Με ευχολόγια αντί για…δώρα η Μέρκελ στην Αθήνα;

H παραδοσιακή γερμανική… τσιγκουνιά δείχνει να υπερισχύει των γενναιόδωρων αισθημάτων προς την Ελλάδα, παραμονές της επίσκεψης Μέρκελ. Τόσο ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι όσο και ο Τύπος της Γερμανίας προδικάζουν πως η καγκελάριος δεν θα μεταφέρει στις αποσκευές της κανένα άλλο «δώρο» στην Αθήνα πέρα από τη δανειακή δόση των 31,5 δισ. και την παραμονή

της Ελλάδας στο ευρώ – κι αυτά μόνο εφόσον οι Ελληνες αποδειχθούν «καλοί μαθητές» κι εφαρμόσουν το Μνημόνιο. Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Ζάιμπερτ, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα σχετικά με την επιμήκυνση, παραπέμποντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου Σαμαρά-Μέρκελ.

«Η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα φέρει δώρα στους Ελληνες», δήλωσαν εν χορώ ο Ζάιμπερτ και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU/CSU, Φόλκερ Κάουντερ. Από κοντά κι ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε προς… εμπέδωση για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες ότι στην ατζέντα της Ανγκελα Μέρκελ δεν περιλαμβάνεται η εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ.

«Η καγκελάριος δεν είναι η Τρόικα», είπε χαρακτηριστικά ο τσάρος της γερμανικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δουλειά της Μέρκελ να αξιολογήσει τη μεταρρυθμιστική πρόοδο της Αθήνας. «Η καγκελάριος ταξιδεύει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπως ο Ελληνας πρωθυπουργός ταξίδεψε στο Βερολίνο», διευκρίνισε ο Σόιμπλε, αποσυνδέοντας το πολιτικό σκέλος της επίσκεψης από τα λογιστικά καθήκοντα των τροϊκανών.

Επικαλούμενο πηγή της Τρόικας, το Γερμανικό Πρακτορείο μετέδωσε πως η δόση των 31,5 δισ. θα εκταμιευτεί στο τέλος Νοεμβρίου, έπειτα από νέα συνεδρίαση του Eurogroup. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ως τις 15 Οκτωβρίου και να παρουσιαστεί μια θετική εξέλιξη στους Ευρωπαίους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 του μηνός.

Τουλάχιστον ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στ. Ζάιμπερτ, δεν τσιγκουνεύτηκε τα ενθαρρυντικά λόγια προς την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία για τις «δυσβάσταχτες θυσίες» που υφίσταται. «Η καγκελάριος μεταβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να εκφράσει τη στήριξή της προς την κυβέρνηση για τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις. Το μεταρρυθμιστικό της έργο αξίζει το σεβασμό μας», τόνισε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, διευκρινίζοντας πως η Γερμανία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί εντός της ευρωζώνης.

Στο πνεύμα Σόιμπλε, ο Ζάιμπερτ διευκρίνισε πως η επίσκεψη της καγκελαρίου δεν προκαταλαμβάνει σε καμία περίπτωση την έκθεση της Τρόικας. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ εξήρε την πρόοδο της Αθήνας στον περιορισμό του ελλείμματος και στη μείωση του κόστους εργασίας κατά τουλάχιστον 10%, διευκρινίζοντας πως η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ θα καταστεί δυνατή μόνο με την υλοποίηση των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων, με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας.

«Η Μέρκελ έρχεται χωρίς δώρα στην Αθήνα», συμφωνεί η οικονομική «Handelblatt», ενώ το «Spiegel» έχει τον πανομοιότυπο τίτλο «Η Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα χωρίς χρήματα». «Η Μέρκελ δεν θέλει να υποσχεθεί τίποτα στους Ελληνες», επισημαίνει και η «F

Keywords
Τυχαία Θέματα