Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, γνωρίζει πολύ καλά ότι η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές της Κυριακής δεν θα έχει απεριόριστο πολιτικό χρόνο. Από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές

και επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, κάτι που θεωρούν δεδομένο στο γαλάζιο στρατόπεδο, τότε ο κ. Σαμαράς θα προτάξει την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Ήδη η προεργασία έχει γίνει στις επαφές του κ. Σαμαρά με τους ξένους ηγέτες, ενώ συγκροτείται ατύπως το μέτωπο του Νότου με την Ισπανία και την Ιταλία να βρίσκονται εκτός αγορών. Η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι κρίσιμη καθώς η Γερμανία επιμένει στην πολιτική λιτότητας όμως ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του θεωρούν ότι μπορούν να πείσουν την Ε.Ε. για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που θα ανακόψει την ύφεση και την ανεργία. Σε αυτό το πλαίσιο η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει αφενός να τονώσει τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά με διορθωτικές κινήσεις και ταυτόχρονα να πραγματοποιήσει προσκλητήριο επενδυτών για άμεσες αποκρατικοποιήσεις.

Μία από τις πρώτες κινήσεις θα είναι η πώληση του ΟΣΕ σε ξένους επενδυτές με ταυτόχρονη δέσμευσή τους για έργα υποδομής ώστε το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο να γίνει ο διαμετακομιστικός άξονας Ανατολής και Δύσης. Ήδη ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι θα επιδιώξει εντός του καλοκαιριού τη μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 9% για την εστίαση, με σκοπό να ενισχυθεί ο ελληνικός τουρισμός.

Παράλληλα οι βασικές παραδοχές του Μνημονίου έχουν καταρρεύσει λόγω της επιδείνωσης της ύφεσης στο 6,5% αλλά και της εκτίναξης της ανεργίας πάνω από το 22,5%. Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται από τη Ν.Δ. η εκπόνηση ενός σχεδίου-εξπρές με βάση τις προτάσεις που ήδη έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο του κόμματος.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα επαναδιαπραγματευθεί άμεσα:

-Αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από το «κούρεμα» του χρέους φυσικά πρόσωπα (ομολογιούχοι) και ασφαλιστικά ταμεία.

-Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια, έστω και με τη μορφή προγραμμάτων επανεκπαίδευσης. Αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια.

- Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς,  αυτοαπασχολουμένους ή καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και δεν δικαιούνται σήμερα κανένα βοήθημα, εφόσον βέβαια βρίσκονται κάτω από ένα εισοδηματικό όριο. Το ποσό θα εξευρεθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν μείνει αδιάθετα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

- Να ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επόμενων μηνών. Απόφαση της Ν.Δ. είναι να μην ξεπερνούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος και να μετακυλίσουν τα υπόλοιπα αργότερα, ακόμα και στα επόμενα δύο χρόνια.

- Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.

- Στήριξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Για τη «μετενέργεια» η Ν.Δ. υποστηρίζει επαναφορά της στα προηγούμενα χρονικά όρια, δηλαδή στους 6 μήνες (από τους 3 μήνες που είναι τώρα). Στο μεταξύ

Keywords
Τυχαία Θέματα