Κούρδους μαχητές βομβαρδίζει η Τουρκία

Η Τουρκία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τα μαχητικά αεροσκάφη της έπληξαν στρατόπεδα μαχητών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) στο βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τουρκικές χερσαίες δυνάμεις έπληξαν μαχητές του ΡΚΚ και του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία. Οι επιθέσεις εναντίον στόχων του ΡΚΚ είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την στάσιμη ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους. Η Τουρκία ξεκίνησε τις αεροπορικές επιθέσεις

της ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία την Παρασκευή, ενώ δεσμεύτηκε για πιο αποφασιστική δράση εναντίον τόσο των τζιχαντιστών όσο και των Κούρδων μαχητών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους του ΡΚΚ σε διάφορες τοποθεσίες στο βόρειο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών και κατοικημένων χώρων, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Το εκτός νόμου ΡΚΚ, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, εδώ και τρεις δεκαετίες ζητά μεγαλύτερη αυτονομία του Κουρδιστάν. Η Τουρκία εντείνει με αυτό τον τρόπο το ρόλο της στην υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Υποσχέθηκε επίσης να ανοίξει τις αεροπορικές βάσεις της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 300 ύποπτους για μέλη του Ισλαμικού Κράτους και του ΡΚΚ την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να πατάξει όλες τις «τρομοκρατικές ομάδες», όπως δήλωσε.

Ο πιο ενεργός ρόλος της Τουρκίας έρχεται μετά από τη βομβιστική επίθεση ενός τζιχαντιστή που σκότωσε 32 ανθρώπους, ορισμένοι από αυτούς Κούρδοι, αυτή την εβδομάδα στη συνοριακή πόλη Σουρούτς. Αυτό πυροδότησε ένα κύμα βίας στις νοτιοανατολικές κουρδικές κυρίως περιοχές, με το PKK να σκοτώνει τουλάχιστον δύο αστυνομικούς ως αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Πολλοί Κούρδοι και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης υποστηρίζουν κρυφά το Ισλαμικό Κράτος εναντίον Κούρδων μαχητών στη Συρία, κάτι που η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Ο Ερντογάν ανέλαβε ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο με την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών το 2012 με τους Κούρδους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 20 τοις εκατό του πληθυσμού της Τουρκίας, αλλά τον κατηγορούν τώρα για υπαναχώρηση στις υποσχέσεις του. Την Παρασκευή, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι το PKK, το οποίο ο ίδιος αποκαλεί μια αυτονομιστική οργάνωση, θα είναι το επίκεντρο των επιθέσεων.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα