Η ισπανική υποχώρηση του Ραχόι

«ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ των γουρουνιών» (Rebellion of the PIGS), με πρωτεργάτη την Ισπανία, χαρακτήρισαν οι «Times» του Λονδίνου τις μαζικές κινητοποιήσεις της Τετάρτης κατά της λιτότητας στον ευρωπαϊκό Νότο. Η 14η Νοεμβρίου ίσως αποδειχθεί σημείο καμπής για τις εξελίξεις στην Ιβηρική, μολονότι ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε στη αργεντίνικη «La Nacion» πως η κυβέρνησή του «δεν έχει άλλη επιλογή» από το να εφαρμόσει τα σκληρά και αντικοινωνικά μέτρα που της επέβαλε η Γερμανία μέσω της Ε.Ε.

Ωστόσο η μαζικότητα των διαδηλώσεων, η οργή του κόσμου και η κοινωνική κατάρρευση που αντιμετωπίζει η

Ισπανία (μαζί με την απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητάς της, έπειτα από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην Καταλονία) οδήγησαν την κυβέρνηση στην πρώτη μεγάλη υπαναχώρηση.

Παρά τις διαμαρτυρίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως η Μαδρίτη πρέπει να συμβουλευτεί τα κοινοτικά όργανα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προτού λάβει αποφάσεις που επηρεάζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα (δηλαδή τις τράπεζες που εξασφάλισαν ευρωπαϊκή βοήθεια 100 δισ. ευρώ), η κυβέρνηση Ραχόι τόλμησε να λάβει σειρά μέτρων για την προστασία των νεο-άστεγων Ισπανών, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται με καταιγιστικούς ρυθμούς εξαιτίας της ύφεσης και της ανεργίας.

Για δύο χρόνια «πάγωσαν» οι εξώσεις νοικοκυριών με τρία ή περισσότερα παιδιά, αναπήρων και μακροχρόνια άνεργων, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να στεγάσει με χαμηλό ενοίκιο σε ειδικά συγκροτήματα ανθρώπους που έμειναν πρόσφατα στο δρόμο και αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες. Το διετές μορατόριουμ εξώσεων αφορά φαμίλιες με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 1.600 ευρώ το μήνα, μονογονεϊκές οικογένειες και άλλες ευπαθείς ομάδες.

Ήταν μια στοιχειώδης χαλάρωση της… βαλβίδας ατμού για να μην εκραγεί η ισπανική κοινωνία, η αντάρα της οποίας επηρεάζει αρνητικά και τη γειτονική Πορτογαλία, όπως δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ.

Καθώς η προσφυγή της Ισπανίας σε Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης εξελίσσεται σε κακόγουστο σίριαλ (δεδομένου ότι η Ανγκελα Μέρκελ θέλει να την εντάξει σε ένα γενικότερο πακέτο λύσης που θα περιλαμβάνει Πορτογαλία, Κύπρο και Ελλάδα), φαίνεται πως από το μυαλό του ισπανικού οικονομικού επιτελείου πέρασαν και λύσεις απελπισίας, όπως η μονομερής προσφυγή σε δάνειο του ΔΝΤ! Κάτι τέτοιο βέβαια θα ισοδυναμούσε με ρήξη με το Βερολίνο και ο Ραχόι δεν έχει δώσει δείγματα τόσο ριψοκίνδυνου παίκτη. Εξάλλου ο υπουργός Οικονομίας Φερνάντο Χιμένεθ έσπευσε να διαψεύσει το σχετικό δημοσίευμα της «El Confidential».

Μια άλλη σανίδα σωτηρίας για τους Ισπανούς είναι η Λατινική Αμερική. Το προηγούμενο διήμερο στο λιμάνι Καδίθ του Ατλαντικού έγινε η ετήσια σύνοδος Ιβηρικής – Λατινικής Αμερικής, από την οποία έλαμψαν διά της απουσίας τους οι πρόεδροι της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες και της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ. Οι νεαροί Ισπανοί και Πορτογάλοι μεταναστεύουν κατά κύματα σε αυτές τις χώρες αναζητώντας εργασία, ενώ ισπανικές εταιρίες, όπως η Telefonica κα

Keywords
Τυχαία Θέματα