Η νεολαία του Νότου φεύγει μαζικά προς αναζήτηση εργασίας

Στη μαζική μετανάστευση των νέων, οι οποίοι αναζητούν εργασία στη Βρετανία και αλλού, αναφέρεται άρθρο του Guardian, κάνοντας φυσικά μνεία και στην Ελλάδα. Το φαινόμενο, γράφει η εφημερίδα, ξεκίνησε το 1985 με την υπογραφή της συνθήκης της Σέγκεν, η οποία άνοιξε τους εργασιακούς ορίζοντες των νέων. Οι πτήσεις χαμηλού κόστους, τεχνολογίες όπως το Skype και προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών όπως το Erasmus,

συνέβαλαν στην εξάπλωση του φαινομένου.

Η μετανάστευση των νέων, σημειώνει η εφημερίδα, έγινε πιο δραματική μετά το 2008. Με την ανεργία των νέων να φτάνει στην Ισπανία και στην Ελλάδα το 53% και στην Πορτογαλία στο 36%, «πολλοί Νοτιο-ευρωπαίοι πακετάρουν τα υπάρχοντά τους και μεταναστεύουν». Για τις περισσότερες χώρες αυτή η αποτίμηση δεν είναι εύκολη, καθώς η μετανάστευση των νέων δεν περιλαμβάνεται στις έρευνές τους. Στην Πορτογαλία εκτιμούν πως περίπου 200.000 νέοι έφυγαν προς το Βορά. Στην Ισπανία η αντίστοιχη μετανάστευση εκτιμάται στους 133.000, ενώ για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές. Ακόμα και η ΕΕ αδυνατεί να προσεγγίσει το φαινόμενο με απόλυτους αριθμούς καθώς δεν υπάρχει κάποια ολοκληρωμένη σχετική έρευνα. Μια εξήγηση είναι πως κάποιοι νέοι φεύγουν για κάποια χρόνια και στη συνέχεια επιστρέφουν στη βάση τους, κάτι που κάνει τις μελέτες να βγάζουν επισφαλή αποτελέσματα.

Το Λονδίνο, αλλά και οι άλλες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας είναι ένας προνομιακός τόπος για τους μετανάστες από τις νότιες χώρες. Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Αγγλίας ανακοίνωσε προσφάτως πως υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση της μετανάστευσης προς τη χώρα, με ανθρώπους που έρχονται κυρίως από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, αλλά και την Πολωνία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι Ιταλοί που ζουν πλέον στη Βρετανία έχουν φτάσει επισήμως τις 220.000 (και ανεπισήμως ξεπερνούν τις 500.000), «σχεδόν όσο είναι η Γένοβα, η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας».

www.theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα