ΗΠΑ – Γαλλία: μια «μεταμορφωμένη» συμμαχία

«Μπίζνες και διεθνείς εξελίξεις» είναι το κύριο «μενού» των συζητήσεων του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολλάντ στις ΗΠΑ κατά την τριήμερη επίσκεψή του που βρίσκεται σε εξέλιξη, την πρώτη επίσημη επίσκεψη υπό την τυπική ορολογία της «επίσκεψης αρχηγού κράτους» που γίνεται από Γάλλο πρόεδρο εδώ και 18 χρόνια (οι ενδιάμεσες του Σαρκοζί είχαν άλλο χαρακτηρισμό και άλλο πρωτόκολλο). Και οι δύο πλευρές του Ατλαντικού επεδίωξαν να δώσουν το επίσημο στίγμα των επαφών Ολλάντ

– Ομπάμα με τη δημοσίευση κοινού άρθρου ταυτόχρονα στις εφημερίδες Wall Street Journal και Le Monde ώρες πριν προσγειωθεί το γαλλικό προεδρικό αεροσκάφος σε αμερικανικό έδαφος. Σε αυτό, υπό τον τίτλο «Η συμμαχία των χωρών μας έχει μεταμορφωθεί», οι δύο πρόεδροι θέτουν τέσσερις βασικούς άξονες «κοινής» αντίληψης και δράσης: την εξωτερική πολιτική, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το εμπόριο και την οικονομία και το περιβάλλον.

Στο άρθρο υπογραμμίζουν τόσο τις κοινές τους θέσεις όσο και την αποτελεσματικότητά της προώθησής τους στις περιπτώσεις των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία, των γαλλικών επεμβάσεων στο Μάλι και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, της ενίσχυσης των επενδύσεων εκατέρωθεν και της στήριξης των διαβουλεύσεων για την υπογραφή της Διατλαντικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Τέλος σημειώνουν την «αποφασιστικότητά» τους να προωθηθούν συγκεκριμένα μέτρα για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την ενίσχυση της χρήσης «καθαρών» μορφών ενέργειας τα οποία εκφράζουν την ελπίδα να συζητηθούν και να υιοθετηθούν στην παγκόσμια σύνοδο για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στο Παρίσι.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, από τους Ολλάντ και Ομπάμα κατά τη διάρκεια των επίσημων συνεντεύξεων Τύπου, στις οποίες κυριάρχησε η λέξη «μαζί». Και οι δύο δήλωσαν επανειλημμένως ότι η περίοδος των, μεταξύ τους, «ψυχρών» σχέσεων όπως είχαν διαμορφωθεί μετά την εναντίωση της Γαλλίας στην αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ το 2003, έχει περάσει «ανεπιστρεπτί». Επίσης, ο Ολλάντ δήλωσε ξεκάθαρα ότι όσον αφορά στις τριβές που προκλήθηκαν από την αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων από την NSA τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στη Γαλλία, έχουν ξεπεραστεί «και η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί πλήρως». Τέλος, ο Ομπάμα τήρησε χαμηλούς τόνους σχολιάζοντας το ταξίδι την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη 100μελούς αντιπροσωπείας Γάλλων επιχειρηματιών (συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων ενεργειακών κολοσσών) που έσπευσαν να «κλείσουν σειρά» για συμφωνίες με την ιρανική ηγεσία ενόψει της πιθανής ολικής άρσης των κυρώσεων σε βάρος της αν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, λέγοντας ότι «οι κινήσεις αυτές δεν βοηθούν» και ότι «οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν ρίσκο».

Πίσω από τις αξιαγάπητες «πόζες» των δύο προέδρων κατά την επίσκεψή τους στο σπίτι του Τόμας Τζέφερσον στη Βιρτζίνια ως «συμβόλου» των πολύχρονων διμερών σχέσεων (ήταν φιλογγάλος, πρέσβης των ΗΠΑ στη Γαλλία μεταξύ 1785 – 1789 και 3ος πρόεδρος των ΗΠΑ), και τα κουτσομπολιά για το πώς θα παρουσιαστεί ο Ολλάντ στο επίσημο δείπνο που έχει προγραμματιστεί χωρίς συνοδό λόγω του πρόσφατου χωρισμού του κλπ, υπάρχουν, όπως φαίνεται, και μερικά λιγότερο επίσημα σημεία της επίσκεψης.

Στο πρόγραμμα του Ολλάντ υπάρχει επίσκεψη στο Σαν Φραντσίσκο και στη Σίλλικον Βάλλεϊ, όπου θα έχει συναντήσεις με διευθύνοντα στελέχη των αμερικανικών κολοσσών Facebook, google, Mozilla, Twitter, συνοδευόμενος από ομάδα Γάλλων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε ανάλογο πεδίο. Στόχος να γίνουν τα πρώτα βήματα συνεργασιών και επενδύσεων. Αυτό είναι αναμενόμενο και γνωστό λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η γαλλική οικονομία. Το «επείγον» της κατάστασης έθιξε ο ίδιος ο Ομπάμα όταν, σε αποστροφή των επίσημων δηλώσεών του, κάλεσε ανοιχτά τις αμερικανικές επιχειρήσεις «να επενδύσουν το γρηγορότερο στη Γαλλία».

Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι ο πρόεδρος της ένωσης των Γάλλων βιομηχάνων (MEDEF), Πιέρ Γκατάζ, συμμετέχει στην τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ ως μέλος της επίσημης αποστολής (σχεδόν σαν μέλος της κυβέρνησης) και έχει ένα παράλληλο πρόγραμμα επαφών με εξίσου σημαντικούς επιχειρηματικούς και θεσμικούς παράγοντες με αυτό του Ολλάντ. Μάλιστα, στο γαλλικό Τύπο σχολιαζόταν ειρωνικά το γεγονός ότι ουσιαστικά μοιάζει η όλη επίσκεψη να γίνεται με επίκεντρο τον Γκατάζ και να παρευρίσκεται απλώς ο Ολλάντ.

Εκτός αυτού, τα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο και για ένα άλλο «κρυφό» σημείο. Εκτιμούν ότι ο Ολλάντ θα ζητήσει ανοιχτά από τον Ομπάμα μεγαλύτερη στήριξη στα μέτωπα του Μάλι και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Μέχρι στιγμής, ο αμερικανικός στρατός στηρίζει τη γαλλική επέμβαση εκεί από πλευράς παροχής πληροφοριών, επιμελητείας και παρακολούθησης από αέρος δια μέσου μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Εντούτοις, ασχέτως των δηλώσεων περί πορείας «προς ειρήνευση και σταθερότητα, μοιάζει να διαχέεται επικίνδυνα η ανεξέλεγκτη δράση ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Σάχελ. Ο Ολλάντ φέρεται διατεθειμένος να συζητήσει το ενδεχόμενο συμμετοχής αμερικανικών στρατευμάτων στις μάχες στο έδαφος, στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι θα συζητηθεί και η χαώδης κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και μοιάζει να εδραιώνεται στη Λιβύη (όπου υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία, υπό τον Σαρκοζί, μαζί με τη Βρετανία, είχαν ηγηθεί της ΝΑΤΟϊκής επέμβασης με τις ΗΠΑ να στηρίζουν αποφασιστικά με την τεχνολογική τους στρατιωτική υπεροχή). Κοινή εκτίμηση γαλλικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είναι ότι η βορειοαφρικανική χώρα μετά την «απελευθέρωσή» της από τον Καντάφι τείνει να μεταβληθεί σε Αφγανιστάν, προοπτική εξαιρετικά απειλητική για την Ευρώπη λόγω της εγγύτητάς της. Κατά τις εκτιμήσεις αυτές, δεν αποκλείεται, σε ένα πρώτο υποθετικό επίπεδο, να συζητηθεί και το ενδεχόμενο μιας νέας επέμβασης στη Λιβύη.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα