Ισπανικές εκλογές στη σκιά του Brexit

Καθώς οι Ισπανοί πηγαίνουν στις κάλπες την Κυριακή, ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο, ενώ αξιωματούχοι και επενδυτές παραπαίουν από το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την απόφαση να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περίπου 37 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν την Κυριακή, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι κανένα κόμμα

δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος είναι πιθανότερο να κερδίσει τις περισσότερες έδρες, επιδιώκει να φανεί αρκετά ισχυρός για να πείσει τους αντιπάλους να του προσφέρουν την υποστήριξη που χρειάζεται για να παραμείνει στην εξουσία.

Ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με μια άνευ προηγουμένου κρίση - η οργή για τη μετανάστευση και την οικονομική δυσπραγία ταρακούνησε τις κυβερνήσεις της ΕΕ πριν από το Brexit- η Ισπανία έχει τα δικά της προβλήματα. Ο επόμενος πρωθυπουργός θα κυβερνά μια χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα του προϋπολογισμού στην ευρωζώνη, ενώ θα αντιμετωπίσει ένα ποσοστό ανεργίας 20 τοις εκατό που είναι τετραπλάσιο από της Βρετανίας.

"Το Brexit έχει πολλές επιπτώσεις, είναι μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού σεναρίου στο οποίο ο λαϊκισμός βρίσκεται σε άνοδο", σχολιάζει ο Jose M. Areilza, καθηγητής στο ESADE Business School της Μαδρίτης και πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. "Ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να πιέσει για να κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση να φαίνεται πιο προσιτή, ειδικά για εκείνους που αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω", είπε.

Η τελική ώθηση

Την Παρασκευή, οι τέσσερις κύριοι υποψήφιοι έληξαν τις εκστρατείες τους με ένα τελευταίο λόγο στους ψηφοφόρους μετά από μια ριψοκίνδυνη εβδομάδα που κυριαρχήθηκε από την απόφαση για Brexit και τις ηχογραφήσεις που διέρρευσαν και φάνηκε να δείχνουν έναν υπουργό να ζητά από έναν αξιωματούχο να τον βοηθήσει να ξεθάψουν κάποιες "βρωμοδουλειές" πολιτικών αντιπάλων του. Ο Ραχόι είπε ότι το Λαικό Κόμμα του είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί μια σταθερή, μετριοπαθή κυβέρνηση και προέτρεψε τους ψηφοφόρους να βάλουν στην άκρη τις ιδεολογικές τους διαφορές. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας του Podemos μίλησε κατά του κατεστημένου και είπε ότι οι Ισπανοί έχουν μια ιστορική ευκαιρία να αντικαταστήσουν τις παλιές, αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του να αναζωογονήσει την οικονομία, να κρατήσει το κίνημα ανεξαρτησίας της Καταλονίας υπό έλεγχο, να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να πατάξει την τρομοκρατία. "Ψηφίστε το PP, γιατί είμαστε οι μόνοι που μπορεί να κερδίσουν τις εκλογές και να συνεχίσουν αυτήν την πορεία", είπε.

Ο πρωθυπουργός έχει παλέψει για να περάσει το μήνυμά του σε όλους τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επικεντρώθηκαν στις ηχογραφήσεις που διέρρευσαν και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντες Ντίας να συζητά για πιθανά αποδεικτικά στοιχεία εναντίον Καταλανών αυτονομιστών. Αυτή η ιστορία υπενθύμισε στους ψηφοφόρους του μακρύ κατάλογο των σκανδάλων που έχουν πλήξει την κυβέρνηση, με κομματικά στελέχη στη Μαδρίτη και τη Βαλένθια να κατηγορούνται για δωροδοκία και παράνομη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις

Η Ισπανία ήταν χωρίς "κανονική" κυβέρνηση από τις εκλογές του Δεκεμβρίου, όταν κατέρρευσε η στήριξη στα παραδοσιακά κόμματα και η συνήθης πολιτική συναίνεση οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο στο κοινοβούλιο. Μια νέα γενιά ηγετών απαιτούν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά εργασίας της Ισπανίας, το εκπαιδευτικό της σύστημα και, ίσως το πιο σημαντικό, τους ελέγχους και τις ισορροπίες για τους πολιτικούς της.

Ενώ οι Σοσιαλιστές και το Ciudadanos έχουν υπαινιχθεί ότι θα μπορούσαν να κάνουν μια συμφωνία με το PP, λένε ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να υποστηρίξουν τον Ραχόι, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία όσον αφορά τις κατηγορίες για δεσμούς με ένα μυστικό ταμείο του κόμματος. Το Podemos έχει ως στόχο να βγάλει εντελώς το ΡΡ από την εξουσία.

"Είμαστε το μόνο κόμμα που μπορεί να νικήσει το PP" είπε ο Ιγκλέσιας στους υποστηρικτές του στη Μαδρίτη την Παρασκευή το βράδυ. "Υπάρχουν κάποιες κυνικοί που θα σας πουν ότι το πρόβλημα του ΡΡ είναι ο Ραχόι και ότι χωρίς αυτόν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία. Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι είναι η ώρα να υπερασπιστούμε το έθνος μας από εκείνους που έχουν αποτύχει, από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την κρίση".

Σε ασφαλή χέρια

Το κόμμα του Ραχόι αναμένεται να κερδίσει μέχρι και 120 έδρες στο 350μελές κοινοβούλιο, σύμφωνα με μια έρευνα της Gesop που δημοσίευσε η El Periodic d’Andorra το Σάββατο, και διεξήχθη από τις 22 Ιουνίου έως 24 Ιουνίου. Αυτό είναι λιγότερες από τις 123 έδρες που κέρδισε τον Δεκέμβριο και θα να είναι το χειρότερο ποσοστό του κόμματος από το 1989.

Το Podemos είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τους Σοσιαλιστές, τους παραδοσιακούς αντιπάλους του ΡΡ, διεκδικώντας τη δεύτερη θέση. Το Podemos, το οποίο συστάθηκε μόλις το 2014, θα μπορούσε να κερδίσει μέχρι και 87 έδρες, κατά μία περισσότερες από το 137 ετών Σοσιαλιστικό Κόμμα, σύμφωνα με τη Gesop. Τον Δεκέμβριο, οι Σοσιαλιστές είχαν 90 έδρες και το Podemos 71. Το Ciudadanos, το κόμμα υπέρ της αγοράς που έκανε ισχυρή την παρουσία του τον Δεκέμβριο, θεωρείται ότι θα διατηρήσει τα ποσοστά του με περίπου 40 έδρες.

Το αποτέλεσμα στη Βρετανία έχει ανοίξει τη συζήτηση σχετικά με το ότι περισσότερες χώρες θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από την ΕΕ και έδωσε μια ώθηση στους λαϊκιστές στη Γαλλία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες. Η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία ζήτησε άμεσα δημοψήφισμα για τη χώρα της. Σε αντίθεση με τους "αντάρτες" σε άλλα μέρη της ηπείρου, το Podemos είναι σε γενικές γραμμές υπέρ της ΕΕ. Ο Ιγκλέσιας, ο οποίος στηρίζεται κυρίως από μορφωμένους νέους που έχουν αποκλειστεί από την αγορά εργασίας εξαιτίας της κρίσης, δήλωσε ότι η απόφαση του Brexit ήταν ένα σημάδι της ριζικής μεταρρύθμισης που χρειάζεται η ΕΕ. "Κανείς δεν θα έφευγε από μια δίκαιη και ενωμένη Ευρώπη", είπε. "Πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη".

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα