνο, κατά 1,4% αντί του 2,2% που είχε προβλέψει τον Μάιο. Η ύφεση στην ευρωζώνη επίσης θα είναι μεγαλύτερη. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία είναι ο αποκαλούμενος «δημοσιονομικός γκρεμός» των ΗΠΑ και η κρίση στην ευρωζώνη. Ο οργανισμός μείωσε τις εκτιμήσεις του για ανάπτυξη σε 34 μέλη του. Όσον αφορά την ευρωζώνη, αναθεώρησε πολύ προς τα κάτω την εκτίμησή του, θεωρώντας ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2013, αντί να αυξηθεί κατά 0,9% όπως είχε εκτιμήσει τον Μάιο.

bbc.co.uk

Keywords
Τυχαία Θέματα