Μέσα στην εβδομάδα η εξεταστική του ΣΥΡΙΖΑ για τα υποβρύχια

Με μπαράζ κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών που θα έχουν ως στόχο να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να «μετριέται» ως προς το εύρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που απολαμβάνει απ’ τη βουλή θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις επαφές του πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο την Παρασκευή.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η πρόταση για εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια, η οποία όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ

θα καταθέσει μέχρι τα μέσα της εβδομάδας. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την Κουμουνδούρου για να ξεπερνάει εσωκομματικούς σκοπέλους να καταθέτει πρόταση που θα ζητάει έρευνα απ’ τις αρχές της υπόθεσης ωστόσο θα εστιάζει και θα επικεντρώνεται στην αναθεώρηση των σχετικών συμβάσεων που έγιναν επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Άμυνας. Ο στόχος είναι προφανής. Να συνεχιστεί το πρεσάρισμα της Κουμουνδούρου στο ΠΑΣΟΚ ως τον πιο αδύνατο κρίκο της κυβέρνησης.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση της πρόκλησης κοινοβουλευτικής φθοράς της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ θα εντάξει τις ονομαστικές ψηφοφορίες που προτίθεται να ζητήσει για όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια που πρόκειται να έρθουν όπως για παράδειγμα ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Η πρώτη κίνηση αυτής της τακτικής ήταν η πρόταση μομφής.

Η τακτική αυτή είναι γενικά γνωστή ωστόσο θα ανέβουν οι τόνοι απ’ την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με δύο στόχους. Ο πρώτος είναι η μεγαλύτερη ένταση στην καλλιέργεια κλίματος πόλωσης με την κυβέρνηση για να «καθαρίσει πλήρως» το τοπίο που θα τον καταγράφει στην κοινή γνώμη ως τη μόνη εναλλακτική επιλογή και αντίπαλο δέος έναντι της κυβέρνησης και ο δεύτερος στόχος μέσω του «πολέμου» με την κυβέρνηση να επιβάλλει στο εσωκομματικό πεδίο τη «στροφή προς το ρεαλισμό» και ταυτόχρονα να κρύψει τις αδυναμίες της Κουμουνδούρου που όπως φαίνεται δεν τις βγαίνουν οι σχεδιασμοί σε ότι αφορά τις κινητοποιήσεις και το «πεζοδρόμιο».

Η γραμμή με την οποία θα επενδυθούν αυτές οι κινήσεις θα συνεχίσει να είναι η κριτική προς την κυβέρνηση Σαμαρά ότι είναι «ανίκανη να διαπραγματευτεί» με τους δανειστές και «εφαρμόζει το μνημονιακό πρόγραμμα σε όλες του τις διαστάσεις, ανεξάρτητα από το κοινωνικό κόστος», γιατί «εγκατέλειψε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου». Ενδεικτικό αυτού είναι και η υποδοχή των αποτελεσμάτων της συνάντησης Σαμαρά Μέρκελ την Παρασκευή. «Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε με περηφάνια τον πιο αντιαναπτυξιακό και αντικοινωνικό προϋπολογισμό και απέσπασε την αναμενόμενη στήριξη της καγκελαρίου στη συνέχιση της ίδιας συνταγής λιτότητας και ισοπέδωσης. Αυτό είναι η ουσία της «διαπραγμάτευσης» αλά Σαμαρά, να αποσπά τους καλούς βαθμούς από τους δανειστές επειδή καταδικάζει τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση» σχολίασε η Κουμουνδούρου, ενώ νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιτεθεί σφοδρά σε προσωπικό επίπεδο προς τον πρωθυπουργό τον οποίο είχε κατηγορήσει ως «αξιοθρήνητο» που παρακαλάει τη Μέρκελ να τον λυπηθεί!

Αυτή η γραμμή στην πραγματικότητα υπόσχεται στην πραγματικότητα μια διαφορετική παραλλαγή που δεν ξεφεύγει απ’ το συνολικό πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Σαμαρά και αυτός είναι και ο λόγος που «υποχρεώνει» τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να τη συγκαλύψει πίσω από πρωτοφανείς επιθετικούς και προσωπικούς χαρακτηρισμούς και φραστικές αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση.

Κάλχας

Keywords
Τυχαία Θέματα