Η Γερμανία αρνείται τις πολεμικές αποζημιώσεις στην Πολωνία

19:03 8/9/2017 - Πηγή: Antinews

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε την ιδέα της καταβολής μαζικών πολεμικών αποζημιώσεων στην Πολωνία, λέγοντας ότι το θέμα είχε διευθετηθεί το 1953. Η Πολωνή πρωθυπουργός και άλλοι σημαντικοί πολιτικοί άνοιξαν πρόσφατα το ζήτημα.

Η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη της για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τα "αδιαμφισβήτητα εγκλήματα" που διέπραξε το ναζιστικό καθεστώς, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ. Σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων, ωστόσο, επεσήμανε τη συμφωνία του 1953, όπου η Πολωνία παραιτήθηκε

από το δικαίωμα αποζημίωσης. "Από την πλευρά μας, το ζήτημα αυτό επιλύθηκε οριστικά, τόσο πολιτικά όσο και νομικά", πρόσθεσε.

Πολλοί Πολωνοί πολιτικοί αμφισβήτησαν τη συμφωνία του 1953, λέγοντας ότι έγινε υπό την πίεση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Την Πέμπτη, η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο είπε ότι η Βαρσοβία εξακολουθεί να διαμαρτύρεται κρατώντας την επίσημη θέση της και ζητώντας αποζημιώσεις. "Κατά τη γνώμη μου, η Πολωνία έχει το δικαίωμα σε αυτό και το πολωνικό κράτος έχει το δικαίωμα να τις ζητήσει", δήλωσε στο ραδιόφωνο RMF FM.

"Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία", πρόσθεσε, αλλά επεσήμανε ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί μια "πολιτική απόφαση".

Μια πολωνική προοπτική για τη Γερμανία

Προηγουμένως, ο πολωνός υπουργός Εσωτερικών Μάριους Μπλάσκακ δήλωσε ότι η Βαρσοβία μπορεί να ζητήσει αποζημίωση ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων (περίπου 830 δισ. ευρώ), ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βασικόφσκι πιστεύει ότι μπορεί να είναι "ακόμη περισσότερα". Η Βαρσοβία ζήτησε "διάλογο" για το θέμα.

Την περασμένη εβδομάδα μια ομάδα γερμανών νομικών εμπειρογνωμόνων ανέφερε μια διεθνή συμφωνία του 1990 ως περαιτέρω απόδειξη ότι η Πολωνία έχει λύσει τι θέμα των αποζημιώσεων με τη Γερμανία. Οι εντάσεις μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας αυξήθηκαν, σχετικά με τις πολιτικές που εφαρμόζει το πολωνικό κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης. Το Βερολίνο ισχυρίζεται ότι η εθνικιστική κυβέρνηση στη Βαρσοβία προσπαθεί να περιορίσει τη δικαστική ανεξαρτησία. Ο ηγέτης του PiS Ζάροσλαβ Καζίνσκι κατηγόρησε τη Γερμανία για την αποφυγή της ευθύνης για την καταστροφή που είχε προκαλέσει στην Πολωνία.

Την Παρασκευή, η ισχυρή Πολωνική Επισκοπική Συνδιάσκεψη προειδοποίησε ενάντια σε "λόγια που λέγονται βιαστικά" που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την "εμπιστοσύνη που κερδήθηκε σκληρά" μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας. Το σώμα που συγκεντρώνει κορυφαίους εκπρόσωπους της Καθολικής Εκκλησίας παρότρυνε επίσης τους πολιτικούς να χρησιμοποιήσουν τη διπλωματία αντί "να ξυπνούν αρνητικά συναισθήματα στην κοινωνία".

dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα