Θα γλιτώσει η Αμερική τον «δημοσιονομικό γκρεμό»;

Ο πολιτικός και οικονομικός αντίκτυπος είναι πολύ μεγάλος για την Ουάσιγκτον, ώστε να επιτρέψει να ισχύσουν οι μεγάλες αυξήσεις φόρων και οι περικοπές δαπανών. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι νομοθέτες θα βρουν μια αποφασιστική λύση για τα δημοσιονομικά δεινά της χώρας, γράφει ο David Grant στο Christian Science

MonitorWeekly.

«Χαλάρωσε, Αμερική. Μπορείτε να πετάξετε τα αλεξίπτωτά σας. Η Ουάσιγκτον δεν είναι πιθανό να ρίξει την χώρα στον “δημοσιονομικό γκρεμό.” Ακόμη και μια πρωτεύουσα που είναι σε αδιέξοδο και δυσλειτουρεί όπως η Ουάσιγκτον δεν είναι πιθανό να διακινδυνεύσει μια κίνηση που έχει τόσες πολλές οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις, σύμφωνα με ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμόνων.Ιδού οι πέντε λόγοι που δεν θα συμβεί καυτό:

Η λέξη που αρχίζει από «ύ»

Πολλοί πιστεύουν ότι το φάντασμα της διπλής ύφεσης παραμένει ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο το Κογκρέσο και ο πρόεδρος θα φθάσουν σε κάποια λύση ως την 1η Ιανουαρίου. Είναι κάτι που κανένα κόμμα δεν θέλει να δει – ή να κατηγορηθεί γι’ αυτό. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) εκτιμά ότι με τις μαζικές περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων που επιβάλλονται από τον γκρεμό, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2013. (Ορισμένες προβλέψεις στον ιδιωτικό τομέα πιστεύουν ότι το χτύπημα θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο σοβαρό). Αυτό ανέρχεται σε 2,7 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι θα δημιουργούσε η οικονομία σε άλλη περίπτωση έως το τέλος του έτους, λέει το CBO, που θα ωθούσε το ποσοστό ανεργίας -τώρα στο 7,9%- πάνω από το 9%.

Ακόμη και χωρίς την απειλή του γκρεμού, το CBO υπολογίζει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί στο αναιμικό 1,7% φέτος, ενώ η ανεργία θα κυμανθεί στο 8% περίπου. Με την Ευρώπη βυθισμένη στα δικά της δημοσιονομικά προβλήματα και άλλες μεγάλες οικονομίες του κόσμου να επιβραδύνονται, όπως η Κίνα, μια ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να έχει καταστροφικές παγκόσμιες συνέπειες.

Λόγω των επιπτώσεων στις ατζέντες

Οι αυξήσεις των φόρων που επιβάλλονται από τον γκρεμό για τους Αμερικανούς, συλλογικά, θα είναι οι μεγαλύτερες εδώ και έξι δεκαετίες, όπως μετρώνται με ένα ποσοστό της οικονομίας. Κανείς ο οποίος πληρώνει φόρο εισοδήματος δεν θα γλιτώσει και πολλοί άλλοι επίσης.

Ένα μεγάλο μέρος της προσοχής επικεντρώθηκε στη λήξη της εποχής Μπους όσον αφορά τις φορολογικές περικοπές που θα ωφελούσαν τους πλούσιους. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται σε κάθε συμφωνία που θα επεκτείνει φορολογικές περικοπές σε νοικοκυριά με εισοδήματα πάνω από 250.000 δολάρια, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόνερ, πιστεύει ότι η  υψηλότερη φορολογία στα μεγαλύτερα εισοδήματα των Αμερικανών θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας. Ο Μπόνερ έχει υπονοήσει ότι οι πλούσιοι θα μπορούσαν να πληρώσουν περισσότερα από τη μείωση των φορολογικών εκπτώσεων που λαμβάνουν – αλλά όχι με την αύξηση των οριακών φορολογικών συντελεστών τους.

Ωστόσο

Keywords
Τυχαία Θέματα