Μέρκελ και Ολάντ επαναφέρουν το θέμα της Ουκρανίας στην G-20

23:17 2/9/2016 - Πηγή: Antinews

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας λένε ότι θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα προσφορά για την εκτόνωση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. Επίσης, ζήτησαν "φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα" για την ΕΕ, σε ένα μέλλον χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε

την Παρασκευή ότι ήταν δυσαρεστημένη με την τρέχουσα πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ στην ανατολική Ουκρανία και ότι η σύγκρουση θα πρέπει να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής της G20 που αρχίζει αυτή την Κυριακή Χανγκτσόου στην Κίνα.

Μιλώντας μετά τη συνάντησή της με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στην πόλη- θέρετρο Εβιάν στη λίμνη της Γενεύης, η Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία και η Γαλλία "είχαν σύμπνοια απόψεων" και ότι "θα δώσουν την ίδια ώθηση". Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων έχει σκοτώσει περισσότερους από 9.500 ανθρώπους, απ' όταν ξέσπασε το 2014. Διεθνείς παρατηρητές έχουν αναφέρει μια αύξηση του αριθμού των συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας το 2014 και επιβεβαιώθηκαν το 2015, μειώνοντας αρχικά τη βία. Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση των συμφωνιών.

Η Γερμανία και η Γαλλία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των συμφωνιών του Μινσκ, στις οποίες η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν επίσης μέρος.

Νέες συνομιλίες μεταξύ των τεσσάρων ηγετών;

Η Μέρκελ και ο Ολάντ αναμένεται επίσης να συζητήσουν στην Ουκρανία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 αυτό το Σαββατοκύριακο, το οποίο συγκεντρώνει ηγέτες από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Οι γερμανοί και γάλλοι ηγέτες είναι πιθανό να προσπαθήσουν να φέρουν τον Πούτιν πίσω στο τραπέζι, μαζί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Πούτιν έχει δείξει πρόσφατα απροθυμία να διεξάγει τέτοιες συνομιλίες, κατηγορώντας το Κίεβο ότι σχεδίαζε να εισβάλει στην Κριμαία, μια περιοχή που η Ρωσία έχει προσαρτήσει από την Ουκρανία τον Μάρτιο του 2014, σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται από ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας και δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης.

"Νορμανδία των τεσσάρων" ονομάστηκε η πρώτη συνάντηση των αρχηγών των τεσσάρων κρατών που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2014 στη Νορμανδία. Οι συνομιλίες έλαβαν χώρα στο περιθώριο της τελετής για την 70η επέτειο της Επιχείρησης "Overlord" των Συμμάχων, κατά την οποία αποβιβάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες στις ακτές της Γαλλίας για να ξεκινήσει η ανακατάληψη της κατεχόμενης Δυτικής Ευρώπης από την Γερμανία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Δουλειές μετά το Brexit

Μέρκελ και Ολάντ έκαναν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την Ουκρανία, ενώ βρίσκονταν στην Εβιάν για μια συνάντηση με περίπου 50 γερμανούς και γάλλους ηγέτες των επιχειρήσεων. Κατά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες παρότρυναν για ταχεία λήψη αποφάσεων όσον αφορά την εσωτερική ασφάλεια και την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας, ιδιαίτερα ενόψει της απόφασης της Βρετανίας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Μέρκελ να λέει ότι το μπλοκ χρειάζεται "φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα".

"Πρέπει τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ενεργήσουν γρηγορότερα", είπε, προσθέτοντας: "Δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ, αλλά πραγματικά πρέπει να καταλήγουμε σε επιτυχίες κάθε μήνα". Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία θα συνεδριάσουν στις 16 Σεπτεμβρίου στη Σλοβακία για να συζητήσουν το μέλλον της Ένωσης μετά το Brexit.

dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα