Eurogroup: Αγώνας για εκταμίευση της δόσης το Νοέμβριο

Στην πιο κρίσιμη καμπή τους βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η Γερμανία περιμένει, κι επιμένει γι΄αυτό την έκθεση της τρόικας η οποία δε μπορεί να είναι έτοιμη το επόμενο 15νθήμερο. Επομένως, δεν αποκλείεται να πάμε σε νέο Γιούρογκρουπ στις αρχές Νοεμβρίου αλλά και έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις.

Η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου προκειμένου τα λεφτά  να έρθουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου καθώς

μια νέα αναβολή θα τινάξει στον αέρα τα πάντα.

Το Γιούρογκρουπ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Λουξεμβούργο μπορεί να μην έχει σαν κύρια ενασχόλησή του το ελληνικό πρόβλημα ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συζητηθεί εκτενώς. Ο Γ. Στουρνάρας παρουσίασε τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί ότι θα ληφθούν για το 2013 και 2014 ενώ έδωσε ξανά δεσμεύσεις για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην καταρρεύσει η χώρα και να μη βγει από το ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίζονται με σαφώς καλύτερη διάθεση απέναντι στην Ελλάδα. Αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που γίνονται τελευταία αν και είναι σχετικά δύσπιστοι ως προς το πώς θα υλοποιηθούν συγκεκριμένα μέτρα. Γι’ αυτό κι επιμένουν σε περικοπές μισθών και συντάξεων και απολύσεις.

Τη θετική διάθεση των τροικανών δε συμμερίζονται ορισμένα κράτη που είναι πάντα απέναντι στην Ελλάδα και δυσπιστούν για οτιδήποτε δεσμευόμαστε. Άλλωστε, πώς να πείσεις όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τους κορόιδευαν μπροστά στα μάτια τους.

Μία από αυτές είναι η Αυστρία με την υπουργό Οικονομικών Μαρία Φέκτερ η οποία δήλωσε: «Πρέπει να σταθεροποιήσουμε τις τράπεζες στην Ισπανία και να εξετάσουμε κατά πόσο η Ελλάδα τηρεί τους όρους, πιθανόν να έχουμε αίτημα προσφυγής της Κύπρου στο μηχανισμό, ενώ και η Σλοβενία έχει δυσκολίες».

Αλλά και η Ολλανδία με τον υπουργό Γιαν Κις ντε Γέγκερ να στέλνει αυστηρό μήνυμα: “Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνημένες περικοπές και να επιλύσει τα προβλήματα της“. Είπε επίσης ότι η απερχόμενη κυβέρνηση της Ολλανδίας τάσσεται κατά ενός νέου δανείου για την Ελλάδα ή της απομείωσης του χρέους. Και  ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, καλώντας  τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης να δώσουν στην Ελλάδα χρόνο εάν δεν ζητήσει περισσότερα χρήματα. Και οι τρεις κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το «αφεντικό» δηλαδή τον Σόιμπλε ο οποίος νωρίτερα είχε χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για τις συζητήσεις της Μέρκελ στην Αθήνα.

Ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι ζήτησαν με ιδιαίτερη πίεση από τον Στουρνάρα να επισπεύσει το κλείσιμο του πακέτου μέτρων και αυτό να ψηφιστεί, αν θέλει η Ελλάδα να πάρει τη δόση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα