Μετά τον Σαμαρά το χάος

Όσο πλησιάζουμε προς την μεγάλη... σύγκρουση, την επόμενη εκλογική αναμέτρηση δηλαδή, και όσο κάποιοι βλέπουν να έρχεται το χάος, τα σενάρια, τα παρασκήνια και οι βυζαντινισμοί δίνουν και παίρνουν.

Για παράδειγμα, σε επιχειρηματικούς και εκδοτικούς κύκλους φουντώνουν τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα. Δηλαδή, τι θα γίνει αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν κάνει κυβέρνηση ούτε με τους ψεκασμένους;

Τι θα γίνει αν πάμε σε παρατεταμένη προεκλογική

περίοδο με συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις; Και κυρίως: Πώς θα λειτουργήσει η οικονομία, το κράτος και η κοινωνία σε ένα έθνος βαθιά διχασμένο;

Όχι ότι οι επιχειρηματίες και απανταχού νταβατζήδες της ενημέρωσης ενδιαφέρονται για το μέλλον της πατρίδας. Για την πάρτη τους νοιάζονται, για να μη χάσουν το... μπικικίνι. Οι εργολάβοι για να μην παγώσουν τα έργα, οι επιχειρηματίες της ενέργειας για να προχωρήσουν κάποιες επενδύσεις, οι σύμμαχοι των ξένων παικτών για να μην καταρρεύσει το σύστημα και την κοπανήσουν όσοι ήρθαν στη χώρα μας.

Από την άλλη δεν έχουν κι άδικο αν σκέφτονταν μόνο πώς θα πάει μπροστά η χώρα. Πώς θα προοδεύσει και πώς θα βρουν δουλειά οι άνθρωποι που έχουν πληγεί βάναυσα από την οικονομική κρίση.

Οι περισσότεροι μεγαλόσχημοι απ' όλους τους κλάδους ενδιαφέρονται να μη χάσουν τις χρηματοδοτήσεις, τα θαλασσοδάνεια και τα κομπρεμί με τα κέντρα εξουσίας.

Και αυτό που σκέφτονται -όχι σε υπόγειες ταβέρνες σε καπνούς και σε βρισιές- σε σουαρέ και σε δεξιώσεις στα ακριβά σπίτια τους είναι πώς θα στήσουν ένα ακόμη πολιτικό σύστημα που δεν θα πάει μπροστά τη χώρα αλλά πώς θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους.

Το νέο σκηνικό που στήνεται λέγεται «Μεγάλος Συνασπισμός», ήτοι συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ (και όποιον άλλον θέλει) ώστε να μην υπάρξει ακυβερνησία διαρκείας.

Θέλετε ένα παράδειγμα; Ο Σταύρος Ψυχάρης από το Βήμα της Κυριακής έστειλε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Γράφει χαρακτηριστικά:

«Είναι μάλλον δυσχερές για τον απονήρευτο ψηφοφόρο να διακρίνει τις διαφορές ανάμεσα στους μονομάχους όταν όλοι υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και το αλάνθαστο του ευρώ.

Αν η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να πορευτεί στον δρόμο της Ευρώπης, όποιο κόμμα έρθει στην εξουσία θα υποβάλει τα σέβη του στις Βρυξέλλες και θα συμπορευτεί με τους συνεταίρους.

Τούτων δοθέντων τα σοβαρά πολιτικά κόμματα (τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας) ας προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών. Και επειδή αόρατες δυνάμεις μπορούν ακόμη και να επιβάλουν το σενάριο του Μεγάλου Συνασπισμού συνιστάται το... κρείττον σιγάν».

Δηλαδή, το μήνυμα είναι «βγάλτε το σκασμό», σταματήστε την πολεμική ρητορική που διχάζει διότι κάποιοι εξυφαίνουν συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ.

Οκ, καλά όλα αυτά, αν πρόκειται για εθνική ομοψυχία, συνεννόηση και κοινό βηματισμό σε μια ευρωπαϊκή πορεία που δεν έχει γυρισμό, να τα αποδεχθούμε και τα σενάρια και τα σχέδια που φτιάχνουν κάποιοι.

Όμως για πια συνεργασία μπορούμε να μιλάμε όταν μέχρι πρότινος ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τον Σαμαρά ότι χρηματίζει βουλευτές;

Πώς να ξεχάσει κανείς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που ήδη έχει στήσει Ειδικά Δικαστήρια και κρεμάλες;

Πώς να ξεχάσει κάποιος την προκλητική Ρένα Δούρου ή το... Κατερινάκι του Συριζαιοανταρσύα δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου;

Πώς να καθίσουν σε ένα υπουργικό τραπέζι άνθρωποι που υπηρέτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας και θυσίασαν πολιτικές καριέρες προκειμένου να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία, με τους ψευτοεπαναστάτες που ακόμη και τώρα μιλάνε για επιστροφή στη δραχμή, για κλείσιμο των συνόρων και για προμήθεια πετρελαίου από την Κούβα;

Πώς μπορεί να γίνει ένας Μεγάλος Συνασπισμός ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικές παρατάξεις. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ το οποίο μπορεί να είχε χίλια κακά αλλά τουλάχιστον στήριζε τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο Τσίπρας και η παρέα του που έχουν μείνει ακόμη στην... Συνθήκη της Βάρκιζας.

Δεν ξέρουμε αν ο ελληνικός λαός σκαρώνει παιχνίδια και θέλει να οδηγήσει τη χώρα εξαναγκαστικά σε έναν Μεγάλο Συνασπισμό. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο τόπος θέλει ξεκάθαρες λύσεις κι όχι μεσοβέζικες λύσεις. Αν θέλουν να βγάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ ας το κάνουν με πλειοψηφία για να κυβερνήσει και να καταλάβει ο κόσμος το λάθος του και να το διορθώσει. Όλα τα υπόλοιπα θα είναι εγκληματικά και διαλυτικά για τα κόμματα. Δεν μας χρειάζονται άλλες εθνικές κυβερνήσεις, άλλοι Παπαδήμοι κλπ. Μας χρειάζονται στιβαρές κυβερνήσεις που θα πάρουν την πατρίδα στην πλάτη τους.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα