Μέρκελ: Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα

17:55 3/6/2013 - Πηγή: Antinews

Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να είναι ισχυρή εάν οι άλλες χώρες δεν πηγαίνουν καλά –ή, όπως το εξέφρασε χαρακτηριστικά η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ «βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα». Ο στόχος της ηγέτιδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) είναι σαφής: εν όψει των εκλογών τον Σεπτέμβρη, θέλει να πάει στις κάλπες με την Ευρώπη ικανοποιημένη και με τη γερμανική αντιπολίτευση (κυρίως το SPD) αποδυναμωμένο.

Όπως ανέφερε η Μέρκελ

στο περιοδικό Der Spiegel, «πολλά εξαρτώνται και για τη Γερμανία, από το τι συμβαίνει στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία ή άλλες χώρες». Επισήμανε δε ότι οι πρωθυπουργοί αυτών των χωρών έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση για το θαρραλέο και επίπονο μεταρρυθμιστικό έργο που επιτελούν, διευκρινίζοντας ότι η ίδια υπερασπίζεται τα συμφέροντα όχι μόνο της χώρας της, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Παρόλα αυτά, εξέφρασε την αισιοδοξία για την συνέχιση των προγραμμάτων λιτότητας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις θυσίες των πολιτών.

Παράλληλα, στο ευρύτερο φιλικό κλίμα με το Παρίσι που καλλιεργεί τελευταία, η καγκελάριος λέει για μια ακόμα φορά «όχι» στην εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Δεν βλέπω καμιά ανάγκη τα επόμενα χρόνια να δοθούν περισσότερες εξουσίες στην Κομισιόν», σημειώνει η Μέρκελ. Μέχρι πρότινος, η γερμανική κυβέρνηση ζητούσε την ενίσχυση των εξουσιών της Κομισιόν. Αυτή η αλλαγή τονίζει την μετατόπιση του Βερολίνου στον άξονα λιτότητας-ανάπτυξης.

Στο εσωτερικό πάντως η κυβέρνηση Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο σκάνδαλο. Συγκεκριμένα, το κυβερνών CDU κατηγορείται πως σπατάλησε μεταξύ 500 και 680 δις ευρώ σε ένα πρόγραμμα αγοράς μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών, το επονομαζόμενο «Euro Hawk», το οποίο τελικώς κρίθηκε ακατάλληλο και κατέληξε στο καλάθι των αχρήστων. Λέγεται πως το υπουργείο Άμυνας γνώριζε τα προβλήματα του εν λόγω προγράμματος, αλλά προτίμησε να τα αποκρύψει. Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας, Τόμας ντε Μεζιέρ, την παραίτηση του οποίου ζητούν πολλοί. Έτσι, η Μέρκελ βλέπει έναν ακόμα «εκλεκτό» της να απειλείται.

Επιπλέον, η καγκελάριος υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησής της να πωλεί όπλα σε χώρες της Αφρικής ή της Ασίας όπου αμφισβητείται το δημοκρατικό έρεισμα των κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι οι χώρες αυτές, όπως η Σαουδική Αραβία, «αποτελούν σημαντικούς εταίρους της Γερμανίας στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

spiegel.de

Keywords
Τυχαία Θέματα