Η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματεύεται, ο λαός να διαδηλώνει ειρηνικά

(Απλά ..μαθήματα πολιτικής επικοινωνίας)

Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή για την επίσκεψη της κ. Μέρκελ:

Τα μέτρα, η διαπραγμάτευση, η δόση, ακόμη κι οι ίδιες οι σχέσεις με την οικονομική και πολιτική ατμομηχανή της Ευρώπης, που είναι η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη κεφαλαιουχική και βιομηχανική δύναμη στην ήπειρο μας, είναι σε εξέλιξη, έγραψε ο Φαήλος:

Οι ανόητοι κάνουν απλές εξισώσεις με λάθος ή φαντασιακούς παράγοντες. Απευθύνονται

μόνο στο θυμικό του απελπισμένου και θυμωμένου λαού μας.

Ορισμένοι επιθυμούν την Τρίτη η προσοχή του κόσμου να μην είναι στο πολιτικό αποτέλεσμα της επίσκεψης, στην βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων, στην κατανόηση από την Γερμανίδα καγκελάριο των ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού προβλήματος και στην διαπραγμάτευση, αλλά στις φλόγες μιας “εξέγερσης”.

Ωστόσο, πρώτιστο καθήκον του κράτους είναι η διασφάλιση του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών στο συναθροίζεσθαι.

Θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η Αστυνομία, προστατεύοντας την νόμιμη διαδήλωση, την δημόσια τάξη και το κύρος της χώρας, όχι απλά να κατεβάσει τις κουκούλες αλλά να ξεβρακώσει τους γνωστούς – άγνωστους, να τους μαντρώσει και να τους στείλει για φωτογράφηση και ντουγρού στον Εισαγγελέα.

Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι εικόνες χάους. Ο ελληνικός λαός δεν είναι ..εχθρός της Κυβέρνησης. Σύμμαχος της είναι. Και η διαδήλωση δικαίωμά του είναι, όχι …ποινικό αδίκημα, συμπληρώνει σε άλλη ανάρτηση ο Ροδινός:

Με τέτοια εκδήλωση θα αποτελούσε διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης ,που θα μπορούσε να αξιοποιήσει. Γιατί καμιά πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί με την κοινωνία απέναντι, πολύ δε περισσότερο να επιβληθεί διά της βίας.

Αν, όμως, έχουμε πάλι τα γνωστά με κουκουλοφόρους, επεισόδια και καταστροφές, τότε το μόνο μήνυμα που θα στείλουμε  θα είναι αυτό της  τυφλής βίας. Των αδικαιολόγητων καταστροφών.

Είναι, κατά συνέπεια, καθήκον της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε όσοι θέλουν, να διαδηλώσουν απρόσκοπτα. Θα πρόκειται για  τεράστια επιτυχία της, αν το καταφέρει!

Από την άλλη, ακόμα και όσοι διαφωνούν με την πολιτική της Μέρκελ, αναγνωρίζουν (ανεξαρτήτως επιδιώξεων και στόχων) ότι η επίσκεψή της στην Αθήνα, έστω αυτές τις λίγες ώρες, αποτελεί γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία

Ίσως είναι η πρώτη φορά που η διαπραγμάτευση γίνεται σε τόσο υψηλό επίπεδο και φαίνεται να γίνεται πια με πολιτικούς όρους.

Αν ο Πρωθυπουργός καταφέρει να μετατοπίσει τις διαπραγματεύσεις, από την αδιέξοδη  λογιστική προσέγγιση της τελευταίας τριετίας, σ’ ένα πολιτικό, αλλά ρεαλιστικό πλαίσιο, που δεν θα παραγνωρίζει τις αντοχές και τις δυνατότητες της κοινωνίας και της χώρας, τότε μπορεί να γίνει μια νέα αρχή.

Απλά … μαθήματα πολιτικής επικοινωνίας!

Όλα αυτά δεν αποτελούν καταπληκτικές πολιτικές ανακαλύψεις. Απλά …μαθηματικά είναι. Στοιχειώδη. Θυμάστε τι έκανε ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου, για να πούμε μια καλή κουβέντα γι αυτόν; Έβαζε το ΠΑΣΟΚ και τις “άλλες

Keywords
Τυχαία Θέματα