«Κλείδωσε» το αφορολόγητο, ανοιχτά εργασιακά και συντάξεις

Οι Θεσμοί αναχωρούν, αφήνοντας ανοικτά φλέγοντα ζητήματα και μετέωρο τον χρόνο επίτευξης τεχνικής συμφωνίας. Με τα δεδομένα έως τώρα, δύσκολα διαφαίνεται έως το Eurogroup στις 20 Μαρτίου επίτευξη συμφωνίας.

Το ελληνικό ζήτημα βρέθηκε χθες στο επίκεντρο του EuroWorkingGroup και η προσοχή πλέον στρέφεται στην ερχόμενη εβδομάδα και στις εξ αποστάσεως επαφές που έχουν ήδη προαναγγελθεί από κυβέρνηση και πιστωτές.

Συντάξεις και εργασιακό παραμένουν στο επίκεντρο και οι δανειστές ζητούν «ψαλίδι» μια και έξω, από το 2019 ή από το 2020, στις προσωπικές διαφορές των παλαιών και των νέων συντάξεων,

ενώ μπλοκάρουν την επαναφορά και υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει κλειδώσει η περικοπή του αφορολόγητου με παράλληλη μείωση των συντελεστών στα χαμηλά κλιμάκια, ενώ μεγάλες μειώσεις, 90% στα πρόστιμα και 70% στις προσαυξήσεις, συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Την ίδια ώρα οι Θεσμοί φέρονται να έχουν δεχθεί μείωση του ΕΝΦΙΑ, αν και συνεχίζεται το παζάρι για το εύρος της μείωσης, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει μεγαλύτερη και τους Θεσμούς μικρότερη.

Παράλληλα περνά όπως φαίνεται η γραμμή των δανειστών για αναπτυξιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρων, πιθανόν με μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% που ισχύει σήμερα πιθανόν στο 26%.

Τα αντίμετρα δε θα ενεργοποιούνται μόνο εάν προκύπτει υπέρβαση από τον στόχο του 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ δεν φαίνεται να προχωρεί η λογική της δημοσιονομικής ουδετερότητας.

Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα συνεχιστεί πλέον εξ αποστάσεως, και έχει ήδη κανονιστεί πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επικεφαλής, ώστε να αξιοποιηθεί ο χρόνος που μεσολαβεί έως τις 20 Μαρτίου για να γεφυρωθούν οι διαφορές που παραμένουν.

Οι δανειστές εμμένουν στις θέσεις τους για περικοπές 2% του ΑΕΠ από περικοπές σε συντάξεις και σε αφορολόγητο. Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος παραδεχόταν δε χθες πως «παραμένει η εμμονή του ΔΝΤ και στο θέμα του lockout και στις απολύσεις και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τις θέσεις μας, αλλά δεν αντιδρούν, γιατί θέλουν και την παραμονή του ΔΝΤ». Η ίδια πηγή σχολίαζε πως υπάρχουν διαφορές στα μέτρα για τις συντάξεις, με το ΔΝΤ να ζητά εφαρμογή των μέτρων από το 2019 ή το 2020 και την Αθήνα να επιμένει σε σταδιακή εφαρμογή.

Συντάξεις - εργασιακά
«Ψαλίδι» μια και έξω, από το 2019 ή το 2020, στις «προσωπικές διαφορές» των «παλαιών» (πριν από τις 13 Μαΐου 2016) και των «νέων» (μετά τον νόμο Κατρούγκαλου) συντάξεων αξιώνουν οι δανειστές «μπλοκάροντας» ταυτόχρονα και την επαναφορά και υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών. Το διπλό αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για τις συντάξεις και τα εργασιακά, επιβεβαίωνε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες το οικονομικό επιτελείο και η υπουργός Εργασίας με τους δανειστές:

Το ΔΝΤ ζητά εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις από το 2019 ή το 2020 ενώ η κυβέρνηση ζητούσε σταδιακή εφαρμογή, σε βάθος τριετίας ή ακόμη και πενταετίας. Με δεδομένο ότι οι προσωπικές διαφορές φτάνουν στο 30%, οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές από 5% έως 20%, με βάση το επικρατέστερο σενάριο της εξαίρεσης των χαμηλοσυνταξιούχων από τις περικοπές.

Παραμένει η αντίθεση των δανειστών στην επαναφορά και υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών.

Το ΔΝΤ εμμένει στην καθιέρωση της ανταπεργίας των εργοδοτών (lock out) και στην αύξηση του ποσοστού των επιτρεπόμενων, κάθε μήνα απολύσεων, από το 5% στο 10%, μολονότι η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει να καταργήσει το υπουργικό «βέτο» και να θεσπίσει αντικειμενικά κριτήρια για τον (προληπτικό) έλεγχο των φακέλων των επιχειρήσεων που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε ομαδικές απολύσεις.

Εξωδικαστικός
Ως προς το επίμαχο θέμα των φόρων και φειλών προς το Δημοσίο δεν θα υπάρχει «κούρεμα» στο κύριο σώμα των οφειλών.

Αντιθέτως θα υπάρξει δραματική μείωση μέχρι 90% στα πρόστιμα και μέχρι 70% στις προσαυξήσεις διαμορφώνοντας πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές οφειλές για τις επιχειρήσεις. Αυτό θα επιτευχθεί με τον υπολογισμό των προστίμων από την αρχή με τις νέες χαμηλότερες κλίμακες και φυσικά με πλήθος δόσεων για τις επιχειρήσεις.

Σημαντική πρόοδος

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των ευρωπαϊκών θεσμών, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο για την περίοδο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, καθώς και πρόοδος σε έναν αριθμό μεταρρυθμίσεων που αποτελούν «κλειδιά», ειδικά στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Στόχος είναι, αναφέρουν οι δανειστές, να υπάρξει ταχεία κατάληξη σε ένα Staff Level Agreement, ενώ επισημαίνουν ότι έχουν προγραμματιστεί επαφές την ερχόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Σημειώνουν δε πως το ΔΝΤ συμμετέχει στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα στήριξης προς τη χώρα.

Σίγουρο «ψαλίδι»
Δεδομένη θεωρείται η περικοπή του αφορολογήτου ορίου και είναι πιθανή η προσγείωσή του στα επίπεδα των 5.500 - 6.000 ευρώ, από 8.636 που ισχύει σήμερα. Για να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στην αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας με σημαντική μείωση του πρώτου συντελεστή στα επίπεδα του 10% έως 12% από 22% που ισχύει σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος έως 20.000 ευρώ.

ΕΝΦΙΑ

Την ίδια ώρα οι Θεσμοί φέρονται να έχουν δεχθεί μείωση του ΕΝΦΙΑ, αν και συνεχίζεται το παζάρι για το εύρος της μείωσης, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει μεγαλύτερη και τους Θεσμούς μικρότερη.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα