ΗΠΑ-Ρωσία: Συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

17:47 9/9/2016 - Πηγή: Antinews

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ πιέζουν με συνομιλίες για μια πανεθνική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, που θα ζητά επίσης στενότερη στρατιωτική συνεργασία κατά των τρομοκρατικών ομάδων εκεί.

Οι αξιωματούχοι που ταξιδεύουν με τον Κέρι ελπίζουν αυτός να είναι ο τελευταίος γύρος συνομιλιών με στόχο το συντονισμό των επιθέσεων εναντίον προσυμφωνημένων τρομοκρατικών στόχων στη Συρία και στον περιορισμό της βίας στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο που εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 400.000 άνθρωποι. Η συνάντηση

έρχεται μετά τις συνομιλίες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην Κίνα και τον περασμένο μήνα στη Γενεύη.

"Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε με κανένα τρόπο σε αυτό το σημείο ότι βρισκόμαστε κοντά σε ένα τέλος" δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος που ταξιδεύει με τον Κέρι. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι τα εναπομείναντα κενά είναι ιδιαίτερα τεχνικά, αν και η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ δεν θα ήταν στη Γενεύη αν οι αξιωματούχοι δεν πίστευαν ότι έχουν μια ευκαιρία για μια συμφωνία ή τουλάχιστον πρόοδο. Οι ΗΠΑ θέλουν να βεβαιωθούν ότι κάθε ρύθμιση θα εγγυάται ότι ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ θα σταματήσει όλους τους βομβαρδισμούς στην χώρα, πλην των πιο εξτρεμιστικών ομάδων, και θα επιτρέψει την πρόσβαση σε ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θέλει να βεβαιωθεί πως οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν τις τρομοκρατικές ομάδες από τους μαχητές της αντιπολίτευσης σε πόλεις όπως το Χαλέπι, ένα κρίσιμο πεδίο μάχης στον πόλεμο. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν θα συμφωνήσουν σε κάτι που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της Συρίας να συνεχίσει να πολιορκεί τις περιοχές του Χαλεπίου που έχουν καταλάβει αντάρτες. "Πρέπει να δούμε μια κατάσταση όπου είναι σαφές τι έχει συμφωνηθεί με τους Ρώσους κι ότι δεν θα υπάρξει πολιορκία του Χαλεπίου", δήλωσε ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος που ταξιδεύει με τον Κέρι.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι συνομιλίες θα μπορούσε να συνεχιστεί και πέραν της Παρασκευής, αλλά δεν θα συνεχιστούν επ 'αόριστον. "Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι απλά χάσιμο χρόνου, τότε δεν θα υπάρχει λόγος να συνεχίζουμε" δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν να ανακοινώσουν μια συμφωνία στην Κίνα, στο περιθώριο της Ομάδας της συνόδου κορυφής της G20, αλλά οι συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, και μεταξύ του Κέρι και του Λαβρόφ, ναυάγησαν.

Οι συνομιλίες για τη Συρία λαμβάνουν χώρα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Επίμαχο θέμα, εκτός από τη σύγκρουση στη Συρία, είναι η κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε στην Ουκρανία το 2015, που δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως και η αυξανόμενη ανησυχία των ΗΠΑ ότι οι ρώσοι χάκερ στοχεύουν εκλογικά συστήματα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπέβαλε ο Κέρι για τη Συρία τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και θα συντονίζουν τις αεροπορικές επιθέσεις, στοχεύοντας μόνο το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας, μια μαχητική ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και ήταν παλαιότερα γνωστή ως Μέτωπο Νούσρα. Σε αντάλλαγμα, οι αεροπορικές δυνάμεις του Άσαντ θα σταματήσουν όλες τις επιχειρήσεις.

Από τότε, η διπλωματία έχει περιπλακεί από τις εντεινόμενες μάχες στο Χαλέπι, όπου τα μέλη του Μετώπου Κατάκτησης της Συρίας συχνά πολεμούν στο πλευρό μετριοπαθών μαχητών της αντιπολίτευσης. Η Ρωσία θέλει οι ΗΠΑ να εξασφαλίσουν πως οι μαχητές της αντιπολίτευσης διαχωρίζονται από τις τρομοκρατικές ομάδες.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είχαν ανακοινώσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Φεβρουάριο, που έχει σε μεγάλο βαθμό αποτύχει. Ο πιο πρόσφατος γύρος της διπλωματίας έχει ως στόχο να διορθώσει αυτό που οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι οδήγησε στην κατάρρευσή της, καθώς και τη συχνή ατιμωρησία της κυβέρνησης Άσαντ για τις παραβιάσεις της συμφωνίας και την άνοδο του Μετώπου Κατάκτησης της Συρίας. Ο Ομπάμα είπε στην Κίνα ότι αμφιβάλει πως ΗΠΑ και Ρωσία μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνία, και αν το έκαναν, ότι ο Πούτιν θα συμμορφωθεί με αυτήν μακροπρόθεσμα. Οι ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνίες με τη Ρωσία για τη Συρία και την Ουκρανία, αλλά μετά από λίγο καμία δεν τηρήθηκε.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα