Και η Ισπανία βγαίνει από το Μνημόνιο

Από τα μεσάνυχτα της 23 Ιανουαρίου, η Ισπανία γίνεται η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης που βγαίνει από ένα σχέδιο διάσωσης, μετά την Ιρλανδία. «Απόψε τα μεσάνυχτα, το ισπανικό πρόγραμμα του χρηματοπιστωτικού τομέα λήγει επισήμως, μετά από 18 μήνες», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν. «Το πρόγραμμα έχει επιτύχει του δύο στόχους του, την διόρθωση και τη μεταρρύθμιση του ισπανικού χρηματοπιστωτικού τομέα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη δημιουργία μιας σταθερής βάσης για την οικονομική ανάκαμψη. Αυτές οι προσπάθειες

έχουν πραγματοποιηθεί παράλληλα με σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και με σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».

Σύμφωνα με τον Ρεν, οι ισπανικές χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν σταθεροποιηθεί, οι τράπεζες έχουν αυξήσει τη ρευστότητα, η φερεγγυότητα τους παραμένει καλή, έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις και η πρόσβαση στις αγορές χρηματοδότησης έχει βελτιωθεί. Η αναδιάρθρωση των τραπεζών που έχουν λάβει κρατική ενίσχυση είναι σε εξέλιξη, ενώ το διαχειριστικό, κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο του ισπανικού τραπεζικού τομέα έχει ενισχυθεί σημαντικά, δήλωσε ο Επίτροπος, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί ότι οι ανεύθυνες πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση δεν θα επαναληφθούν.

Η Ισπανία συμφώνησε σε ένα πακέτο διάσωσης 100 δις ευρώ για τις τράπεζες, τον Ιούλιο του 2012. Τελικά άντλησε μόνο περίπου 41,3 δις ευρώ. Ο Ρεν, ωστόσο πρόσθεσε στη δήλωσή του ότι η Ισπανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Ανάμεσα στα βασικά ζητήματα που η ισπανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει είναι η υψηλότατη ανεργία: η χώρα έχει την δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην ευρωζώνη, η οποία ανήλθε τον Νοέμβριο στο 26,7% του ενεργού πληθυσμού.

http://www.neurope.eu/article/spain-exits-bank-bailout

Keywords
Τυχαία Θέματα