"Μάχη" ΕΕ - Google για τον μονοπωλιακό ανταγωνισμό

Η ΕΕ διευρύνει την αντιμονοπωλιακή μάχη της κατά της Google, κατηγορώντας τον τεχνολογικό όμιλο των ΗΠΑ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του στο λειτουργικό σύστημα Android των smartphones. Οι νέες κατηγορίες θα εμβαθύνουν τις ανησυχίες της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαγκρέιτε Βεστάγκερ, ότι στοχεύει δυσανάλογα εταιρείες τεχνολογίας των

ΗΠΑ με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και τις περιπτώσεις φοροαποφυγής εναντίον της Apple, της Google, της Amazon και της Qualcomm.

Μετά από μία έρευνα ενός έτους, η ΕΕ δήλωσε ότι είχε συγκεντρώσει αποδείξεις πως η Google εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση της στα λειτουργικά συστήματα των smartphones, απαιτώντας από τους κατασκευαστές να προ-εγκαταστήσουν τη γραμμή αναζήτησης της Google και το Chrome web browser. Η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία ότι η Google αναγκάζει τους κατασκευαστές τηλεφώνων και τους φορείς να εισάγουν συμβάσεις που φορτώνουν εκ των προτέρων τις εφαρμογές της Google σε smartphones. Η Βεστάγκερ κατήγγειλε ότι αυτό καταπνίγει τον ανταγωνισμό, κλείνοντας την αγορά στους μικρότερους, καινοτόμους κατασκευαστές εφαρμογών και παροχής υπηρεσιών. Κατηγόρησε επίσης την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας ότι εμποδίζει τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν εφαρμογές Google για smartphones που χρησιμοποιούν τροποποιημένες εκδόσεις του Android.

Σε μια απρόσμενη τρίτη κατηγορία, η Βεστάγκερ είπε ότι η Google έδωσε οικονομικά κίνητρα στους κατασκευαστές και τους φορείς εκμετάλλευσης υπό την προϋπόθεση ότι θα προ-εγκαταστήσουν αποκλειστικά την αναζήτηση Google στις συσκευές τους. "Βρήκαμε ότι η Google επιδιώκει μια συνολική στρατηγική για κινητές συσκευές για να προστατεύσει και να επεκτείνει τη δεσπόζουσα θέση της στην αναζήτηση στο διαδίκτυο. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιβολή αδικαιολόγητων περιορισμών και προϋποθέσεων για τους κατασκευαστές των συσκευών που 'τρέχουν' το δικό της Android λειτουργικό σύστημα, καθώς και για τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας" δήλωσε η Βεστάγκερ στους δημοσιογράφους.

Η Google, η οποία αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία, έχει πλέον 12 εβδομάδες προθεσμία να απαντήσει. Η εταιρεία απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι εξοπλίζει τους πελάτες με τη χρήση των εφαρμογών της. Η εταιρεία αναφέρει ότι οι εφαρμογές των ανταγωνιστών της - από το Facebook, την Amazon, τη Microsoft και την Expedia - είναι εύκολα διαθέσιμες στο Android. Στα κινητά τηλέφωνα της Samsung υπάρχουν προ-εγκατεστημένες εφαρμογές από τους ανταγωνιστές της Google. Εταιρείες όπως η Nokia και η Amazon χρησιμοποιούν επίσης εκδόσεις του Android χωρίς προ-εγκατάσταση εφαρμογών Google.

Ο Κεντ Γουόκερ, γενικός σύμβουλος της Google, απέρριψε την καταγγελία της Βεστάγκερ ότι η Google βλάπτει την καινοτομία, επιμένοντας ότι το Android "επέτρεψε σε εκατοντάδες κατασκευαστές να δημιουργήσουν σημαντικά τηλέφωνα, tablet και άλλες συσκευές". Επίσης, ο Γουόκερ παραδέχθηκε ότι οι κατηγορίες πλήττουν ένα σύνθετο μέρος του επιχειρηματικού μοντέλου της Google, και άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να απειλήσουν την κεφαλαιακή διάρθρωση του Android. Ενώ το Android μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν από οποιονδήποτε, η Google παράγει τα κέρδη της στοχεύοντας πελάτες με τη διαφήμιση και τις υπηρεσίες, καθώς συσσωρεύει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα ενδιαφέροντα και τις συνήθειές τους.

"Φυσικά, ενώ το Android είναι δωρεάν για τους κατασκευαστές, είναι δαπανηρό όσον αφορά την ανάπτυξή του, τη βελτίωση, το να παραμείνει ασφαλές και να υπερασπιστεί την αξία του απέναντι στις πατέντες. Χρηματοδοτούμε το Android μέσω των εσόδων που έχουμε από τις εφαρμογές της Google και των υπηρεσιών μας και διανέμεται ως μια σύνθεση μέσω συμφωνιών με εταίρους", δήλωσε ο Γουόκερ.

Το Android που εξαγοράστηκε από την Google το 2005 αντί 50 εκατ. δολ., έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού, διότι τώρα είναι το λειτουργικό σύστημα για περισσότερο από το 80 τοις εκατό των smartphones σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα, τα στοιχεία της ερευνητικής ομάδας Gartner δείχνουν ότι το iOS της Apple χρησιμοποιήθηκε σε 13 τοις εκατό των συσκευών κατά το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Εάν η Επιτροπή τελικά καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε αδίκημα, έχει την εξουσία να απαιτήσει πρόστιμο ύψους έως και 10 τοις εκατό του κύκλου εργασιών του προηγούμενου οικονομικού έτους, που ήταν 74,5 δις δολ. στην περίπτωση της Google. Αυτό, όμως, είναι ένα πρόστιμο που υπερβαίνει κατά πολύ οτιδήποτε έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες στο παρελθόν.

Η επίθεση της ΕΕ έρχεται μόνο μια ημέρα αφού το Γραφείο Ανταγωνισμού του Καναδά εγκατέλειψε την έρευνά του για πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη Google. Πιο συγκεκριμένα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στον τρόπο που η Google συνάπτει συμβάσεις φορτώνοντας εκ των προτέρων τη μηχανή αναζήτησης της σε smartphones. "Οι καταναλωτές μπορούν και αλλάζουν την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στην επιφάνεια εργασίας τους και στις συσκευές κινητών, εάν προτιμούν κάποια άλλη", ανάφερε.

Ο Τόμας Βιντζ, νομικός σύμβουλος της FairSearch, που καταγγέλλει το Android, αντιλέγει. "Η Google ξεκίνησε το Android ως ένα έργο ανοικτού πηγαίου κώδικα, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να το αλλάξει και να γράψει μια νέα έκδοση. Σήμερα, η Google παρεμποδίζει ενεργά τη δυνατότητα ανάπτυξης εκδόσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα λειτουργικά συστήματα, ικανά να ανταγωνιστούν σθεναρά το Android" σχολιάζει.

next.ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα