Νόμπελ Ιατρικής για τα παράσιτα

Τρεις επιστήμονες, από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα, μοιράστηκαν το Νόμπελ Ιατρικής. Οι William C. Campbell (ΗΠΑ) και Satoshi Οmura (Ιαπωνία) βραβεύτηκαν για την ανακάλυψη θεραπείας των μολύνσεων από παράσιτα και η Youyou Tu (Κίνα) για την ανακάλυψη πρωτοποριακής θεραπείας της ελονοσίας. Οι τρείς νικητές θα μοιραστούν 8 εκατ. κορώνες (περίπου 855.000 ευρώ).

Οι ασθένειες

που προκαλούνται από τα παράσιτα του εντέρου αποτελούν μία μάστιγα για την ανθρωπότητα –και δη για τις φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές- εδώ και για χιλιετίες. Οι φετινοί νικητές Campbell και Οmura ανακάλυψαν ένα νέο φάρμακο, το Avermectin, το οποίο έχει μειώσει δραστικά τη συχνότητα εκδήλωσης της ογκοκέρκωσης και της λεμφικής φιλαρίασης καθώς και την εκδήλωση νέων παρασιτικών ασθενειών. Η Youyou Tu ανακάλυψε την αρτεμισινίνη, ένα φάρμακο το οποίο έχει μειώσει δραστικά τα ποσοστά θνησιμότητας στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από ελονοσία. Αυτές οι δύο ανακαλύψεις έχουν σώσει ζωές από ασθένειες που σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

Η ογκοκέρκωση ή τύφλωση των ποταμών είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία λοιμώδους τύφλωσης στον κόσμο. Προκαλείται από Onchocerca volvulus, ένα παρασιτικό σκουλήκι. Μεταδίδεται από το τσίμπημα μιας μαύρης μύγας. Τα σκουλήκια εξαπλώνονται σε όλο το σώμα και όταν πεθαίνουν προκαλούν έντονη φαγούρα και μια ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να καταστρέψει τους ιστούς που περιβάλει και όργανα όπως το μάτι. Περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα έχουν προσβληθεί από αυτό το παράσιτο οι 300.000 έχουν υποστεί μόνιμη τύφλωση.

«Οι ανακαλύψεις αυτές έχουν δώσει στην ανθρωπότητα ισχυρά νέα μέσα για εξουθενωτικές ασθένειες που επηρεάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως» δήλωσε η Επιτροπή του Νόμπελ Συνέλευση στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας. «Οι συνέπειες από την άποψη της βελτίωσης της υγείας του ανθρώπου και τη μείωση της ταλαιπωρίας είναι ανυπολόγιστες».

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
ta parasita nobel
Τυχαία Θέματα