Η Κίνα επικυρώνει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

15:31 3/9/2016 - Πηγή: Antinews

Η Κίνα, o κύριος ρυπαντής του πλανήτη, ανακοίνωσε ότι θα επικυρώσει την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα που είχε υπογραφεί στις 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Σύμφωνα με το επίσημο κρατικό πρακτορείο Xinhua, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο αποφάσισε να "θεωρήσει και να επικυρώσει" τη συνθήκη. Η συμφωνία του Παρισιού, που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο, υπογράφηκε επισήμως από 175 χώρες τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη, όμως κάθε χώρα οφείλει στη συνέχεια να επικυρώσει το κείμενο

σύμφωνα με τις δικές της διαδικασίες.

Τουλάχιστον 55 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία ώστε να τεθεί σε ισχύ από το 2020. Στο στάδιο αυτό, μόνο 23 χώρες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία: κυρίως μικρά νησιωτικά κράτη, τα οποία είναι τα πιο εκτεθειμένα στις επιπτώσεις από την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα απειροελάχιστο τμήμα των εκπομπών.

Η Ουάσινγκτον πρόκειται να ακολουθήσει το Πεκίνο: ο Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στην Χανγκτζόου για τη Σύνοδο των G20, στο περιθώριο της οποίας ενδέχεται να ανακοινώσει, μαζί με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, την επικύρωση της συμφωνίας. Οι δύο κύριες οικονομίες του πλανήτη είναι μαζί υπεύθυνες για περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η Κίνα, η οποία εξακολουθεί να παράγει το 70% του ηλεκτρικού της από άνθρακα, παράγει περίπου το 24% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε στο Παρίσι να βάλει ένα επίσημο όριο στην απειλητική άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα στα επίπεδα που μπορεί να απορροφήσει η φύση. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το 2100 αρκετά κάτω από τους 2,0 βαθμούς Κελσίου και "να προσπαθήσουν να την περιορίσουν" ακόμα περισσότερο, στον 1,5 βαθμό. Ήδη, ο πλανήτης είναι περίπου 1,0 βαθμό Κελσίου θερμότερος σε σχέση με τη μέση επιφανειακή θερμοκρασία πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Η επικύρωση δείχνει πως η Κίνα αναγνωρίζει ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα στο οποίο και η Κίνα είναι ευάλωτη, σημειώνουν οι αναλυτές. Δείχνει επίσης ότι η χώρα έχει πρόθεση να αναζητήσει νέους τρόπους για να ωθήσει την οικονομία.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα