Η δημοτικότητα της Μέρκελ καταρρέει, το AFD καραδοκεί

18:10 2/9/2016 - Πηγή: Antinews

Ένα χρόνο αφότου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε τις πόρτες σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, η μοιραία κίνηση τη στοιχειώνει πολιτικά, ανοίγοντας της μια ισχυρή προεκλογική πρόκληση από την ακροδεξιά αυτό το Σαββατοκύριακο και περιπλέκοντας τις προσπάθειες να σφυρηλατήσει μια ενωτική απάντηση στην απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μέρκελ, η οποία είναι καγκελάριος από το φθινόπωρο

του 2005 και ο μακροβιότερος ηγέτης της Ευρώπης, έχει βρεθεί σε θέση άμυνας σε ένα γύρο συνεντεύξεων τόσο για την επέτειο της εισροής προσφύγων όσο και για την πραγματική έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους. "Η Γερμανία θα παραμείνει η Γερμανία, με όλα αυτά που είναι αγαπητά σε εμάς", επέμεινε σε μια συνέντευξη αυτή την εβδομάδα στην Süddeutsche Zeitung. Με την κατάσταση στην Ευρώπη να είναι ιδιαιτέρως ρευστή, μετά την εκπληκτική βρετανική ψηφοφορία για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τις εκλογές στη Γαλλία και την Ολλανδία το επόμενο έτος, η Μέρκελ δέχεται αυξανόμενα πυρά στο εσωτερικό.

Τα ποσοστά έγκρισής της σε μια μεγάλη μηνιαία δημοσκόπηση για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ARD γλίστρησε στο 47 τοις εκατό τον Αύγουστο, σε σύγκριση με 75 τοις εκατό τον Απρίλιο του 2015, πριν από την πρόκληση των προσφύγων. Εάν οι εθνικές εκλογές διεξαγόταν σήμερα, ο συντηρητικός συνασπισμός της θα έπαιρνε το 33 τοις εκατό των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, στην οποία συμμετείχαν 2.503 άτομα και δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Αυτό συγκρίνεται με μόλις πάνω από 41 τοις εκατό κατά τις τελευταίες εθνικές εκλογές το 2013.

Μια πρώιμη ένδειξη των πολιτικών προβλημάτων που έπονται μπορεί να προκύψει την Κυριακή, όταν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των φόβων ως επί το πλείστον για τους μουσουλμάνους μετανάστες, απειλεί να ξεπεράσει τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές, στην εκλογική περιφέρεια της καγκελαρίου.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν πλήγμα για τη μεταναστευτική πολιτική της. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο κόμματα έχουν πολύ μικρή διαφορά, λίγο πάνω από το 20 τοις εκατό στο κρατίδιο Μέκλενμπουργκ-Βορπόμερν, μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας στην πρώην Ανατολική Γερμανία. "Η αποτυχημένη πολιτική της καγκελαρίου είναι ένα πλήγμα για το κόμμα μας", δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ένας ηγέτης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. "Οδηγεί τους ψηφοφόρους προς το κόμμα μας".

Με το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας σε όλους το περασμένο έτος, χωρίς καν τη διαβούλευση με ακόμα ένα μέλος του Κοινοβουλίου, πρόσθεσε, η Μέρκελ συμπεριφέρθηκε σαν δικτάτορας. "Θεωρείται ακριβώς από κάθε Ευρωπαίο ηγέτη ως πράξη τρέλας", είπε.

Σε σιωπηρή αναγνώριση των επικριτών που υποστηρίζουν ότι δεν συμβουλεύτηκε κανέναν για την κίνηση με τους πρόσφυγες, η Μέρκελ έχει ξεκινήσει μια περιοδεία ακρόασης στην Ευρώπη για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις. Στο Ταλίν, ο πρωθυπουργός της Εσθονίας την ευχαρίστησε διάχυτα για την ηγεσία της. Αλλά ήταν προφανές στη Βαρσοβία, όπου συνάντησε τους τέσσερις ηγέτες της Κεντρικής Ευρώπης που έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά να δεχθούν πρόσφυγες, ότι δεν περιλαμβανόταν ανάμεσα στους φίλους τους.

Μια σειρά από άλλα αιτήματα - από τα αιτήματα της Ιταλίας και της Γαλλίας για χαλάρωση της λιτότητας και από αυτά των Σκανδιναβών και του Ολλανδού ηγέτη να προσέξουν για τη μείωση της υποστήριξης στην Ευρώπη στις χώρες τους- εξακολουθούν να εκκρεμούν, ενώ η Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συμβουλεύονται τους ηγέτες της ηπείρου. Θα καταφέρουν, τουλάχιστον στα χαρτιά, να σκιαγραφήσουν κάποιους σημαντικούς στόχους για την Ευρώπη, που θα ανακοινωθούν κατά τη συνεδρίαση των 27 εθνών - δηλαδή όλων των μελών πλην της Βρετανίας- στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αλλά κανείς δεν έχει μέχρι στιγμής εξηγήσει πώς η Ευρώπη είναι πιθανό αυτή τη φορά, για παράδειγμα, να μειώσει την ανεργία των νέων, ένας στόχος που εκφράζεται εδώ και χρόνια και επαναλήφθηκε όταν η Βρετανία ψήφισε στις 23 Ιουνίου να αποχωρήσει από την Ένωση.

Οι στόχοι που δεν εκπληρώθηκαν, επίσης, δεν είναι πιθανό να ενισχύσουν την πίστη των Ευρωπαίων στο μπλοκ. "Το κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι η ελκυστικότητα της Ένωσης", δήλωσε ο Γκούντραμ Βολφ, διευθυντής του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες. Η ασφάλεια, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι ένα πεδίο δράσης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία φέτος. Ο γάλλος και ο γερμανός υπουργοί Εσωτερικών ανακοίνωσαν ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας που είναι πιθανό να εγκριθούν σε όλη την ήπειρο.

Με τη Βρετανία, μία από τις δύο πυρηνικές δυνάμεις της Ευρώπης, να ψάχνει για την έξοδο, δεν είναι πλέον σε θέση να παρεμποδίσει κινήσεις προς αυτό που η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία όρισαν αυτή την εβδομάδα ως "έναν ευρωπαϊκό πολιτικό και στρατιωτικό σχεδιασμό και ικανότητα διοίκησης". Αυτό θα απαιτήσει επίσης "την ανάπτυξη μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής οικονομίας της άμυνας στην Ευρώπη" δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών. Επιπλέον, ο Βίκτορ Ορμπάν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και ο πιο αδιάλλακτος αντίπαλος της Μέρκελ στο προσφυγικό, φαίνεται να συμφωνεί. Στη Βαρσοβία, είπε χωρίς περιστροφές ότι η Ευρώπη απέτυχε να κυριαρχήσει στις οικονομικές προκλήσεις και ότι "δεν έχουμε απαντήσεις για την μεταναστευτική κρίση". Αλλά, πρόσθεσε, "η ασφάλεια καταλαμβάνει την πρώτη θέση". "Θέλουμε να οικοδομήσουμε έναν κοινό ευρωπαϊκό στρατό, κοινές ευρωπαϊκές δυνάμεις", συνέχισε.

Το πόσο μακρινά μπορεί να είναι οποιαδήποτε τέτοια σχέδια είναι τόσο αβέβαιο, όσο και το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ.

Οι αναλυτές και οι πολιτικοί σε όλους τους τομείς δεν βλέπουν κανέναν σοβαρό αμφισβητία στην Μέρκελ και θεωρούν πιθανό να είναι υποψήφια ξανά. Η Jacqueline Boysen έγραψε μια βιογραφία της Μέρκελ, την οποία γνώρισε στη δεκαετία του 1990 στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, όπου η καγκελάριος είχε την εκλογική της περιφέρεια το 2001. Αμφέβαλε για το αν η Μέρκελ θα αφήσει το τεράστιο έργο της για τους πρόσφυγες μισοτελειωμένο, ή το κόμμα της στη μοίρα του, αρνούμενη να είναι υποψήφια. "Θα ήταν αντίθετη με το να αφήσει το κόμμα σε ένα χάος", είπε η Boysen, δημοσιογράφος στο Βερολίνο. "Είναι πολύ άνθρωπος του καθήκοντος". Τόνισε, επίσης, ότι η Μέρκελ, η οποία έχει σπουδάσει φυσικός και μπήκε στην πολιτική μόνο όταν η Γερμανία ενοποιήθηκε το 1990, είχε υποτιμηθεί επανειλημμένα. "Δεν την έλαβαν σοβαρά υπόψιν" υπενθύμισε η Boysen σε μια συνέντευξη. "Το υπονοούμενο ήταν πάντα,'Δεν μπορεί να τα καταφέρει'".

Κατά την υπεράσπιση των απόφασή της το περασμένο έτος, η Μέρκελ διατυμπάνιζε την επιτυχία της στη σφυρηλάτηση ενός Συμφώνου Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για να περιοριστεί η ροή των προσφύγων στα Βαλκάνια. Αλλά η Τουρκία έχει αποδειχθεί ένας δύσκολος εταίρος, με την εκκαθάριση χιλιάδων δικαστικών, καθηγητών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο.

Επιπλέον, σε μια συνέντευξή της στο ARD αυτή την εβδομάδα, η Μέρκελ δεν μπορούσε να αντισταθεί σε ένα μικρό χαμόγελο όταν σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ ξεκίνησε μια αποστολή για να σώσει τους πρόσφυγες στο Αιγαίο σε μόλις πέντε ημέρες την άνοιξη, και ότι η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία με την Τουρκία έγινε μέσα σε μήνες. "Πολλοί άνθρωποι είπαν, 'Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, και μετά έγινε", είπε.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα