Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για το χάος στην ΠΓΔΜ

Μετά τα επεισόδια στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ στα Σκόπια, όταν την Πέμπτη το βράδυ διαδηλωτές επιτέθηκαν σε βουλευτές της αντιπολίτευσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική αναταραχή.

Σε δήλωσή της την Παρασκευή, η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση για "ακατανόητη παρέμβαση" στην πολιτική

της ΠΓΔΜ επιδιώκοντας να χειριστεί "τη βούληση των πολιτών με στόχο την καθαίρεση της νόμιμης κυβέρνησης από την εξουσία". Ωστόσο, οι πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι πρόσφατες συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ είναι αποτέλεσμα μιας εσωτερικής κρίσης που σιγοβράζει εδώ και καιρό, και όχι μιας ξένης παρέμβασης, και ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη συζήτηση προς όφελός της.

Οι ρωσικές κατηγορίες προσθέτουν στις αυξανόμενες ανησυχίες στη Δυτική Ευρώπη, ότι η Μόσχα υποστηρίζει τα κόμματα ή τους πολιτικούς με πολιτικές δυνητικά πιο φιλικές προς το Κρεμλίνο. Στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη, η Ρωσία παρουσιάζεται ως εναλλακτικός εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που η ΕΕΕ αντιμετωπίζεται από δεξιές ή συντηρητικές ομάδες με αυξανόμενη υποψία.

Ωστόσο, η προέλευση της πολιτικής αναταραχής της ΠΓΔΜ είναι κυρίως εγχώρια. Τα τελευταία δύο χρόνια, η πολιτική στη χώρα παρέλυσε, αφήνοντας την διχασμένη ανάμεσα στους υποστηρικτές της ολοένα και πιο καταπιεστικής κυβέρνησης και των αντιπολιτευτικών ομάδων. Το χάσμα διευρύνθηκε μετά την καταδίκη του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE για καταστολή εναντίον δημοσιογράφων και διενέργεια παράνομης επιχείρησης για την παρακολούθηση περίπου 20.000 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων μερικών υπουργών του κόμματος.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν οι εντάσεις, η ΕΕ μεσολάβησε για να διαπραγματευθεί μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία με τα κυριότερα πολιτικά κόμματα της χώρας πέρυσι, η οποία περιελάμβανε την παραίτηση του αμφιλεγόμενου πρωθυπουργού Νικόλα Γκρουέφσκι. Οι εκλογές του Δεκεμβρίου, που ήταν μέρος αυτής της συμφωνίας, δημιούργησαν μια ακόμα σοβαρότερη κατάσταση αδιεξόδου, ενισχύοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε κάποιο βαθμό, χωρίς όμως να αφήνει κανένα κόμμα με σαφή πλειοψηφία. Αν και τα αλβανικά κόμματα και οι σοσιαλδημοκράτες ήταν έτοιμοι να σχηματίσουν έναν συνασπισμό, μια τέτοια κίνηση μπλοκαρίστηκε από τον πρόεδρο της χώρας, η έγκριση του οποίου είναι απαραίτητη. Ο πρόεδρος είναι μέλος του συντηρητικού κόμματος VMRO-DPMNE.

Οι συντηρητικοί εξέφρασαν την οργή τους την Πέμπτη όταν ένας Αλβανός εκλέχθηκε πρόεδρος του κοινοβουλίου. Είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της εθνοτικής μειονότητας κατέχει το αξίωμα και οι διαμάχες που ακολούθησαν θεωρούνται ως ένδειξη ότι το πολιτικό χάσμα αναδιαμορφώνεται σύμφωνα με τις εθνοτικές γραμμές.

Οι Αλβανοί της μειονότητας στη χώρα, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 25% του πληθυσμού, έχουν από καιρό παραμεληθεί από τους πολιτικούς. Το 2001, αυτή η δυσαρέσκεια οδήγησε σχεδόν τη χώρα σε έναν εμφύλιο πόλεμο μετά την έναρξη των εξεγέρσεων της Αλβανίας, στις οποίες πέθαναν δεκάδες. Οι αιματηρές συγκρούσεις της Πέμπτης - στις οποίες περισσότεροι από 100 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής ενός μικρού Αλβανικού κόμματος και του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, τραυματίστηκαν από συντηρητικούς διαδηλωτές- έχουν φέρει πίσω τις αναμνήσεις από τη βία πριν από 16 χρόνια.

Στην ΠΓΔΜ υπάρχει κάποια δημόσια υποστήριξη στους ρωσικούς ισχυρισμούς, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ προκαλούν τις νέες εντάσεις. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ έχει τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση των ΗΠΑ σε οποιοδήποτε βαλκανικό κράτος και έχει προσπαθήσει πρόσφατα να μην εισέλθει στην εσωτερική πολιτική συζήτηση. Πριν από τις εκλογές του Δεκεμβρίου, η αμερικανική πρεσβεία απέρριψε ανοιχτά τις δηλώσεις συντηρητικής εφημερίδας ότι οι ΗΠΑ υποστήριζαν τον Γκρουέφσκι. "Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν υποστηρίζει τους υποψηφίους στις εκλογές άλλων χωρών. Η ΠΓΔΜ δεν αποτελεί εξαίρεση", ανέφερε η πρεσβεία σε επιστολή της. Ενάμισι χρόνο αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τώρα απόψεις που ισχυρίζονται το αντίθετο, αλλά οι αναλυτές λένε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για οποιαδήποτε πραγματική ανάμειξη των ΗΠΑ.

Στην περίπτωση της ΕΕ -της οποίας η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος - η συμμετοχή της ένωσης στη συμφωνία που δημιούργησε το σημερινό αδιέξοδο έσυρε τις Βρυξέλλες πολύ βαθύτερα στην εγχώρια σύγκρουση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπάρχουν σημάδια μιας επικείμενης λύσης στην πολιτική αναταραχή. Οι Σοσιαλδημοκράτες αρνήθηκαν να παραστούν σε συνάντηση έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή, όταν ο αρχηγός του συντηρητικού κόμματος και ο πρώην πρωθυπουργός Γκρουέφσκι τους κατηγόρησαν για την κλιμάκωση της βίας, λέγοντας ότι "η απληστία για εξουσία με οποιοδήποτε κόστος" του κόμματος ήταν μια "άμεση αιτία" των συγκρούσεων.

washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
porno rosia
Τυχαία Θέματα