Ο Ομπάμα στα πάτρια εδάφη

Κατά το ταξίδι του στην Αφρική, ο αμερικανός Πρόεδρος θα επικεντρωθεί σε νέες πρωτοβουλίες, την τρομοκρατία και τους οικογενειακούς δεσμούς με την ήπειρο.

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέπτεται τα πάτρια εδάφη του στην Κένυα αυτό το Σαββατοκύριακο, σε ένα πολυαναμενόμενο ταξίδι που σχεδιάστηκε για να αναδείξει τις προσωπικές του σχέσεις με μια ήπειρο που είναι σε μεγάλο βαθμό στην περιφέρεια της ατζέντας της εξωτερικής πολιτικής του.

Ο Ομπάμα σχεδιάζει να παρουσιάσει πρωτοβουλίες που ελπίζει ότι θα καθορίσουν την κληρονομιά του την Αφρική, όπως βήματα

για να αυξηθεί η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Θα προχωρήσει στην Αιθιοπία, όπου θα συναντηθεί με την Αφρικανική Ένωση για θέματα εμπορίου, επιχειρήσεων και ασφάλειας, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν αυξανόμενες ανησυχίες για την άνοδο του εξτρεμισμού. Όμως, η άφιξή του στο Ναϊρόμπι την Παρασκευή είναι από μόνη της μια χαρακτηριστική στιγμή της προεδρίας του. Για τον Ομπάμα, δεν είναι τόσο πολύ αυτό που κάνει, αλλά το ποιος είναι και αυτό που τον δένει με την ήπειρο -και την Κένυα, ιδίως- το οποίο και τον διαφοροποιεί από τους άλλους προέδρους των ΗΠΑ που έχουν επενδύσει πόρους στην Αφρική.

Η διήμερη επίσκεψή του θεωρείται ευρέως ως μια επιστροφή στο σπίτι, ως ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ που επιστρέφει σε μια χώρα η οποία τον θεωρεί παιδί της. Ο Ομπάμα σχεδιάζει να περάσει χρόνο με τα μέλη της οικογένειας του πατέρα του. Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, θα παραστεί σε μια εκδήλωση με τους νέους ηγέτες της Αφρικής και θα μιλήσει για τις ρίζες του σε μια ομιλία του σε ένα κλειστό γυμναστήριο.

Η εκλογή του Ομπάμα το 2008 αύξησε τις προσδοκίες σε ολόκληρη την Αφρική για βαθύτερη δέσμευση της Αμερικής. Αλλά η ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής του έχει σε μεγάλο βαθμό καταναλωθεί από τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή και τις προσπάθειες για την ενίσχυση των δεσμών των ΗΠΑ στην Ασία. Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε επαινεθεί για τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της εξάπλωση του AIDS στην Αφρική, ενώ ο προκάτοχός του, Μπιλ Κλίντον, παρουσίασε μια σειρά από οικονομικές πρωτοβουλίες για την ήπειρο. Ο Ομπάμα, ωστόσο, δεν είχε παρουσιάσει πρωτοβουλίες για την Αφρική μέχρι πρόσφατα, μετά την επανεκλογή του το 2012, εν μέρει λόγω της πολιτικής αντίδρασης που προκαλούν οι ρίζες του από την Κένυα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Ομπάμα πέρασε περίπου μια μέρα στην υποσαχάρια Αφρική, με μια σύντομη επίσκεψη στην Γκάνα. Το ταξίδι του αυτή την εβδομάδα είναι μέρος μιας ανανεωμένης έμφασης στην ήπειρο στην τελική ευθεία της προεδρίας του. Ακολουθεί την συγκέντρωση αφρικανών ηγετών στην Ουάσιγκτον το περασμένο έτος, και το ταξίδι του το 2013 στη Σενεγάλη, τη Νότια Αφρική και την Τανζανία. Ο Ομπάμα αναμένεται να χρησιμοποιήσει τις πλατφόρμες στην Κένυα και την Αιθιοπία για να τονίσει τα προγράμματα για την καταπολέμηση της πείνας και την πρωτοβουλία του από το 2013 για το ηλεκτρικό ρεύμα, με την ονομασία Power Africa, η οποία έχει καθυστερήσει να επεκταθεί. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι σχεδιάζει επίσης να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφθορά και τα προβλήματα δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι αυτά τα ζητήματα διακυβέρνησης στην Κένυα έχουν «καθυστερήσει αυτή την απίστευτα ταλαντούχα και ευλογημένη χώρα». Μάλιστα, ο Κενιάτα μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο αντιμετώπιζε κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ο εισαγγελέας απέσυρε τις κατηγορίες.

Στην Αιθιοπία, το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Χαϊλεμαριαμ Ντεσαλέγκν κέρδισε όλες τις έδρες στο Κοινοβούλιο αυτό το έτος, με αποτέλεσμα ο Λευκός Οίκος να εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με την ακεραιότητα των εκλογών. Οι ΗΠΑ ανησυχούν επίσης ιδιαίτερα για την ασφάλεια στην Αφρική, με την άνοδο τρομοκρατικών ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και την επέκταση του Ισλαμικού Κράτους στα δυτικά και βόρεια.

Κενυάτες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν ο Ομπάμα να επικεντρωθεί στο πώς η Κένυα και οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν σε επιχειρήσεις που θα φέρουν μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ αλλά και να κάνουν την Κένυα μέρος παραγωγής ταινιών. Αλλά ένα μεγάλο μέρος της συνεργασίας των δύο χωρών επί του παρόντος αφορά την ασφάλεια –οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν στρατιώτες της Κένυας και συνεργάζονται στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών στην προσπάθεια να κρατήσουν μακριά τους εξτρεμιστές μαχητές της Αλ Κάιντα που συνδέονται με την Αλ Σαμπάαμπ.

Ο 49χρονος θείος του Ομπάμα, Σαΐντ Ομπάμα, δήλωσε ότι περιμένουν με ανυπομονησία την επίσκεψη του ανιψιού του στην Κένυα. «Θα φαινόταν πολύ κακό, αν είχε εγκαταλείψει τη θέση του χωρίς να επισκεφθεί την Κένυα», είπε, προσθέτοντας: «Ο λαός της Κένυας είναι περήφανος γι 'αυτόν και για τα επιτεύγματά του, αν και μπορώ επίσης να πω ότι είχαν πολύ μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι επειδή είναι πρόεδρος της Αμερικής επρόκειτο να αναπτύξει αυτό το μέρος και να κάνει πάρα πολλά πράγματα».

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα ταξίδια του Ομπάμα στην Κένυαμ –την επισκέφθηκε πιο πρόσφατα ως γερουσιαστής το 2006- αυτό περιορίζεται από τις παγίδες της προεδρίας. Δεν θα ταξιδέψει στο Κογέλο, το αγροτικό χωριό περίπου έξι ώρες έξω από το Ναϊρόμπι, όπου ο πατέρας του γεννήθηκε και όπου μέλη της οικογένειάς του ζουν ακόμα. Αντ 'αυτού, οι συγγενείς του θα ταξιδέψουν για να τον δουν, παρακολουθώντας τα δημόσια γεγονότα στην πρωτεύουσα της Κένυας και ένα επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Κενιάτα.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν ότι λόγοι ασφάλειας απαιτούσαν ο πρόεδρος να παραμείνει στο Ναϊρόμπι. Για τον Ομπάμα, αυτό μειώνει κάπως την προσωπική απήχηση της εμπειρίας. «Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, το να επισκεφθώ την Κένυα ως ιδιώτης έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία για μένα από την επίσκεψη ως πρόεδρος, γιατί πραγματικά μπορώ να βγω έξω από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ή ααπό ένα συνεδριακό κέντρο» δήλωσε ο Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα. «Αλλά αυτό είναι προφανώς συμβολικά σημαντικό».

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα