Η πολιτική αφρόκρεμα της Κύπρου ελέγχεται για ύποπτες μετακινήσεις κεφαλαίων

Η Έλσα Αναστασιάδη

Η ελληνική μεταφορά θα ήταν να πέφτει σκιά μεγάλης φοροδιαφυγής πάνω σε μέλη της οικογένειας του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποιος μπορεί να φανταστεί τα ρίχτερ του πολιτικού σεισμού που θα ξέσπαγε; Αλλά στην Κύπρο δεν υπάρχουν πλέον ισχυρές εκπλήξεις. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του τραπεζικού συστήματος, που αποτελεί την καρδιά της κυπριακής οικονομίας, είναι σαν να τα έχουν δει όλα και τίποτα πλέον να μην αιφνιδιάζει.

Το οικονομικό θρίλερ εξελίσσεται παράλληλα

με ασυνήθιστες πολιτικές ιστορίες. Στο τελευταίο επεισόδιο πρωταγωνιστεί η πρωτότοκη κόρη του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, Έλσα, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται σε κατάλογο με ύποπτες μετακινήσεις κεφαλαίων εκτός Κύπρου το δεκαπενθήμερο που προηγήθηκε της απόφασης του Eurogroup.

Όπως έγινε γνωστό από διαρροές (ρεπορτάζ του Mega Κύπρου), περιλαμβάνονται στη λίστα των 6.000 φυσικών και νομικών προσώπων που εστάλη από την Κεντρική Τράπεζα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με τη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα. Και οι δύο έδωσαν εξηγήσεις και, κατά την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δεν προκύπτει ενοχή. Η δικηγόρος κόρη του προέδρου κινήθηκε για λογαριασμό πελατών της στο πλαίσιο συνήθων τραπεζικών κινήσεων και ο πρώην υπουργός ήταν μέλος σε Δ.Σ. εταιρίας.

Ειδικότερα, η Έλσα Αναστασιάδη φέρεται να έστειλε από την Κύπρο στο εξωτερικό ποσό 10 εκατ. ρουβλίων για λογαριασμό ρωσικής εταιρίας – πελάτη του δικηγορικού γραφείου το οποίο μέχρι πρόσφατα ανήκε στον Κύπριο πρόεδρο. Το δικηγορικό γραφείο εξήγησε ότι η συγκεκριμένη εταιρία δεν διατηρεί χρήματα στην Κύπρο και πως το συγκεκριμένο ποσό ήρθε στο νησί μία ημέρα προτού επανεξαχθεί για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, στο μακρύ αυτό κατάλογο περιλαμβάνονται κυρίως εταιρίες και δικηγόροι που εκπροσωπούν εταιρίες, επομένως δεν αναμένεται να προκύψουν συνταρακτικές ειδήσεις, δηλαδή σαφείς ενδείξεις για προνομιακή πληροφόρηση που δόθηκε από τους λίγους ενημερωμένους για το επικείμενο «κούρεμα».

Άλλωστε, είχαν προηγηθεί άλλες αποκαλύψεις, πολύ πιο ενδιαφέρουσες. Τρεις μόνο μέρες πριν από την καθοριστική για τη μοίρα της Κύπρου συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γιάννης Λούτσιος, γαμπρός του προέδρου Αναστασιάδη και γιος του Αντη Λούτσιου, ιδιοκτήτη της εταιρίας A. Loutsios & Sons, στη Λεμεσό, έσπασε πέντε γραμμάτια αξίας 21 εκατ. ευρώ τα οποία διατηρούσε στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου και τα μετέφερε στο Λονδίνο, σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Barclays και στην Τράπεζα Κύπρου Βρετανίας. Ο επιχειρηματίας είναι σύζυγος της Έλσας Αναστασιάδη και διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε ειδική ενημέρωση προκειμένου να σώσει τα κεφάλαιά του από το «κούρεμα» με το επιχείρημα ότι άφησε σε κυπριακή τράπεζα άλλα 35 εκατ. ευρώ, τα οποία και κουρεύτηκαν.

Φήμες για ύποπτες κινήσεις κεφαλαίων είχαν διακινηθεί από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση και σε σχέση με την οικογένεια Χριστόφια, χωρίς ποτέ να προκύψει κανένα στοιχείο. Μάλιστα ο γιος του τέως προέδρου, Χρήστος Χριστόφιας, είχε αντιδράσει μέσω twitter: «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Φτάνει πια».

Ο πατέρας του, Δημήτρης Χριστόφιας, κατήγγειλε αρκετές φορές πόλεμο λάσπης μέχρι που την Παρασκευή έκανε μια ανακοίνωση: «Ετοιμάζω το πόθεν έσχες το δικό μου και της οικογένειάς μου και πολύ σύντομα θα τα πούμε», ανέφερε σε δηλώσεις του έξω στα γραφεία του ΑΚΕΛ. Και με την ευκαιρία αποκάλυψε ότι έχει χρέη! «Εν πάση περιπτώσει στον ισολογισμό που γίνεται έχω χρέη και δεν είναι εικονικά, είναι πραγματικά. Έχω ζήσει μια λιτή ζωή και συνεχίζω να ζω λιτή ζωή, αλλά είπα ότι ευρύτερα θα πω όταν ετοιμαστεί και ο κατάλογος του πόθεν έσχες», σημείωσε.

Κυνήγι μαγισσών στο φορολογικό παράδεισο που έγινε… κόλαση

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι στο νησί βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κυνήγι μαγισσών. Η κυβέρνηση επαγγέλλεται κάθαρση και καταλογισμό ευθυνών για όλα, αλλά τίποτα δεν δείχνει ότι θα υπάρξει πραγματική διαλεύκανση ακριβώς γιατί το κουβάρι της διαπλοκής στην Κύπρο είναι πολύ μπερδεμένο.

Το υπερδιογκωμένο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου που αγάπησαν οι Ρώσοι ολιγάρχες και το οποίο ξεφούσκωσε απότομα με δραματικές συνέπειες για τη χώρα φτιάχτηκε από ένα σύστημα εξουσίας στο πλαίσιο του οποίου η διασύνδεση οικονομικής και πολιτικής ελίτ είναι πολυσχιδής και επί της αρχής ύποπτη. Όλα αυτά κρύβονταν κάτω από το χαλί της ευημερίας και άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια όταν ο (φορολογικός) παράδεισος έγινε κόλαση.

Το συλλογικό αίτημα για δικαιοσύνη είναι προφανώς έντονο και η Ερευνητική Επιτροπή που έχει ξεκινήσει ήδη το έργο της καλείται να διερευνήσει πολλά και σημαντικά:

* Ποιοι ευθύνονται για τη χρεοκοπία των τραπεζών Λαϊκή και Κύπρου.

* Ποιοι ευθύνονται για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

* Ποιοι ευθύνονται για τα θαλασσοδάνεια που δίνονταν αφειδώς σε κόμματα, πολιτικούς, συγγενείς τους και εταιρίες με πολιτικές πλάτες.

* Εάν οι μετακινήσεις κεφαλαίων που έγιναν πριν από την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» καταθέσεων συνδέονται με μυστική ενημέρωση από πηγές που ήταν σε θέση να γνωρίζουν.

* Εάν υπάρχουν ευθύνες για τις αναλήψεις-σοκ από καταστήματα του εξωτερικού που έγιναν μετά από την απόφαση και ενώ οι τράπεζες ήταν κλειστές στην Κύπρο.

Ο Κύπριος πρόεδρος τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα διαμηνύει «όλα στο φως» και καλεί την Επιτροπή να ξεκινήσει την έρευνα από όλα τα θέματα που αφορούν μέλη της οικογένειάς του και το δικηγορικό του γραφείο. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει την ώρα που η εθνική τραγωδία είναι σε πλήρη εξέλιξη και η πορεία προς την οικονομική καταστροφή σε αρχικό στάδιο.

Καθημερινά ανακοινώνονται «λουκέτα», απολύσεις και μειώσεις μισθών, αποκαλύπτονται όλο και μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες που κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή πώς θα καλυφθούν ενώ ζήτημα λίγου χρόνου είναι να επιστρέψει και το φάντασμα του Σχεδίου Ανάν με όρους εντελώς διαφορετικούς από εκείνους που ίσχυσαν το 2004.

Αγγελική Σπανού, στον “Τύπο της Κυριακής”

Keywords
Τυχαία Θέματα