Βενεζουέλα: Χιλιάδες ζητούν την αποπομπή του Μαδούρο

18:10 2/9/2016 - Πηγή: Antinews

Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους την Πέμπτη για να απαιτήσουν την αποπομπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, εκφράζοντας την απογοήτευση με την οικονομική κατάρρευση και την ηγεσία της Βενεζουέλας. Η πορεία, την οποία οι διαδηλωτές ονόμασαν "η κατάληψη του Καράκας", διοργανώθηκε από τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές κατέλαβαν μια μεγάλη εθνική οδό και πολλές λεωφόρους στο Καράκας, την

πρωτεύουσα του έθνους, και ξεχύθηκαν σε πλατείες της πόλης, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει δυναμική ένα δημοψήφισμα για την αποπομπή του Μαδούρο.

Αλλά η δυσαρέσκεια ήταν πολύ μεγαλύτερη από την απλή πολιτική απογοήτευση σε μια χώρα που έχει φτάσει στην οικονομική καταστροφή. Ορισμένοι διαδηλωτές ταξίδεψαν για ώρες από διάφορα μέρη της Βενεζουέλας, όπου είπαν ότι δεν μπορούσαν πλέον να βρουν αρκετή τροφή. Άλλοι είπαν ότι δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά, ή ότι οι πόλεις τους μαστίζονται από τη βία και πάσχουν από έλλειψη κυβερνητικής παρουσίας.

Ο Μαδούρο ζήτησε από τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους για να κάνουν μία αντι-διαδήλωση, στην οποία τα πλήθη ήταν ντυμένα στα κόκκινα, το χρώμα του αριστερού κινήματος του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες. Η κυβέρνηση φαίνεται επίσης ότι εντείνει την καταστολή. Προ ημερών ο Ντανιέλ Σεμπάλος, ένας ηγέτης της αντιπολίτευσης που βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό με την κατηγορία της υποκίνησης της βίας, μεταφέρθηκε σε κελί. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι σκόπευε να δημιουργήσει βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας. Άλλα μέλη της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι ομοϊδεάτες τους είτε είχαν συλληφθεί είτε κρύβονταν.

Οι αρχές προσπαθούν επίσης να πατάξουν τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, μια μη κερδοσκοπική ομάδα που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, δήλωσε την Τετάρτη ότι σε τουλάχιστον έξι δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων δύο από το Al Jazeera και ένας από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, είχε απαγορευθεί η είσοδος στο αεροδρόμιο της χώρας. Ο Jim Wyss, δημοσιογράφος της The Miami Herald, επετράπη να εισέλθει αλλά λίγο αργότερα εκδιώχθηκε. Σε μια χώρα όπου η τιμή του ψωμιού αυξάνεται κάθε εβδομάδα, μαζί με τις ουρές αναμονής στους φούρνους, υπήρξε έντονος θυμός και απόγνωση.

Η ξηρασία της άνοιξης εμπόδισε την ομαλή λειτουργία του υδροηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Μπλακάουτ σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα, κλείνοντας τα φώτα σε σπίτια και νοσοκομεία. Ο Μαδούρο ανακοίνωσε μείωση της εργάσιμης εβδομάδας σε τέσσερις ημέρες - και αργότερα δύο- για τη διατήρηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι το καλοκαίρι, οι προμήθειες τροφίμων του έθνους είχαν μειωθεί δραματικά. Οι ουρές όπου οι κάτοικοι της Βενεζουέλας είχαν συνηθίσει να περιμένουν για τρόφιμα μετατράπηκαν σε όχλο που επιτέθηκε σε αρτοποιεία, κρεοπωλεία και παντοπωλεία. Φορτηγά παράδοσης προϊόντων δέχθηκαν επίσης επίθεση και το περιεχόμενό τους λεηλατήθηκε. Η κυβέρνηση διέταξε οι προμήθειες τροφίμων να μεταφέρονται με τη συνοδεία ένοπλων φρουρών.

Αυτή η τραγική κατάσταση οδήγησε πολλούς να έρθουν από πολύ μακριά στην πρωτεύουσα για την διαδήλωση της Πέμπτης.

Δεν ήταν σαφές πόσοι συμμετείχαν στην πορεία και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να αποτρέψουν μια μεγάλη διαδήλωση. Επίσημα οδοφράγματα εμφανίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε σήραγγες που οδηγούν στο Καράκας, εμποδίζοντας την κυκλοφορία επί ώρες, καθώς η αστυνομία ανέκρινε τους επιβάτες για τα κίνητρά τους.

Ενώ η κυβέρνηση Μαδούρο ήταν ο στόχος των διαδηλώσεων, πολλοί φάνηκε να τα βάζουν και με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, που έχει παλέψει για να μεταφράσει την οργή της κατάρρευσης της χώρας σε λαϊκή υποστήριξη. Η αντιπολίτευση, βασισμένη στο κύμα δυσαρέσκειας με τον Μαδούρο, ανέλαβε την Εθνοσυνέλευση τον Ιανουάριο. Τα μέλη της υποσχέθηκαν να θεσπίσουν μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς που θα αναζωογονήσουν την κατάρρευση της οικονομίας, να απελευθερώσουν πολλούς φυλακισμένους αντιφρονούντες ηγέτες και να οδηγήσουν, πιο αποφασιστικά, σε ένα δημοψήφισμα που θα καθαιρέσει τον Μαδούρο μέσα σε λίγους μήνες.

Τίποτα από αυτά δεν έχει περάσει. Ο Μαδούρο, που υποστηρίζεται από ένα Ανώτατο Δικαστήριο που ελέγχεται από αριστεριστές, κατάφερε γρήγορα να μπλοκάρει τα μέτρα μεταρρύθμισης της αντιπολίτευσης, ανατρέποντας ένα νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και χρησιμοποιώντας τα δικαστήρια για να επεκτείνει τις προεδρικές εξουσίες παρά τις αντιρρήσεις του Κογκρέσου.

Ακόμη και το κίνημα για την αποπομπή του έχει σταματήσει. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης υποσχέθηκαν να διεξαγάγουν ψηφοφορία για το δημοψήφισμα φέτος, το οποίο θα αναγκάσει τους αριστερούς να κάνουν νέες εκλογές αν χάσει ο Μαδούρο. Ωστόσο, το εκλογικό σώμα της χώρας εξέδωσε χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την επόμενη χρονιά. Αν ο Μαδούρο καθαιρεθεί, ο αντιπρόεδρος που θα επιλέξει θα ασκεί τα καθήκοντά του ως τη λήξη της θητείας του, το 2019. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεσμεύθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την απομάκρυνση του προέδρου. "Όλοι να ξυπνήσουν τον Μαδούρο, αν καταφέρνει να κοιμηθεί, έγραψε ο Ενρίκε Καπρίλες, ένας ηγέτης της αντιπολίτευσης, στο Twitter. "Όλο το Καράκας κινητοποιείται για το δημοψήφισμα. Για να έχουμε μια αληθινή πατρίδα!"

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα