Με αντίποινα απειλεί η Ρωσία αν οι ΗΠΑ εγκαταστήσουν βαρύ οπλισμό στα σύνορά της

Το σχέδιο της Ουάσιγκτον να μεταφέρει τανκς και βαρέα όπλα στα κράτη του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας θα ήταν η πιο επιθετική πράξη των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και η Μόσχα θα προβεί σε αντίποινα ενισχύοντας τις δικές τις δυνάμεις, δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρθηκαν να αποθηκεύσουν στρατιωτικό εξοπλισμό στα εδάφη των συμμάχων τους στην ανατολική Ευρώπη, μια πρόταση που έχει στόχο να καθησυχάσει τις κυβερνήσεις που ανησυχούν ότι μετά

τη σύγκρουση στην Ουκρανία, θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος του Κρεμλίνου.

Στην Πολωνία και σε χώρες της Βαλτικής, αξιωματούχοι λένε κατ 'ιδίαν ότι έχουν απογοητευτεί που η συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν έχει λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα για να αποτρέψει τη Ρωσία, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον. Άλλοι, όμως, στην περιοχή ήταν πιο επιφυλακτικοί, φοβούμενοι ότι οι χώρες τους θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. «Αν ο βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός των ΗΠΑ, όπως τανκς και πυροβολαρχίες, κάνουν την εμφάνισή τους σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, θα είναι το πιο επιθετικό βήμα που έχει κάνει το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας Γιούρι Γιακουμποφ. «Η Ρωσία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τοποθετήσει τις δυνάμεις και τους πόρους της απέναντι στο δυτικό στρατηγικό μέτωπο».

Όπως διευκρίνισε, η ρωσική απάντηση θα ήταν πιθανόν η επιτάχυνση της ανάπτυξης των πυραύλων Iskander στο Καλίνινγκραντ, ρωσικό θύλακα που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, και η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην πρώην σοβιετική Λευκορωσία.

«Είμαστε ελεύθεροι να οργανώσουμε τα αντίποινα για την ενίσχυση των συνόρων μας απέναντι στη Δύση» είπε ο Γιακούμποφ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι η λογική θα επικρατήσει και η κατάσταση στην Ευρώπη δεν θα ολισθήσει σε μια νέα στρατιωτική αντιπαράθεση που μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες».

Συμμαχικός στρατός

Το Πεντάγωνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο στρατός των ΗΠΑ επρόκειτο να αποφασίσει πού θα αποθηκεύσει στρατιωτικό εξοπλισμό ενός τάγματος στην Ευρώπη. Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος μιας μακροχρόνιας προσπάθειας για τη διατήρηση του εξοπλισμού για μία βαριά εξοπλισμένη ταξιαρχία στην περιοχή, που θα διευκολύνει την αμερικανική κατάρτιση στους συμμάχους του ΝΑΤΟ. «Πρόκειται ξεκάθαρα για τοποθέτηση εξοπλισμού ώστε να διευκολυνθεί η καλύτερη ικανότητά μας να εκπαιδεύουμε», δήλωσε ο συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σημειώνοντας ότι εξοπλισμός δύο ταγμάτων είχε ήδη αποθηκευτεί εκεί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι εξετάζουν την αποθήκευση εξοπλισμού αρκετού για 150 στρατιώτες, σε κάθε μία από τις τρεις χώρες της Βαλτικής: Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία. Επαρκής εξοπλισμός για ένα τάγμα, ή περίπου 750 στρατιώτες, θα μπορούσε επίσης να βρίσκεται στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και, ενδεχομένως, την Ουγγαρία. Το σκεπτικό είναι ότι, σε περίπτωση επίθεσης στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να φτάσουν γρήγορα στα στρατεύματα που θα χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό, μειώνοντας κατά εβδομάδες ή μήνες τη μεταφορά του δια ξηράς σε όλη την Ευρώπη.

Ωστόσο, η πρόταση των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ, μια συμμαχία που συχνά δυσκολεύεται να φιλοξενήσει πιο επιθετικά μέλη, όπως η Πολωνία ή η Λιθουανία, μαζί με τα άλλα κράτη που θέλουν να αποφύγουν μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, με οποιοδήποτε κόστος. Έπειτα από συνομιλίες στη Βαρσοβία με τον υπουργό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Ρέι Μάμπους, ο πολωνός υπουργός Άμυνας Τόμας Σιεμόνιακ είπε ότι αναμένεται μια τελική απόφαση των ΗΠΑ μέσα σε λίγες εβδομάδες. «Ξέρουν πόσο σημαντικό είναι αυτό για μας, γιατί θέλουμε να οικοδομήσουμε μια μόνιμη παρουσία των ΗΠΑ και του συμμαχικού στρατού εδώ στο πολωνικό έδαφος» δήλωσε. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λιθουανίας, Κεστούτις Βασκελεβίσιους, είπε ότι οποιαδήποτε αύξηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ είχε ως στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των χωρών της Βαλτικής. «Δεν στρέφεται εναντίον κανενός, και δεν απειλεί κανέναν», είπε.

ΝΑΤΟ δύο ταχυτήτων

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και την εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες με ιστορία ρωσικής κατοχής έχουν πιέσει το ΝΑΤΟ για μια δυναμική αντίδραση. Αλλά οι προτάσεις για μια μόνιμη μάχιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη είχαν μπλοκαριστεί από τη Γερμανία και ορισμένα άλλα μέλη της συμμαχίας. Αντ 'αυτού, το ΝΑΤΟ ενέτεινε τις ασκήσεις, στέλνοντας εκ περιτροπής στρατεύματα στην περιοχή και εγκαθιστώντας ένα αρχηγείο για μια δύναμη ταχείας αντίδρασης στη βορειοδυτική Πολωνία.

Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση της Πολωνίας, και άλλα κράτη της περιοχής, δήλωσαν ότι αυτή η απάντηση τους έπεισε ότι δεν μπορούν να στηριχθούν πλήρως στο ΝΑΤΟ και ότι η ελπίδα τους ήταν, σε περίπτωση επίθεσης, ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα έρθει να τους ενισχύσει. Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το περασμένο έτος, επετεύχθη συμφωνία για «προ-τοποθέτηση» στρατιωτικού εξοπλισμού στην ανατολική Ευρώπη, αλλά το σχέδιο του Πενταγώνου φαίνεται να προχωρά περαιτέρω και ταχύτερα από ό,τι προβλέπουν τα μέτρα της συμμαχίας.

Η πρωτοβουλία θα μπορούσε να αναγκάσει ορισμένες χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας που ανήκουν τώρα στο ΝΑΤΟ να κάνουν άβολες επιλογές. Η Βουλγαρία και η Ουγγαρία υποστηρίζουν ότι είναι αφοσιωμένα μέλη της συμμαχίας, αλλά έχουν διατηρήσει στενούς πολιτιστικούς και εμπορικούς δεσμούς με τη Μόσχα και μπορεί να μην θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο αυτούς τους δεσμούς με την αποθήκευση αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στο έδαφός τους. Ο Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η χώρα του θα ενταχθεί πρωτοβουλία του Πενταγώνου.

euronews.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα