Κάλπες τον Ιούλιο;

Η διαπραγμάτευση είναι το τέλειο θρίλερ για τη χώρα και σκέτη φαρσοκωμωδία για την κυβέρνηση και τον Τσίπρα. Οι εταίροι είναι σαφές ότι μετά τον Βαρουφάκη προσπαθούν να ξεφτιλίσουν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και ταυτόχρονα να τον «διευκολύνουν» να αλλάξει το κόμμα του για να υπηρετήσει το μνημόνιο.

Ούτε ως φύλλο συκής δεν του αφήνουν περιθώρια για πολιτική διαπραγμάτευση. Μέρκελ

και Ολάντ μαζί με τον Γιούνκερ το διαμήνυσαν στον Τσίπρα. Πρώτα τεχνική διαπραγμάτευση και συμφωνία και μετά πολιτικές συνομιλίες. Άφησαν το ΔΝΤ να φύγει μαζί με την ΕΚΤ από τις Βρυξέλλες και ταυτόχρονα είπαν στον Τσίπρα ότι χωρίς αυτούς συμφωνία δεν υπάρχει.

Βρισκόμαστε στο απόλυτο κενό και στο χάος. Τα όσα ακατάληπτα λέει το Μαξίμου είναι για γέλια και για κλάματα. Σε διάφορα στέκια των Αθηνών αρχίζει και φουντώνει η φιλολογία για κάλπες εθνικών εκλογών τον Ιούλιο. Και πράγματι όλη αυτή η φημολογία δεν βρίσκεται στον αέρα.

Ας θυμηθεί κανείς τη συζήτηση της προηγούμενης Παρασκευής στη βουλή και ας προσέξει μια στιγμή του Πάνου Καμμένου στο βήμα που δήλωσε με νόημα ότι «ενίοτε και τα αιτήματα των εκλογών γίνονται δεκτά».

Ας προσθέσει σ’ αυτά και τα όσα είπε στη συνέχεια για τις ευθύνες των δανειστών αν γίνει Κούγκι και για να επανέλθει σήμερα και να πει ότι ή συμφωνία ως τις 18 Ιουνίου ή ποτέ.

Αν αποκωδικοποιήσει κανείς όλα αυτά είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για εκλογές με όρους «φουστανέλας», προκειμένου όμως να πάρουν εντολή για να κάνουν μια συμφωνία που ωστόσο θα περιέχει μέτρα περισσότερο επώδυνα και από το email Χαρδούβελη όπως ομολογούν τα κυβερνητικά στελέχη.

Η ίδια η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοια που ουσιαστικά προεξοφλεί κάλπες εθνικών εκλογών. Το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι με τους σημερινούς όρους συμφωνία δεν περνάει από τη βουλή, ενώ κάθε φορά διαψεύδεται η εκτίμηση ότι τα πάντα δραματοποιούνται επειδή δήθεν βρισκόμαστε μπροστά σε συμφωνία.

Ουσιαστικά ο Τσίπρας δεν έχει άλλο δρόμο από τις εκλογές, αν θέλει να παραμείνει κυρίαρχος του παιχνιδιού. Πρώτα απ’ όλα θέλει να προλάβει τους «δικούς του», το Βαρουφάκη και τη Ζωή που όπως όλα δείχνουν ετοιμάζονται και πλασάρονται για τη μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή. Η πρόεδρος της βουλής έχει ανοίξει μια χωρίς προηγούμενο κόντρα με τον Πανούση ο οποίος χρησιμεύει για να στέλνονται εσωκομματικά μηνύματα προς τον Τσίπρα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών επί της ουσίας δηλώνει με κάθε ευκαιρία και με τους πιο διαφορετικούς τρόπους ότι δεν υπογράφει καμία συμφωνία με τους δανειστές στις σημερινές συνθήκες.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για παράταση του μνημονίου δείχνει ότι ο Τσίπρας προσδοκά να φτιάξει το πολιτικό κλίμα μέσα στο λαό του στυλ αποφύγαμε τα χειρότερα, δώστε μου τώρα εντολή για την κωλοτούμπα και έτσι να δεσμεύσει τους δικούς του στο κόμμα που θα τον ακολουθήσουν.

Άλλωστε η βιασύνη για να ξανανοίξει η ΕΡΤ ως ένα παραμάγαζο του Μαξίμου λέει πολλά περισσότερα από όσα κανείς νομίζει μέσα σε ένα τέτοιο πολιτικό σκηνικό αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση και τον ακήρυχτο πόλεμο με τα ιδιωτικά κανάλια που έχει κηρύξει ο Τσίπρας. Άλλωστε πόσο φερέγγυο είναι να επισκέπτεται το χώρο του ραδιομεγάρου ο πρωθυπουργός και να δηλώνει ότι θέλει την ΕΡΤ ως ένα δημόσιο πλουραλιστικό μέσο και όχι ως έναν ιμάντα της κυβερνητικής προπαγάνδας;

Είναι τόσο φερέγγυο όσο το να διαψεύδεις τα σενάρια των εκλογών ως Μαξίμου όταν όλο το υπουργικό συμβούλιο τα τροφοδοτεί εν μέσω των μπάνιων του λαού…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα