Και στη φυλακή και θα πληρώνουν

Για το φαγητό τους, την ιατρική τους περίθαλψη και για ό,τι άλλο χρειαστούν κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους καλούνται πλέον να πληρώσουν οι κρατούμενοι στο σωφρονιστικό κατάστημα της κομητείας Έλκο στην πολιτεία της Νεβάδα μετά από τη σχετική εισήγηση του διευθυντή των φυλακών και την αποδοχή της από τις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με την απόφαση, στο εξής οι κρατούμενοι θα χρεώνονται ημερησίως έξι δολάρια για φαγητό, 10 δολάρια για κάθε επίσκεψη γιατρού που θα χρειάζονται, πέντε δολάρια για την είσοδό τους στη φυλακή! Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δημιουργηθούν λογαριασμοί τραπεζικοί υπό

την εποπτεία της κομητείας στους οποίους οι συγγενείς θα καταθέτουν χρήματα για να καλύψουν τα έξοδα αυτά αλλά και το αν θέλουν οι κρατούμενοι να προμηθευτούν κάποιο άλλο προϊόν καθημερινής ανάγκης, όπως πχ σαμπουάν, φάρμακα ή φακέλους αλληλογραφίας.

Ο διευθυντής των φυλακών Τζιμ Πιτς, δήλωνε στη βρετανική εφημερίδα Independent ότι ετησίως το κόστος για το φαγητό, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και άλλες «υπηρεσίες» που παρέχονται στους 120 κρατουμένους ανέρχεται σε 10.000 δολάρια και είναι «δυσβάσταχτο» επιμένοντας ότι το μέτρο είναι δίκαιο. Στην περίπτωση που δεν κατατίθενται χρήματα στο λογαριασμό, αυτός θα είναι αρνητικός και ο κρατούμενος θα θεωρείται χρεωμένος καλούμενος να «αποπληρώσει» στην περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος. Όσοι κρατούμενοι τελικά αθωωθούν κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας θα παίρνουν πίσω τα χρήματά τους. Χρέωση δεν θα γίνεται σε όσους κρατουμένους εργάζονται στη φυλακή ή κρατούνται για λιγότερο από ένα 24ωρο.

Το μέτρο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε οργανώσεις δικαιωμάτων που υποστηρίζουν ότι είναι εξωφρενική και μόνο η σύλληψη της ιδέας δεδομένου ότι το ίδιο το σύνταγμα των ΗΠΑ αναφέρει ότι από τη στιγμή της σύλληψης ενός ατόμου, το κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για όλα αυτά τα ζητήματα. Επισημαίνουν δε ότι οι αρχές μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες με σωρεία μηνύσεων από οικογένειες κρατουμένων που δεν έχουν τα χρήματα να «πληρώνουν» για τον άνθρωπό τους που βρίσκεται στη φυλακή. «Πρόκειται για εντελώς παράλογη και απάνθρωπη ποινή» τονίζουν.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα