«Ιστορική» συμφωνία για την άμυνα της ΕΕ

Είκοσι τρεις χώρες δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας της ΕΕ, μέρος μιας ευρύτερης ώθησης για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η Γαλλία και η Γερμανία πρότειναν την πρωτοβουλία πέρυσι ως μέρος των προσπαθειών τους να ανανεώσουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα μετά την απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από το μπλοκ.

Η επικείμενη αποχώρηση

της Βρετανίας διευκόλυνε την πρόοδο του σχεδίου, καθώς το Λονδίνο ήταν παραδοσιακά επιφυλακτικό όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία της ΕΕ, θεωρώντας το ΝΑΤΟ ως το κύριο μέσο για τις κοινές προσπάθειες ευρωπαϊκής άμυνας.
"Θα είναι μια ιστορική ημέρα για την ευρωπαϊκή άμυνα", δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, στην οποία οι υπουργοί ενέκριναν το σχέδιο.

Όλες οι χώρες της ΕΕ, εκτός της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Δανίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι θα υπογράψουν το σύμφωνο, το οποίο θα λανσαριστεί επίσημα σε μια σύνοδο κορυφής τον επόμενο μήνα. Μέχρι τη σύνοδο κορυφής, οι διπλωμάτες αναμένουν ότι μόνο η Βρετανία, η Δανία και η Μάλτα δεν θα συμμετάσχουν.

Αν και η πρωτοβουλία, γνωστή ως Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) στην ΕΕ, είναι ένα γαλλο-γερμανικό πνευματικό τέκνο, έχουν προκύψει κάποιες διαφορές μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, δήλωσαν οι διπλωμάτες. Η Γερμανία επιθυμούσε η συμφωνία να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, ενώ η Γαλλία ήθελε να είναι όσο το δυνατόν πιο στρατιωτικά φιλόδοξη, ανέφεραν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε τη συμφωνία "ένα πολύ σημαντικό βήμα", υπενθυμίζοντας ότι υπήρχε "ελάχιστος ενθουσιασμός" όταν πρωτοεμφανίστηκε. Αλλά, είπε, "πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο" στην αμυντική συνεργασία.

Οι συμμετέχοντες υπέγραψαν μία λίστα ανάληψης υποχρεώσεων που περιλαμβάνουν "την αύξηση του μεριδίου των δαπανών που διατίθενται για την έρευνα και την τεχνολογία στον τομέα της άμυνας με στόχο την επίτευξη του 2% των συνολικών αμυντικών δαπανών" και την "τακτική αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών σε πραγματικούς όρους". Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προσδιορίσει την άμυνα ως έναν τομέα στον οποίο έχουν σημειώσει πρόοδο σε πολλαπλά μέτωπα από τότε που η Βρετανία αποφάσισε να αποχωρήσει. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η ίδρυση ενός κέντρου υπεράσπισης της ΕΕ για τις αποστολές εκπαίδευσης στη Σομαλία, το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ένα πιλοτικό σχέδιο συντονισμού των εθνικών προϋπολογισμών για τον εντοπισμό ελλείψεων και το νέο στρατιωτικό σύμφωνο.

Η νέα πρωτοβουλία έχει ως στόχο να δαπανήσει περισσότερα για τα αμυντικά συστήματα και να καταστήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις των κρατών-μελών πολύ πιο ολοκληρωμένες μεταξύ τους. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε ότι θα έχει οικονομικά οφέλη. Είπε ότι η Ευρώπη ξοδεύει 50 τοις εκατό περισσότερα από όσα οι Ηνωμένες Πολιτείες για την άμυνα, αλλά έχει μόνο το 15 τοις εκατό της στρατιωτικής της αποτελεσματικότητας.

Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σημαντικό οικονομικό κίνητρο για να συνεργαστούν οι χώρες για τις προμήθειες στον τομέα της άμυνας, με ένα νέο ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο αξίας 5,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Γιούρι Λούικ, δήλωσε ότι το κύριο μέλημα της νέας πρωτοβουλίας θα είναι οι αμυντικές βιομηχανίες, καθώς "η συλλογική άμυνα θα παραμείνει πάντα στο ΝΑΤΟ". Και παρά την έκκληση του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να δημιουργηθεί ένας στρατός της ΕΕ, η ιδέα αυτή "παραμένει πολύ απίθανη", δήλωσε ο Λούικ.

Οι 23 χώρες που ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη νέα πρωτοβουλία είναι οι Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα