Ιστορική εμπορική συμφωνία χωρών του Ειρηνικού

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και άλλες 10 χώρες σε όλο τον Ειρηνικό κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία τη Δευτέρα, για την άρση των εμπορικών φραγμών σε αγαθά και υπηρεσίες και τον καθορισμό εμπορικών κανόνων για τα δύο πέμπτα της παγκόσμιας οικονομίας.

Για τις ΗΠΑ, το Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Parternship, TPP) ανοίγει γεωργικές αγορές στην

Ιαπωνία και τον Καναδά, συσφίγγει τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας προς όφελος των φαρμακευτικών εταιρειών και των εταιρειών τεχνολογίας και καθιερώνει ένα στενό οικονομικό μπλοκ που αμφισβητεί την επιρροή της Κίνας στην περιοχή.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επαίνεσε την συμφωνία τη Δευτέρα, λέγοντας ότι θα ανοίξει νέες αγορές για τα αμερικανικά προϊόντα και ότι θέτει υψηλά πρότυπα για την προστασία των εργαζομένων και του περιβάλλοντος. «Αυτή η εταιρική σχέση επεκτείνει το πεδίο για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους μας και τους παραγωγούς με την κατάργηση πάνω από 18.000 φόρων που διάφορες χώρες έχουν βάλει στα προϊόντα μας» ανέφερε ο Ομπάμα. «Περιλαμβάνει ισχυρότερες δεσμεύσεις για την εργασία και το περιβάλλον από κάθε εμπορική συμφωνία στην ιστορία και οι δεσμεύσεις αυτές είναι εκτελεστές, σε αντίθεση με τις προηγούμενες συμφωνίες». Ο Ομπάμα, ο οποίος αντιμετωπίζει μια απότομη πρόκληση, να κερδίσει την υποστήριξη για το TPP στο Καπιτώλιο, είπε ότι θα συνεργαστεί με τους βουλευτές που μελετούν τη συμφωνία, προσθέτοντας ότι το Κογκρέσο θα χρειαστεί μήνες για να διαβάσει κάθε λέξη της συμφωνίας. Ο πρόεδρος είπε ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους και εταίρους σε μια περιοχή-κλειδί. «Είναι μια συμφωνία που βάζει τους αμερικανούς εργαζόμενους πάνω απ’ όλα και θα βοηθήσει τις οικογένειες της μεσαίας τάξης να προχωρήσουν», δήλωσε.

Η συμφωνία είναι μια νίκη για τον Ομπάμα, ο οποίος θεωρεί ότι τονώνει την οικονομική ανάπτυξη, ενισχύει την ανταγωνιστική βιομηχανία και δεσμεύει χώρες του Ειρηνικού με κοινό σκεπτικό, σε μια εποχή που η Κίνα –που δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας- υιοθετεί μια πιο δυναμική οικονομική και στρατιωτική στάση στην περιοχή. Στο Κογκρέσο, μόνο λίγοι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν την εμπορική πολιτική του Ομπάμα και η υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών είναι απρόβλεπτη κατά το 2016 που είναι έτος εκλογών, ανάλογα με τη στάση των προεδρικών υποψηφίων και τη νέα ηγεσία στο Σώμα. Με αυτά τα δεδομένα, η συμφωνία δεν μπορεί να πάει σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Μετά από δεκάδες γύρους διαπραγματεύσεων και πέντε ημέρες συνομιλιών στην Ατλάντα, οι υπουργοί εμπορίου και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν επιλυθεί οι διαφωνίες σχετικά με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα βιοπροϊόντα, τους κανόνες συναρμολόγησης αυτοκινήτων και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η συμφωνία, εφόσον εγκριθεί από το Κογκρέσο, θα σηματοδοτήσει μια αποτελεσματική διεύρυνση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής που ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες για να συμπεριλάβει την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Χιλή, το Περού και αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η εμπορική συμφωνία είναι στα σκαριά από το 2008, αλλά παρακωλύθηκε από πολιτικά ευαίσθητες διαφορές, συμπεριλαμβανομένης της διαφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας για την αυτοκινητοβιομηχανία. Μία από τις τελευταίες διαφορές που επιλύθηκαν αφορά τη διαφωνία Αυστραλίας- ΗΠΑ, σχετικά με την 12ετή προστασία των βιολογικών φαρμάκων έναντι των γενόσημων. Οι δύο χώρες πέτυχαν έναν πολύπλοκο συμβιβασμό που παρέχει τουλάχιστον πέντε και πιθανώς έως και οκτώ έτη αποκλειστικότητας των βιολογικών. Η Χιλή, το Περού και άλλες χώρες εξακολουθούν να ανησυχούν για την αύξηση στην τιμή των φαρμάκων μέσω μεγάλων περιόδων αποκλειστικότητας, σύμφωνα με πληροφορίες. Σε μια ακόμα συμφωνία της τελευταίας στιγμής, ο Καναδάς και η Ιαπωνία συμφώνησαν να αυξήσουν την πρόσβαση στις αυστηρά ελεγχόμενες αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων τους, επιτρέποντας κάποια αμερικανικά γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά η Νέα Ζηλανδία έπεισε επίσης τις ΗΠΑ να δεχτούν περισσότερα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα της.

Η συμφωνία του Ειρηνικού αναμένεται να αντιμετωπίσει μια σκληρή μάχη στο Κογκρέσο που θα μπορούσε να την μεταφέρει στην επόμενη κυβέρνηση. Ο Ομπάμα θα πρέπει να καθησυχάσει τη δυσφορία των δύο πλευρών για τη συμφωνία εν μέσω μιας έντονης προεκλογικής εκστρατείας. Η νομοθεσία που αποσκοπεί στην επίσπευση του ψηφίσματος της συμφωνίας με το Κογκρέσο πέρασε με δυσκολία το περασμένο καλοκαίρι και πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και των πιέσεων της προεκλογικής εκστρατείας, θα μπορούσαν να κάνουν την τελική συμφωνία πιο δύσκολο να περάσει. Οι βουλευτές και από τα δύο κόμματα εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις διατάξεις της συμφωνίας τις τελευταίες ημέρες.

Οι πιθανότητες της μετάβασης στο Κογκρέσο θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την τελική γλώσσα σε μια σειρά από διατάξεις, που κυμαίνονται από την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργατικών συνδικάτων ως το αν οι αμερικανικές εταιρείες τσιγάρων θα αντιμετωπίσουν ειδικούς περιορισμούς στις χώρες της TPP. «Θα τη μελετήσω προσεκτικά για να διαπιστώσω αν οι ανησυχίες μου για μια συμφωνία που έγινε πριν από την εκπλήρωση όλων των στόχων μας δικαιώνεται», δήλωσε ο γερουσιαστής Orrin Hatch, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας. Ο Hatch υποστηρίζει την 12ετή αποκλειστικότητα των βιολογικών φαρμάκων και επιτελικά στελέχη του Κογκρέσου που συμμετείχαν στις συνομιλίες δήλωσαν την Κυριακή ότι προσπαθούν να καταλάβουν τι σημαίνει ο συμβιβασμός ΗΠΑ-Αυστραλίας για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Η PhRMA, που αντιπροσωπεύει μερικές από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες των ΗΠΑ, είπε ότι ήταν «απογοητευμένη» με τη συμφωνία, αλλά θα αξιολογήσει τις λεπτομέρειες.

Σε φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες βιομηχανίες, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναζήτησαν μια συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από άλλες χώρες και από πολλά μέλη του Κογκρέσου, χωρίς να πυροδοτηθεί η κατηγορηματική αντίθεση ενός μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου.

Πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές και ομάδες που υποστηρίζουν τα γενόσημα και τη λιγότερο δαπανηρή ιατρική περίθαλψη δεν ήθελαν περισσότερο από πέντε χρόνια αποκλειστικότητας για τα βιολογικά φάρμακα και δεν ήταν αμέσως σαφές αν ο συμβιβασμός της TPP θα ικανοποιήσει τις ανησυχίες τους. Τα αμερικανικά εργατικά συνδικάτα και οι σύμμαχοί τους μεταξύ των ομάδων καταναλωτών και των περιβαλλοντικών ομάδων είναι μεταξύ των μεγαλύτερων επικριτών της TPP. Η αριστερή αντιπολίτευση έχει εμποδίσει τον Ομπάμα να κερδίσει πολλούς Δημοκρατικούς που αντιμετωπίζουν ήδη με σκεπτικισμό τα οφέλη της συμφωνίας για τους αμερικανούς εργαζόμενους.

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έχουν αντιρρήσεις για διατάξεις που θα ενισχύσουν την επιρροή των εργατικών συνδικάτων, θα επηρεάσουν την ικανότητα των καπνοβιομηχανιών για την καταπολέμηση των κανόνων συσκευασιών και άλλων νόμων στο εξωτερικό, και, ενδεχομένως, θα βλάψουν τις τοπικές βιομηχανίες, από τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων ως τη ζάχαρη.

Με βασικές διατάξεις σχετικά με τα δικαιώματα για το περιβάλλον και την εργασία, ο Ομπάμα μπορεί να κερδίσει κάποιους ψήφους Δημοκρατικών στο Κογκρέσο που αντιτάχθηκαν στην «γρήγορη» νομοθεσία νωρίτερα αυτό το έτος. Η TPP περιλαμβάνει αυξημένες αρμοδιότητες των ΗΠΑ για να ασκούν πίεση στις αναπτυσσόμενες χώρες για τη βελτίωση των εργασιακών πρακτικών - όπως η απαίτηση να επιτρέψει το Βιετνάμ τις ανεξάρτητες συνδικαλιστικές οργανώσεις και η Μαλαισία να μειώσει την παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Σύμφωνα με το διεθνώς εφαρμόσιμο πλαίσιο, οι κυβερνήσεις του μπλοκ των 12 εθνών θα είναι σε θέση να αμφισβητήσουν τις άλλες χώρες, εάν δεν ακολουθήσουν το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε στις διαπραγματεύσεις.

Πολλοί βουλευτές των ΗΠΑ έχουν επίσης ζητήσει δεσμευτικούς κανόνες που θα τιμωρούν τους εμπορικούς εταίρους για την υποτιθέμενη χειραγώγηση νομίσματος. Ενώ οι εν λόγω κανόνες απουσιάζουν από την TPP, οι εταίροι των ΗΠΑ και της TPP βάζουν τις τελευταίες πινελιές για μια παράλληλη συμφωνία με την οποία τα κράτη θα δεσμευτούν να μην υποτιμήσουν τα νομίσματά τους με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκτήσουν πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές τους , σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει καλά τις διαπραγματεύσεις. Το πλαίσιο για τις ισοτιμίες, που επεξεργάστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικές τράπεζες, δεν θα έχει διατάξεις εφαρμογής. Αντ 'αυτού, οι εκπρόσωποι των χωρών θα πρέπει να συνεδριάζουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να συζητούν τις δεσμεύσεις και να προσπαθούν να συντονίσουν τις μακροοικονομικές πολιτικές.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα