Κλόουν, αστροναύτες και ποδοσφαιριστές υποψήφιοι στις εκλογές της Βραζιλίας

Τραγουδιστές, ράπερς, τηλεοπτικοί σταρ, κωμικοί, παίκτες του βόλεϊ, παίκτες του Big Brother, ένας αστροναύτης, ακόμη και μια πορνοστάρ είναι μερικοί από τους υποψήφιους στις εθνικές εκλογές της Βραζιλίας, το επόμενο Σαββατοκύριακο. Ακολουθούν το παράδειγμα του πρώην ποδοσφαιριστή Ρομάριο, σφοδρού επικριτή του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, και του κλόουν

Τιριρίκα που θριάμβευσε στις εκλογές του 2010 και κατεβαίνει ξανά υποψήφιος.

Οι διασημότητες, που τα κόμματα προτιμούν καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο λαό, θεωρούνται επίσης άμεμπτες από την ενδημική διαφθορά στην πολιτική. Ο πλαστικός χειρουργός Ρομπέρτο Ρέι, γνωστός και ως «Dr Hollywood», ο οποίος κατεβαίνει στο Σάο Πάολο ως ομοσπονδιακός βουλευτής τους Κοινωνικού Χριστιανικού Κόμματος, είναι ήδη τηλεοπτικός σταρ στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία. Επίσης, στο Σάο Πάολο, ο αστροναύτης Μάρκος Πόντες θα ποντάρει στο πατριωτικό συναίσθημα για να κερδίσει ψήφους στις 5 Οκτωβρίου.

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία κορυφώνεται, πολλοί κάνουν ακραία πράγματα για να τους προσέξουν. Ένας από τους πιο εκκεντρικούς είναι ο Toninho do Diabo, ή Τονι ο Διάβολος, ένας ακροβάτης τσίρκου που ντύνεται σαν τον Σατανά και υπόσχεται να στείλει τους διεφθαρμένους πολιτικούς στην κόλαση. Επίσης, μετά από δικαστική απόφαση, ο υποψήφιος του Ρίο ντε Τζανέιρο Κλαούντιο Ενρίκε ντος Ανζος θα έχει τη δυνατότητα να πάει στις κάλπες με το όνομα Μπαράκ Ομπάμα.

Η ανοικτή λίστα εκπροσώπησης του αναλογικού συστήματος της Βραζιλίας σημαίνει ότι οι ψήφοι για οποιονδήποτε με υψηλό προφίλ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να κερδίσει κι άλλους υποψηφίους το ίδιο το κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι κάτι περισσότερο από μια καινοτομία. Ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μπραζίλια, David Fleischer, δήλωσε ότι δημοφιλή ή περιβόητα δημόσια πρόσωπα έχουν βρει στέγη στη βραζιλιάνικη πολιτική εδώ και πολλά χρόνια, εν μέρει λόγω αυτού του συστήματος. Το ίδιο ίσχυε και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, την περίοδο 1964-1985.

«Οι στρατιωτικοί ηγέτες φλέρταραν πάντα τον Πελέ, ο οποίος ήταν εξαιρετικά δημοφιλής, αλλά αυτός αρνήθηκε» είπε ο καθηγητής. Η αναλογική εκπροσώπηση βοηθά επίσης τους ευαγγελιστές χριστιανούς επισκόπους που έχουν τους πιστούς τους για να τους ψηφίσουν». Η Καθολική Εκκλησία δεν έχει την ίδια επιρροή και έλεγχο πάνω στους οπαδούς της. Οι ευαγγελικοί αποτελούν πλέον το 23 τοις εκατό του πληθυσμού και πολλές θρησκευτικές προσωπικότητες με μια υπερ-συντηρητική ατζέντα ασκούν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή. Μια έρευνα της εφημερίδας O Globo έδειξε φέτος 44 τοις εκατό αύξηση του αριθμού των υποψηφίων με θρησκευτικό τίτλο.

Κάποιοι υποψήφιοι πάλι εκμεταλλεύονται τη νυχτερινή «ώρα της πολιτικής» στην τηλεόραση για να τονίσουν τα προσωπικά χαρακτηριστικά τους, όπως η ποδοσφαιρική ομάδα που υποστηρίζουν. Ο κλόουν και κωμικός Τιριρίκα εξελέγη το 2010 –αν και πολλοί αμφέβαλαν αν μπορεί να διαβάσει και να γράψει το όνομά του σε μια χώρα με υψηλά ποσοστά αναλφαβητισμού- και έλαβε το ρεκόρ των 1,3 εκατομμύρια ψήφων. Αυτό θεωρήθηκε ως ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά ενώ οι υποψήφιοι –διασημότητες συνήθως διαρκούν μόνο μια περίοδο, ο Τιριρίκα είναι έτοιμος για την επανεκλογή του.

Ο Ρομάριο έχει κερδίσει πόντους με τα ξεσπάσματά του εναντίον του Σεπ Μπλάτερ της FIFA κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι πολύ πιθανό να ανανεώσει την θητεία του. Η διαφθορά είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη για το εκλογικό σώμα της Βραζιλίας. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras επικρίνεται από κάποιους που υποστηρίζουν ότι οι πολιτικοί πήραν μίζες. Και η διαφθορά στη δίκη Mensalao είναι ακόμη νωπή στο μυαλό των ανθρώπων. Το σύστημα για την εξαγορά ψήφων βαρύνει τον πρώην πρόεδρο Λούλα, παρότι δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του. Και τα δύο σκάνδαλα εμπλέκουν το κυβερνών κόμματων Εργαζομένων και θα μπορούσαν να φέρουν εμπόδια στην επανεκλογή της νυν προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ.

www.independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα