Καμικάζι του Isis επιτέθηκε σε τουρκική πόλη στα σύνορα με τη Συρία

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φαίνεται ότι κρύβονται πίσω από την έκρηξη που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 30 αριστερών ακτιβιστών στο πολιτιστικό κέντρο της Σουρούτς, στα σύνορα με τη Συρία. Η χειρότερη επίθεση από το 2013 είναι μια σαφής ένδειξη για την εξάπλωση του πολέμου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι τα προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος διενήργησε μια «καθαρά τρομοκρατική» επίθεση, αλλά πρόσθεσε:

«Δεν είμαστε στο σημείο να δώσουμε μια τελική ετυμηγορία». Η έκρηξη στη Σουρούτς έγινε λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Σοσιαλιστικών Συνδέσμων Νέων και πριν από μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο συριακό κουρδικό θύλακα του Αΐν αλ-Αράμπ.

Η βομβιστική επίθεση ήταν η πιο αιματηρή τέτοια επίθεση στο τουρκικό έδαφος από το 2913, όταν δύο βόμβες σκότωσαν τουλάχιστον 50 ανθρώπους στη συνοριακή πόλη Ρεϊχανλί. Δύο ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι οι αρχικές ενδείξεις «δείχνουν» το Isis, λέγοντας ότι ήταν «αντίποινα στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιαίτερα σοκαριστικές. Τα θύματα φέρεται να είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στο Κομπάνι για να παραδώσουν παιχνίδια, να φυτέψουν δέντρα και να χτίσουν μια βιβλιοθήκη και μια παιδική χαρά. Τοπικά νοσοκομεία ανέφεραν σε τουρκικά ΜΜΕ ότι 76 άνθρωποι τραυματίστηκαν, πολλοί από αυτούς σοβαρά. Το υπουργείο δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί. Η ταυτότητα του εισβολέα δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι μπορεί να ήταν μια 18χρονη γυναίκα. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε την βομβιστική επίθεση.

Το φιλοκουρδικό αριστερό Λαϊκό Δημοκρατικό κόμμα (HDP) κατήγγειλε επίσης την επίθεση. Σε σχετική δήλωση, επέκρινε δριμύτατα το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και υποστήριξε ότι η επίθεση είχε στόχο να «σπάσει τη διεθνή αλληλεγγύη για την Αΐν αλ-Αράμπ». «Όλες οι χώρες και τα καθεστώτα από τα οποία το Isis έχει λάβει στήριξη είναι εταίροι σε αυτή τη βαρβαρότητα. Όσοι σιωπούν και δεν τολμούν να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στο Isis, είναι συνένοχοι σε αυτήν την βαρβαρότητα», ανέφερε η δήλωση. Το HDP κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας κατά μήκος των συριακών συνόρων, μια άποψη που συμμερίζονται και οι συμμάχοι του ΝΑΤΟ, οι οποίοι έχουν προτρέψει την Τουρκία να εντείνει την επιτήρηση στη λωρίδα των 400 χιλιομέτρων κατά μήκος της οποίας πολλοί ξένοι μαχητές περνούν στη Συρία.

Μετά από έντονες πιέσεις, όμως, η Τουρκία ειχε εντείνει πρόσφατα τις προσπάθειες για την πάταξη της δραστηριότητας του Isis στο εσωτερικό της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές συνέλαβαν αρκετά άτομα ύποπτα για στρατολόγηση μελών για τη μαχητική ομάδα στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα. Ενώ υπογραμμίζει την ειρηνική και δημοκρατική στάση του κόμματος, το HDP κάλεσε επίσης τους ντόπιους να «λάβουν τα δικά τους μέτρα ασφαλείας» για παρόμοιες επιθέσεις. Ορισμένοι φοβούνται ότι η αύξηση της έντασης στην κουρδική περιοχή κατά μήκος των συριακών συνόρων πιθανόν να αναθερμάνει τις μάχες μεταξύ κουρδικών και τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και θα εκτροχιάσει τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

Το PKK κατηγόρησε επίσης την τουρκική κυβέρνηση για την βομβιστική επίθεση, με το επιχείρημα ότι η Άγκυρα «υποστηρίζει και βοηθά» την Isis ως όπλο εναντίον των Κούρδων.

Τη Δευτέρα, ένας άλλος βομβιστής αυτοκτονίας σε ένα αυτοκίνητο επιτέθηκε σε ένα σημείο ελέγχου στο νότιο Κομπάνι, επανδρωμένο από την YPG, την κύρια κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ήταν η τελευταία επίθεση εναντίον του θύλακα, που έγινε ένα σύμβολο της κουρδικής υπεροχής ενάντια στο Isis. Μετά από μήνες άγριας πάλης που υποστηρίζονται από αεροπορικές επιδρομές της υπό αμερικανικής ηγεσίας συμμαχίας, οι κούρδοι αντάρτες μπόρεσαν να ξανακερδίσουν τον έλεγχο του Κομπάνι.

Δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι οι επιθέσεις της Δευτέρας ήταν συντονισμένες, αν και η βομβιστική επίθεση στη Σουρούτς είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση εναντίον της Τουρκίας. Η Τουρκία υποστηρίζει επίσης μια σειρά από επαναστατικές ομάδες που αγωνίζονται για να ανατρέψουν το καθεστώς του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η χώρα φιλοξενεί 1,7 εκατ. Σύριους πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη σύγκρουση.

Κούρδοι αντάρτες που συμμάχησαν με τους μαχητές της αντιπολίτευσης της Συρίας έχουν διώξει πρόσφατα το Isis από μεγάλες εκτάσεις γης κοντά στα τουρκικά σύνορα, όπως στην πόλη Ταλ Αμπιάντ, ένα βασικό πέρασμα για τους ξένους μαχητές. Οι εξελίξεις προκάλεσαν ανησυχία στην Τουρκία, που θεωρεί ότι οι Κούρδοι θέλουν να δημιουργήσουν μια αυτόνομη ζώνη ελέγχου. Η δημόσια ανησυχία προκάλεσε συζήτηση για μια πιθανή τουρκική στρατιωτική επέμβαση και την επέκταση της παρουσίας της στα σύνορα.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα