Η Αργεντινή επιστρέφει στις πιστωτικές αγορές

Η επιστροφή της Αργεντινής στις διεθνείς αγορές ομολόγων έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, καθώς εξασφάλισε μαζικές παραγγελίες στην πρώτη δημοπρασία ομολόγων μακροχρόνιας ωρίμανσης μετά από 15 χρόνια. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής μετά από χρόνια οικονομικής απομόνωσης, την Τρίτη, έλαβε προσφορές αξίας περίπου 67 δις δολ. για την έκδοση ομολόγων συνολικού ύψους 16,5 δις

δολ.

"Θα μπορούσαμε να έχουμε εκδώσει ακόμη και διπλάσια ομόλογα" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αλφόνσο Πρατ-Γκάι σε συνέντευξη Τύπου στο Μπουένος Άιρες. Η Αργεντινή κατάφερε να πουλήσει τα ομόλογα σε αποδόσεις στο κατώτερο άκρο της καθοδήγησης των τιμών της λόγω του ισχυρού ενδιαφέροντος. Το επιτόκιο για τον 3ετη τίτλο διαμορφώθηκε στο 6,25%, για τον 5ετη στο 6,87%, για τον 10ετη στο 7,5% και για τον 30ετη στο 7,62%.

Η έκδοση των ομολόγων ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουν υπάρξει ποτέ για τις αναδυόμενες αγορές ομολόγων -υπερβαίνοντας ακόμα και αυτή των 50 δις δολ. για το χρέος των έξι δόσεων της βραζιλιάνικης εταιρείας πετρελαίου Petrobras, αξίας 11 δις δολ., το 2013. Οι Deutsche Bank, HSBC, JP Morgan και Santander ενεργούσαν ως παγκόσμιοι συντονιστές σχετικά με την πώληση ομολόγων, ενώ η BBVA, η Citigroup και η UBS ανέλαβαν την έκδοση.

Η Αργεντινή έλαβε προσφορές ύψους 68,6 δις δολαρίων από επενδυτές από όλο τον κόσμο, με τα δύο τρίτα εξ αυτών από τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. Την Παρασκευή, ο οίκος Moody's αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ωστόσο, το χρέος της εξακολουθεί να κατατάσσεται ως κερδοσκοπική επένδυση με "υψηλό πιστωτικό κίνδυνο," αλλά λιγότερο υψηλού κινδύνου από ό,τι πριν. Ο John Baur, ένας διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Eaton Vance, χαρακτήρισε την επιστροφή της Αργεντινής στις αγορές ομολόγων ως "πολύ σημαντικό βήμα" για τη βελτίωση της οικονομίας της Αργεντινής που έχει πληγεί από την κρίση. "Είναι μία από τις λίγες θετικές ιστορίες μεταρρυθμίσεων στις αγορές αναδυόμενων χωρών, όπου βλέπουμε την οικονομική φιλελευθεροποίηση" σχολίασε ο Baur.

Ο Αγκουστίν Κάρστενς, επικεφαλής της Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής του ΔΝΤ, χαρακτήρισε επίσης την πώληση ομολόγων "σημαντικό βήμα προς τα εμπρός" για τη χώρα. "Είναι πολύ καλό μια χώρα τόσο σημαντική όσο η Αργεντινή να βάζει σε τάξη την εσωτερική της οικονομία". Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι Αργεντινοί θα πρέπει να υπομείνουν δύσκολες οικονομικές περικοπές για να σταθεροποιήσουν την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. "Περιττό να πούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ορισμένα μέτρα μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά", δήλωσε ο Κάρστενς.

Μετά την χρεοκοπία της Αργεντινής, κερδοσκόποι αγόρασαν τα αναξιοπαθούντα ομόλογα φθηνά και στη συνέχεια αρνήθηκαν συμφωνίες αναδιάρθρωσης. Το 2008, το επενδυτικό fund του Singer απέκτησε ομόλογα Αργεντινής αντί 49 εκατ. δολ., που θα άξιζαν 832 εκατομμύρια δολ. αν καταβάλλονταν στο ακέραιο της ονομαστικής τους αξίας. Οι επενδυτικές εταιρείες που ακολουθούν αυτή την ουσιαστικά παρασιτική στρατηγική συχνά αποκαλούνται "ληστρικά funds".

Συνεχιζόμενη διαμάχη

Με τα χρήματα, ο νέος συντηρητικός πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι θέλει να ενισχύσει την οικονομία της χώρας και να διευθετήσει μια δίκη 15 ετών με αμερικανικά hedge funds σχετικά με το ανεξόφλητο χρέος που προκύπτει από την χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001. Την περασμένη εβδομάδα, ένα αμερικανικό δικαστήριο άνοιξε το δρόμο στην Αργεντινή για να ξεκινήσει τον δανεισμό και πάλι, αφού οι πιστωτές - με επικεφαλής τις Elliott Management και Aurelius Capital - συμφώνησαν να συμβιβαστούν στο 75 τοις εκατό της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διεκδικούσαν αρχικά. Η συμφωνία θα κοστίσει στον Μάκρι περίπου 6,5 δις δολ., τα οποία οι αντίπαλοί του δήλωσαν ότι θα πληρώσουν οι φτωχές οικογένειες μέσω περικοπών των δημοσίων δαπανών.

Η προκάτοχος του Μάκρι, σοσιαλιστής πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ, ακολούθησε μια προστατευτική οικονομική πολιτική, αντίθετη στην αύξηση του νέου χρέους μετά την χρεοκοπία του 2001. Χαρακτήρισε τα αμερικανικά hedge funds "γύπες" και απέρριψε οποιαδήποτε συμφωνία για τη διευθέτηση του ζητήματος. Σε ομιλία της την περασμένη εβδομάδα, η Κίρχνερ είπε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, εκθέτοντας την Αργεντινή. "Χρέος, υποτίμηση, απολύσεις, πολιτικές διώξεις, αυξήσεις των τιμών - αυτές είναι μόνο μερικές από τις συμφορές που η νέα κυβέρνηση έχει προκαλέσει σε μόλις τέσσερις μήνες" είπε.

dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα