Κατρακυλά η δημοτικότητα του Μακρόν

Οι περισσότεροι Γάλλοι ψηφοφόροι είναι τώρα δυσαρεστημένοι με την απόδοση του Εμανουέλ Μακρόν, σε μια δραματική πτώση για έναν πρόεδρο ο οποίος επικράτησε με μια συντριπτική εκλογική νίκη πριν από λιγότερο από τέσσερις μήνες. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, που πραγματοποιήθηκε από την IFOP για την εφημερίδα Le Journal du Dimanche (JDD), έδειξε ότι τα "ποσοστά δυσαρέσκειας" του προέδρου αυξήθηκαν στο 57%, έναντι 43% τον Ιούλιο.

Το σαράντα τοις εκατό εξέφρασε την ικανοποίησή

του με τον κεντρικό ηγέτη -μία μείωση 14 μονάδων από τον Ιούλιο. Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Κριστόφ Καστανέρ, δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα περνούσε έναν δύσκολο χρόνο, αλλά πρόσθεσε ότι η δυσαρέσκεια ορισμένων ανθρώπων ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει αν η κυβέρνηση ήθελε να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. "Ναι, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, αλλά δεν μπορείς να περνάς τον το χρόνο σου μόνο κοιτάζοντας τις δημοσκοπήσεις όταν είσαι στην κυβέρνηση. Είμαστε εκεί για να μεταμορφώσουμε τη χώρα. Η χώρα μας χρειάζεται να αναλάβει ρίσκο και αναλαμβάνουμε ρίσκο", δήλωσε στο BFM TV.

Ο Μακρόν, ο οποίος περιοδεύει σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έχει συναντήσει μια σειρά από εμπόδια από τότε που έχει εκλεγεί, όπως οι έντονες συζητήσεις στο κοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση στα Εργασιακά, μία αντιπαράθεση με το στρατό και περικοπές στα στεγαστικά επιδόματα.

Σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολιτικοί αντίπαλοι επέκριναν τον πρόεδρο μετά την είδηση ότι ξόδεψε 26.000 ευρώ για το μακιγιάζ του κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών της θητείας του, ενώ ο ίδιος υποχώρησε στο να δώσει στη σύζυγό του έναν επίσημο, επί πληρωμή ρόλο ως πρώτη κυρία μετά από μια δημόσια αντίδραση. Ο Μπερνάρ Σανάν, επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Elabe, δήλωσε ότι η τελευταία έρευνα θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους πολιτικούς αντιπάλους του Μακρόν, αφού το κόμμα του κέρδισε μια μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. "Θα μπορούσε να σημαίνει, για την κυβέρνηση, ότι η αντιπολίτευση κινητοποιείται και πάλι", δήλωσε στο BFM TV.

Η δημοσκόπηση της Ifop έδειξε ότι η συνολική πτώση στις μονάδες δημοτικότητας του Μακρόν από τον Μάιο ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του προηγούμενου προέδρου των σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ κατά την ίδια περίοδο. Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης πτώση στη δημοτικότητα του πρωθυπουργού, Εντουάρ Φιλίπ, με το 47% να εκφράζει ικανοποίηση γι' αυτόν - μία μείωση 9 μονάδων από τον περασμένο μήνα.

Ο Μακρόν, ο νεώτερος ηγέτης της Γαλλίας μετά τον Ναπολέοντα, αντιμετωπίζει μια μεγάλη δοκιμασία τον επόμενο μήνα, όταν το πολύ αριστερό συνδικάτο CGT διοργανώνει μια διαμαρτυρία για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα σχέδια της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας. "Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή για να παρουσιαστούν οι εκτελεστικές εντολές", σχολιάζει ο Φρανσουά Σαβαρί, επικεφαλής επενδυτικό στέλεχος στην εταιρεία επενδύσεων Prime Partners με έδρα τη Γενεύη.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα