Αυξάνεται η πίεση στη Μέρκελ για τα "ανοιχτά σύνορα"

Και τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος χρησιμοποιούν την σειρά βίαιων επιθέσεων στη Βαυαρία για να εντείνουν τους δημοφιλείς φόβους για τους πρόσφυγες.

Μια επίθεση με τσεκούρι, μια μαζική δολοφονία, μια επίθεση με μαχαίρι και ένας βομβιστής αυτοκτονίας: η Γερμανία έζησε τέσσερα θανατηφόρα περιστατικά βίας μέσα σε μία εβδομάδα. Τη Δευτέρα το πρωί, οι Γερμανοί ξύπνησαν με την είδηση ότι ένας 27χρονος Σύρος, στον οποίο η χώρα είχε αρνηθεί το άσυλο, ανατινάχθηκε κοντά σε ένα μουσικό φεστιβάλ στο Άνσμπαχ. Ο φόβος ήταν διάχυτος. Και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ,

η οποία βρισκόταν στο εξοχικό της στο Ούκερμαρκ, βορειοανατολικά του Βερολίνου, ήταν ένας προφανής στόχος για εκείνους που ψάχνουν κάποιον να κατηγορήσουν.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ φρόντισε να επισημάνει σε μια συνέντευξη Τύπου ότι, ενώ πολλές πτυχές των επιθέσεων παραμένουν ασαφείς, κανένας από τους δράστες - ένας εκ των οποίων ήταν γέννημα-θρέμμα Γερμανός- δεν είχε έρθει στη χώρα το περασμένο καλοκαίρι. Ενώ δύο από τους άνδρες ήταν πρόσφυγες από τη Συρία και ο τρίτος αιτών άσυλο η χώρα προέλευσης του οποίου δεν είναι ακόμα ασαφής, ο 18χρονος ο οποίος πραγματοποίησε την πιο αιματηρή επίθεση, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους σε ένα εμπορικό κέντρο του Μονάχου το βράδυ της Παρασκευής, ήταν ο γιος Ιρανών προσφύγων που ήρθαν στη Γερμανία στη δεκαετία του 1990.

Αλλά αυτό, όπως σχολιάζει ο Hans-Gerd Jaschke, καθηγητής πολιτικού εξτρεμισμού στη Σχολή Οικονομικών και Δικαίου του Βερολίνου, δεν θα σταματήσει το να εκμεταλλεύονται τα πρόσφατα γεγονότα δεξιοί εξτρεμιστές. "Δεν θα εκπλαγώ αν αυτό οδηγήσει σε μια στροφή προς τα δεξιά", είπε. Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο αναγνώρισης των δραστών, είπε, αποκαλώντας τους "μοναχικούς δράστες". Αυτό που είχαν κοινό, πρόσθεσε, ήταν ο τρόπος "δημόσιας αντίληψής τους" - ψευδώς - που παρουσιάζει ένα μοτίβο: δηλαδή ότι "οι πρόσφυγες αποτελούν απειλή για την ασφάλεια".

Αυτό το μήνυμα τη Δευτέρα έφτασε στη Μέρκελ από επικριτές από διαφορετικές πλευρές του πολιτικού φάσματος. Η Sahra Wagenknecht, μία ηγέτης του ακροαριστερού κόμματος Linke, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στην Ομοσπονδιακή Βουλή, είπε τη διάσημη δήλωση "Wir Schaffen das" της καγκελαρίου (μπορούμε να το διαχειριστούμε) -την οποία επινόησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν είπε ότι η Γερμανία ήταν ανοικτή να υποδεχθεί όσους έχουν ανάγκη.

Οι επιθέσεις έδειξαν ότι η "πρόσληψη και η ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών συνοδεύεται από σημαντικά προβλήματα", δήλωσε η Wagenknecht. Υπήρξαν, επίσης, οι αναμενόμενες επικρίσεις από τη δεξιά λαϊκίστικη ομάδα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD), η οποία, αφού ξεθώριασε η συζήτηση γύρω από την προσφυγική κρίση, τώρα εκμεταλλεύεται τους φόβους του υποτιθέμενου "εξισλαμισμού" της Γερμανίας. "Πέρυσι μόνο 1,2 εκατομμύρια μετανάστες έφτασαν εδώ. Μεταξύ αυτών, όπως βλέπουμε τώρα ξανά και ξανά, υπάρχουν ωρολογιακές βόμβες", δήλωσε ο Petr Bystron, επικεφαλής του AFD στη Βαυαρία, σε μια συνέντευξη.

Η αυξανόμενη οργή προς την Μέρκελ εκφράζεται στο #MerkelSommer hashtag (καλοκαίρι της Μέρκελ) που βγήκε στο Twitter τη Δευτέρα. "Ενεργοποιήστε το #Merkelsommer σε Μέρκελ νύχτα" προέτρεπε ένα μήνυμα, ζητώντας από την καγκελάριο να παραιτηθεί.

Για τη Μέρκελ, το γεγονός ότι οι επιθέσεις στο Ρόιτλινγκεν και το Άνσμπαχ διεξήχθησαν από άνδρες οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο στη Γερμανία δείχνει ότι η πίεση να υπερασπιστεί τον εαυτό της και την πολιτική ανοικτών θυρών της θα αυξηθεί μόνο.

Το καλοκαίρι του 2015, η καγκελάριος πήρε μια θέση που θεωρείται από κάποιους ως πρόκληση επεισοδίου ευφορίας στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας: μια ευκαιρία για να αποδείξει επιτέλους στον κόσμο ότι ήταν ένα μέρος όπου όσοι είχαν πρόβλημα θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο. Ωστόσο, σύντομα βρέθηκε αντιμέτωπη με αυξανόμενες επικρίσεις που προκλήθηκαν από τους φόβους ότι η Γερμανία δεν ήταν σε θέση να αντεπεξέλθει.

Μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ αλλά και την αγωνία για την πολιτική αστάθεια που προκάλεσε, η Μέρκελ βρέθηκε σύντομα και πάλι ενισχυμένη. Μετά το δημοψήφισμα του Brexit, τα ποσοστά δημοτικότητάς της εκτινάχθηκαν σε υψηλό 10 μηνών, σχεδόν επιστρέφοντας στο επίπεδο που υπήρχε πριν την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το AFD, εν τω μεταξύ, είδε τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο 11%.

Αλλά οι ανησυχίες που τροφοδότησαν οι τελευταίες ημέρες είναι τεράστιες. Θα μπορούσαν κάλλιστα τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας να καθορίσουν τις πιθανότητες επανεκλογής της Μέρκελ στις ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017. Το πιο σημαντικό, θα μπορούσαν ακόμη να επηρεάσουν, για τις επόμενες δεκαετίες, την πορεία που θα επιλέγει η χώρα και το πρόσωπο που παρουσιάζει στον κόσμο.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα