«Λεφτά υπάρχουν» μέχρι τις 20 Ιουλίου

Χρήματα που θα μπορέσουν υπό προϋποθέσεις να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του Δημοσίου για ένα μήνα μετά τις εκλογές -έως τις 20 Ιουλίου- θα βρει στα κρατικά ταμεία η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με το βασικό σενάριο που έχουν επεξεργαστεί οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, η επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων είναι άμεση συνάρτηση των αναγκών των ασφαλιστικών ταμείων και θα τεθεί σε κίνδυνο αν αυτές αυξηθούν δραματικά, ενώ προϋποθέτει επιπλέον

ότι για άλλη μία φορά η αγορά θα δει να διαψεύδονται οι ελπίδες της για αποπληρωμή ενός μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου απέναντί της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το κράτος έχει στα ταμεία του 1,8-1,9 δισ. ευρώ την ώρα που στήνονται οι κάλπες (το 1 δισ. ευρώ θεωρείται «όριο ασφαλείας») και το μεγάλο «στοίχημα» είναι να διαμορφωθεί ένα σκηνικό που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη και την έγκαιρη καταβολή των μισθών και των συντάξεων όχι μόνο του Ιουλίου αλλά και του Αυγούστου, καθώς και των επιδομάτων αδείας.

Με δεδομένο ότι η πολιτική ρευστότητα των τελευταίων μηνών «πάγωσε» την άφιξη της Τρόικας στην Αθήνα για τον καθιερωμένο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και μαζί με αυτόν ανέτρεψε τον προγραμματισμό για την εκταμίευση των επόμενων δανειακών δόσεων, είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις για να καλύψει τις κυριότερες πληρωμές της. Στην προσπάθεια αυτή καλείται να ξεπεράσει σειρά εμποδίων:

1. Το περιβόητο 1 δισ. ευρώ που περίμενε η Ελλάδα εντός του τρέχοντος μηνός ως υπόλοιπο από τη δανειακή δόση των 5,2 δισ. ευρώ, την οποία αιφνιδίως «ψαλίδισε» το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αποδεικνύεται εν τέλει… δώρον άδωρον. Το EFSF είχε χορηγήσει τα 4,2 δισ. από το σύνολο των 5,2 δισ. ευρώ και είχε επιφυλαχθεί να αποδεσμεύσει το υπόλοιπο στα τέλη Ιουνίου, «ανάλογα με τις ανάγκες» της χώρας μας. Εντούτοις, ακόμα κι αν το Ταμείο κρατήσει την υπόσχεσή του, τα χρήματα θα επιστρέψουν στην τσέπη από την οποία βγήκαν! Και αυτό διότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μετά τις εκλογές το μερίδιο της συνεισφοράς της για τη διεύρυνση των πόρων του EFSF και τη μετεξέλιξή του στο νέο μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το μερίδιο αυτό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

2. Ο κατάλογος και ο όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες έχουν μεγαλώσει πολύ και τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία απεικονίζουν μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφθαναν τα 6,27 δισ. ευρώ στο τέλος του Απριλίου, έναντι 6,23 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα και 5,59 δισ. ευρώ στην εκπνοή του περασμένου Δεκεμβρίου. Τα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν, όμως, τι οφείλει το Δημόσιο με βάση συμβάσεις που συνήφθησαν έως τα τέλη Ιανουαρίου (ως ληξιπρόθεσμες νοούνται οι οφειλές που ξεπερνούν τις 90 ημέρες). Η άτυπη «στάση πληρωμών» του κράτους προς τους προμηθευτές του πήρε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιο ότι η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων στο μέ

Keywords
Τυχαία Θέματα