Η Σουηδία αναγνώρισε επίσημα κράτος της Παλαιστίνης

Η Σουηδία αναγνώρισε επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης, έναν μήνα μετά την ανακοίνωση της Στοκχόλμης ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μια τέτοια αμφιλεγόμενη κίνηση. «Σήμερα, η κυβέρνηση παίρνει την απόφαση να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρομ, στην εφημερίδα Dagens Nyheter. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που επιβεβαιώνει το δικαίωμα των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση. Ελπίζουμε ότι αυτό θα δείξει το δρόμο και για τους άλλους».

Ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λέβεν, ανακοίνωσε στην πρώτη ομιλία

του στο κοινοβούλιο στις αρχές Οκτωβρίου ότι η χώρα του θα γίνει το πρώτο μέλος της ΕΕ στη Δυτική Ευρώπη που θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. Ενώ οι Παλαιστίνιοι χαιρέτισαν την κίνηση, το Ισραήλ κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας για να διαμαρτυρηθεί και να εκφράσει την απογοήτευσή του.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι μπορούν να λάβουν το κράτος που τους έχουν υποσχεθεί μόνο μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων και όχι μέσω άλλων διπλωματικών διαύλων. Επτά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει ένα Παλαιστινιακό κράτος - Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία και Ρουμανία. Το ίδιο και η Ισλανδία.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Σουηδία κατά της αναγνώρισης, χαρακτηρίζοντάς την «πρόωρη» και λέγοντας ότι το παλαιστινιακό κράτος θα μπορούσε να προκύψει μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Στην ανακοίνωσή της, η Βάλστρομ δήλωσε: «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι πληρούνται τα διεθνή νομικά κριτήρια για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους». Ένας εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την απόφαση της Σουηδίας, χαρακτηρίζοντάς την «γενναία και ιστορική». «Όλες οι χώρες του κόσμου που εξακολουθούν να διστάζουν να αναγνωρίσουν το δικαίωμα μας σε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με βάση τα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, θα έπρεπε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας» δήλωσε.

www.theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα