Μέρκελ: Τα προγράμματα στήριξης της Ε.Ε και του ΔΝΤ αγοράζουν απλώς χρόνο για τις χώρες

21:31 3/6/2013 - Πηγή: Antinews

Με μια απίστευτα κυνική ομολογία, δείγμα του ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ήξεραν τι τους γίνεται με την κρίση, η Άγκελα Μέρκελ ομολόγησε αυτό που όλοι λίγο πολύ υποψιαζόμασταν. Ότι τα προγράμματα που επιβάλλει η τρόικα στις χρεοκοπημένες χώρες είναι επιεικώς για τα… σκουπίδια.

Μιλώντας σε συνέδριο για την «Ημέρα του Καταναλωτή», η κ. Μέρκελ

τόνισε: «Τα προγράμματα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αγοράζουν απλώς χρόνο για τις χώρες στις οποίες εφαρμόζονται» και συνέχισε: «Δεν έχουμε ακόμη εξέλθει πλήρως από την κρίση. Η εμπιστοσύνη διαταράχθηκε σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Η αξιοπιστία μπορεί να ανακτηθεί μόνο από κάθε κράτος της Ευρωζώνης χωριστά, με την εξυγίανση των προϋπολογισμών και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Μα η ίδια η Μέρκελ δεν ήταν αυτή που έλεγε ότι με τις μεγαλόπνοες συμφωνίες που ετοίμασε ο άλλος «πανέξυπνος», Β. Σόιμπλε, σώθηκε η Ευρώπη και το κοινό νόμισμα; Αυτοί δε μας έλεγαν ότι μόνο με αυτή την πολιτική λιτότητας θα έρθει η έξοδος από την κρίση; Παραμύθια ήταν όλα αυτά; Αγοράζαμε χρόνο γιατί άραγε;

Η ομολογία της Μέρκελ, όπως και ότι εμφανίζεται να είναι πιο διαλλακτική σχετικά με τις πολιτικές λιτότητας, ασφαλώς έχουν σχέση με τις εκλογές της Γερμανίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι προετοιμάζεται το έδαφος και για γενναίες αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική. Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής τον Ιούνιο εκτιμάται πλέον ότι θα είναι κρισιμότατη διότι μπορεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν και την Ελλάδα. Ίσως σημάνει το τέλος της σκληρής πολιτικής λιτότητας και φτωχοποίησης του πληθυσμού. Και σίγουρα θα επιβεβαιωθεί η πρόθεση των ισχυρών να πέσει χρήμα στην αγορά προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των 20 εκατ. ευρωπαίων που έχει τρομάξει ακόμη και τις ισχυρές χώρες.

Ας μην είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι για να μην απογοητευτούμε. Όμως, οι δύο επόμενες προεδρίες και κυρίως αυτή που έχει ελληνικό χρώμα, από την αρχή του 2014 ίσως να δείξει ξεκάθαρα το δρόμο της εξόδου από την κρίση. Και το καλό είναι ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις αυτές, δεν είναι «νεκρή» και σίγουρα δεν είναι εκτός ευρώ. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα