Η ώρα της διαπλοκής των εξοπλισμών

Αν μιλούσες σε Συριζαίους για εξοπλισμούς, ακόμα και πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ήταν πολύ πιθανό να ακούσεις μέχρι και ότι “το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του”. Φαίνεται υπερβολή, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο ήταν στην αντιπολίτευση υπερασπιζόταν τη δραστική μείωση των εξοπλισμών, θεωρώντας ότι η Ελλάδα δεν

έχει κανένα συμφέρον να μπαίνει στο κυνήγι των εξοπλισμών με την Τουρκία, αλλά, αντίθετα, επιβάλλεται να βρει έδαφος συνεννόησης και ειρηνικής συνύπαρξης. Όσον αφορά τον Πάνο Καμμένο, ανέκαθεν ασχολείτο με τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά σχεδόν όλα (γιατί όχι όλα, άραγε;) τα κατήγγειλε ως σκάνδαλα. Το ίδιο, βέβαια, έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα είχε καταψηφίσει.

Τώρα, όμως, την “πρωτο-δεύτερη φορά Αριστερά”, που από κοινού με τον κ.Καμμένο “διοικεί” το υπουργείο Άμυνας, αίφνης, όλα αυτά άλλαξαν. Χτες, μετά τυμπανοκρουσιών, εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, P3 Orion, ύψους -κατά τους επίσημους υπολογισμούς- 500 εκ.δολάρια. Στην Τανάγρα, λοιπόν, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, “κλείνοντας το μάτι” στον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, Χρήστο Βαΐτση, ανέφερε ότι “σύντομα έρχεται η σειρά σας με παρόμοια ή μεγαλύτερα προγράμματα”.

Για μεγάλα πορτοφόλια

Μόλις προ ημερών, ο αρχηγός ΓΕΑ είχε αναφερθεί στην άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών, σημειώνοντας μάλιστα πως για τον ίδιο “είναι υπόθεση άμεσης προτεραιότητας”. Το ΓΕΑ θέλει τον εκσυγχρονισμό των F-16 και των Mirage-2000, την προμήθεια νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους, επειδή το υπάρχον, όπως υποστηρίζει, έχει φάει τα ψωμιά του, κ.ο.κ.. Κοντολογίς, ένα κονδύλι της τάξης τουλάχιστον των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ουδείς μπορεί να πει τι από όλα αυτά θα γίνει, πότε, και τι έχει προτεραιότητα. Βέβαια, σε συμβολικό επίπεδο, να αναφερθεί ότι ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παπάς, όπως αποκάλυψε το Antinews, “πέταξε” πρόσφατα με ένα Mirage. Τυχαίο, μπορεί να πει κανείς. Εξάλλου, σε αυτή την κυβέρνηση, αρέσουν σε πολλούς, όπως και στον πρωθυπουργό, να κάθεται μπροστά από το κόκπιτ αεροσκαφών της ΠΑ.

Πρόσφατα, επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, είχε κάνει λόγο για προβλήματα διαθεσιμότητας στα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, και κάπως λιγότερο στον Στρατό Ξηράς. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, δηλαδή, εμμέσως πλην σαφέστατα ζητούσε λεφτά χρήματα για την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό αρκετών εκ των υπαρχόντων μέσων -και- του ΠΝ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι ανάγκες του Στρατού Ξηράς. Συνολικά, δηλαδή, γίνεται λόγος για ένα ιδιαιτέρως “φαρδύ” -για τα δεδομένα της κρίσης- κοστούμι, που, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, ξεπερνάει τα πέντε δισ. ευρώ.

Τα P3 Orion

Την ίδια στιγμή, οι στρατιωτικές βιομηχανίες (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ΕΛΒΟ) και τα ναυπηγεία, βρίσκονται στο κόκκινο, και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι με τις συμπαραγωγές, αν δεν επιβιώσουν, τουλάχιστον μπορούν να πάρουν παράταση ζωής. Το “μοντέλο” φαίνεται πως θα είναι αυτό της ΕΑΒ, η οποία συμμετέχει, με κύριο εργολάβο την αμερικανική Lockheed Martin, στον εκσυγχρονισμό των P3 Orion. Στο ίδιο πρόγραμμα, μετέχει και η ISI Hellas. Χτες, ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin, Δ.Πλέσσας, ανέφερε ότι ΕΑΒ και ISI Hellas, θα απορροφήσει περίπου 30% των κονδυλίων του προγράμματος (150 εκ.δολάρια). Tο πρώτο P3 Orion λέγεται ότι θα είναι έτοιμο τον Αύγουστο 2017.

Να σημειωθεί ότι πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο τότε υπεύθυνος του τομέα Άμυνας, και νυν υπουργός Ναυτιλίας, Θόδωρος Δρίτσας, είχε “προειδοποιήσει” την κυβέρνηση Σαμαρά να μην προχωρήσει σε εκταμίευση κονδυλίων για εξοπλισμούς. Δεν τον ακούσαμε, όμως, να βγάλει ούτε άχνα διαμαρτυρίας, όταν πέρυσι, μετά τις εκλογές, το πρώτο που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προφανώς, προκειμένου να γλυκάνει την Ουάσιγκτον, ήταν να εκταμιεύσει τη “μπροστάντζα” για τα P3 Orion. Ως γνωστόν, η εισήγηση για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών, είχε γίνει επί υπουργίας Αβραμόπουλου. Το πρόγραμμα, μάλιστα, είχε εγκριθεί και από την Επιτροπή Εξοπλισμών και Άμυνας της Βουλής. Τα πέντε P3 Orion είχαν καθηλωθεί, όταν υπουργός Άμυνας, ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Περίοδος, που πρακτικά, όχι μόνον δεν “έτρεξε” τίποτα στο υπουργείο, αλλά και πάρα πολλά πήγαν πίσω.

Λεφτά υπάρχουν;

Εκτός των παραπάνω εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία τόσο το υπουργείο Άμυνας, όσο και τα Επιτελεία, φροντίζουν -σε ήπιους τόνους, προς το παρόν- να διαφημίζουν, ή να καλλιεργούν την εντύπωση περί “ωριμότητάς” τους, μέσω διαρροών, πιθανώς θα δρομολογηθούν προγράμματα όπως η αντικατάσταση των πυραύλων των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, τα οποία θεωρείται ότι έχουν παλιώσει, συντήρηση αρμάτων μάχης και Τεθωρακισμένων Οχημάτων Προσωπικού, ενδεχομένως κατασκευή νέων μεταφορικών μέσων για τις Ένοπλες Δυνάμεις, κ.α. Ο λογαριασμός, λοιπόν, μεγαλώνει αρκετά. Και είναι αμφίβολο εάν σε αυτό μπορεί να συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών. Ήδη, ως όλα δείχνουν, τόσο στα εξοπλιστικά όσο και στο μισθολογικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιδρά.

Ο κ.Βίτσας, πάντως, δεν φαίνεται να πτοείται. Χτες, στην τελετή έναρξης υλοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού των P3 Orion, “έταξε” σε όλους εξοπλιστικά προγράμματα. Ενδιαφέρον είναι ότι στην τελετή αυτή, στην Τανάγρα, δεν παρέστη ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Τυπικώς, είναι εξηγήσιμο. Η αμυντική βιομηχανία είναι αρμοδιότητας Βίτσα. Ωστόσο, φανταζόμαστε, ότι θα στενοχωρήθηκε, διότι πολύ θα ήθελε να σταθεί δίπλα από την αμερικανική σημαία. Όπως έκανε το πρώην στέλεχος του ΚΚΕ, ο κ.Βίτσας. Πάντως, είμαστε βέβαιοι ότι, ειδικά για τα εξοπλιστικά, ο υπουργός θα πρέπει να είναι απόλυτα ενήμερος και σε αγαστή συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, επίσης, δεν παρέλειψε χτες να επισκεφτεί και δεύτερη εταιρεία, αυτή τη φορά ιδιωτική, Thales Hellas, στο Κορωπί, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), Κυριάκο Κυριακίδη.

Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει. Που θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα για εξοπλισμούς; Μια από τις απαντήσεις που δίδονται από κυβερνητικής πλευράς, είναι από το “πακέτο Γιούνκερ” (!). Πόσο μάλλον, όπως λένε, αφού λεφτά από άλλους πόρους είναι αδύνατον να βρεθούν. Πρόκειται για αναπτυξιακό πακέτο, σε πρώτη φάση 35 δις. ευρώ. Ποιος θα πρωτοπάρει από αυτό το πακέτο; Άγνωστο. Σίγουρο είναι ότι τα κέντρα της διαπλοκής, και αναμφισβήτητα αυτά των εξοπλισμών, ήδη τρίβουν τα χέρια τους. Το επόμενο διάστημα, θα έχουμε να ασχολούμαστε πολύ με τους “ημετέρους” της διαπλοκής που και πάλι καταβροχθίζουν -με τις ευλογίες της “πρώτης φοράς αριστερά”, τώρα- τα κονδύλια.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα