Το παρασκήνιο του Eurogroup: “Εύγε” αλλά και πιέσεις για συμφωνία με την τρόικα

Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης επιθυμούν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, οι οποίοι πιέζουν να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας το συντομότερο.

Το ελληνικό θέμα δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Εurogroup της Παρασκευής, που είχε σαν μοναδικό θέμα συζήτησης την αξιολόγηση των σχεδίων Προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης για το 2014, αλλά στο παρασκήνιο μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση

ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε ότι η θέση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι ότι πρέπει να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο και στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ σημαντικό να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, είπε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο παραμένουν ανοικτά θέματα τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν. «Το είπα και την περασμένη βδομάδα, ότι η Ελλάδα κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες στο δημοσιονομικό τομέα και τις μεταρρυθμίσεις, όμως τώρα που έρχεται η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να την ενισχύσουμε με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την επίδειξη αποφασιστικότητας στην εφαρμογή του προγράμματος», κατέληξε ο κ. Ρεν.

Μπορεί οι αξιωματούχοι να πιέζουν για συμφωνία, ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφγκανγκ Σόιμπλε έκανε θετικές δηλώσεις για τη χώρα μας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες και αυτό έχει μεγάλη σημασία, με δεδομένη τη βαρύτητα της Γερμανίας και την προσπάθεια του πρωθυπουργού να πείσει το Βερολίνο να συνεχίσει τη στήριξη της Ελλάδας την κρίσιμη αυτή στιγμή για την οικονομία.

«Εξετάζοντας το ελληνικό πρόγραμμα τα αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας και αυτό είναι πολύ θετική εξέλιξη», είπε ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και θα ήταν πολύ καλό να καταλήξει η κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα. Πρέπει να επιδεικνύουμε σεβασμό στην Ελλάδα και τους Ελληνες και τις προσπάθειες που κατέβαλαν και αυτά που πέτυχαν, κατέληξε ο Γερμανός υπουργός.

Αναφορικά με τις συζητήσεις με την τρόικα στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι υπάρχει χρόνος για επίτευξη συμφωνίας μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup στις 9 Δεκεμβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και να γνωρίζουν οι υπουργοί της ευρωζώνης τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού προγράμματος για το 2014. Μια συμφωνία θα αποδεσμεύσει και τη δόση του 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της απόφασης του περασμένου Ιουλίου.

Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση και η τρόικα βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου (διαθεσιμότητα-απολύσεις στο Δημόσιο, αναδιάρθρωση ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ, ΕΑΣ), ενώ υπάρχει ακόμη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών στο ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2014, που θα πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση.

Νίκος Μπέλλος, στον “Τύπο της Κυριακής”

Keywords
Τυχαία Θέματα