Η επόμενη βοηθός σας μπορεί να είναι ένα αpp

Τα τελευταία online καταστήματα ειδικεύονται στο να ταιριάζουν ανθρώπους με ελεύθερο χρόνο και ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για κάποια βοήθεια στα βασικά.

Δεν την συναντήσατε ποτέ, αλλά αυτή θα είναι η νέα βοηθός σας. Για την ώρα ή την ημέρα. Ή όσο καιρό χρειάζεστε. Αυτή ή αυτός είναι που θα πάρει τα ρούχα σας, θα φτιάξει τα έπιπλά σας, ή θα κάνει το check in σε μια επέμβαση. Αυτή θα σας βοηθήσει ακόμη και να κάνετε φάρσα στους συναδέλφους σας,

θα σας ενθαρρύνει να γράψετε το βιβλίο που θέλατε πάντα να ξεκινήσει και θα σας κάνει μια κλήση αφύπνισης το πρωί.

Καλώς ήρθατε στην εποχή της βοήθειας για το 99% των ανθρώπων που δεν διαθέτουν έναν υπάλληλο πλήρους απασχόλησης να κάνει τις δουλειές τους, αλλά επίσης δεν έχουν χρόνο για τα ψώνια των διακοπών, ή να πάρουν τα ρούχα από το καθαριστήριο.

Εισάγετε τον εικονικό βοηθό. Δουλεύοντας από ένα smartphone app ή μια ιστοσελίδα, αυτοί οι νέοι βοηθοί που παρέχουν οι εταιρείες θα κάνουν ό,τι θα έκανε και ένας παραδοσιακός βοηθός με σάρκα και οστά, από το να φέρουν καφέ ως το να προγραμματίζουν συναντήσεις και άλλα επιπλέον -όπως το να καθαρίζουν το μπάνιο σας, να δίνουν συμβουλές για την γκαρνταρόμπα σας και να πάνε βόλτα τα κατοικίδιά σας. Καθώς τα εικονικά μισθωμένα χέρια βοήθειας πολλαπλασιάζονται, δεν χρειάζεται να είσαι ο Don Draper ή η Anna Wintour για να μοιράζεις μικροδουλειές στους προσωπικούς βοηθός σου.

Η TaskRabbit είναι αναμφισβήτητα η πρωτοποριακή δύναμη που μπαίνει στην εποχή της βοήθειας μέσω διαδικτύου. Δημιουργήθηκε μια κρύα νύχτα της Βοστώνης πριν από τέσσερα χρόνια, από έναν προγραμματιστή της IBM που χρειαζόταν κάποιον για να πάρει σκυλοτροφή. Η εταιρεία πλέον έχει αναπτυχθεί και καλύπτει εννέα πόλεις, και πάνω από τέσσερις χιλιάδες «Task Rabbits» (κάτι σαν «κουνέλια εργασίας» ελληνιστί), καθώς και έναν αναρίθμητο αριθμό χρηστών. Η εταιρεία εκτιμά ότι οι χρήστες της έχουν γλιτώσει 5,7 εκατομμύρια δολάρια με τη χρήση της υπηρεσίας.

Για κάθε αίτημα προσφέρεις μια μέγιστη τιμή και με την χαμηλότερη προσφορά που έχει κατοχυρωθεί στο παρελθόν στο «Task Rabbit» ολοκληρώνεται. Μέσω του site ή του app στο τηλέφωνό σας θα δείτε γρήγορα τη σειρά των αιτημάτων, από τα πιο συνηθισμένα ως το να ζητάς –κάτι όχι και τόσο πρέπον- ένας παραδοσιακό βοηθό. «Θέλω να βοηθήσω κάτι φίλους να κάνουν μια επική φάρσα σε έναν παλιό φίλο που το αξίζει» γράφει ένα μήνυμα.

«Χρειάζομαι κάποιον με εξαιρετικές δεξιότητες στη γραφή ερωτικών επιστολών» λέει ένα άλλο αίτημα. «Βλέπουμε πολλά ‘εγώ μόλις χώρισα με το φίλο ή τη φίλη μου, μπορείτε να πάτε να πάρετε τα πράγματά του από το σπίτι του;’» λέει ο Jamie Viggiano, επικεφαλής του Corporate Marketing της εταιρείας. Αλλά για 10 – 20 δολάρια, γιατί όχι;

«Ποτέ, ούτε στα πιο τρελά όνειρά μου, δεν θα σκεφτόμουν πριν από 10 χρόνια ότι θα είχα έναν προσωπικό βοηθό, επειδή το κόστος θα ήταν απαγορευτικό, αλλά σήμερα μπορώ να χρησιμοποιώ το ΤaskRabbit πέντε φορές την εβδομάδα», σημειώνει ο Viggiano. «Η τεχνολογία μας επιτρέπει να χτίσουμε αυτές τις πλατφόρμες, με τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σχετικά φθηνές λύσεις» λέει ο Johnny Brackett, υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας.

Στις αρχές του χρόνου, μια νεοσύστατη εταιρεία που ονομάζεται Exec ξεκίνησε ένα iPhone app με ένα επιχειρηματικό μοντέλο, όπως το TaskRabbit, αλλά με μια διαφορά. Για 25 δολάρια την ώρα (συν τυχόν επιπλέον έξοδα), η εταιρεία θα διαθέσει έναν από τους αξιόπιστους ανεξάρτητους συμβαλλόμενους για να σας βοηθήσουν σε ό,τι χρειάζεστε. Ο Ryan Card, ο οποίος πήγε στην ομάδα της Exec Μάιο, λέει ότι η έκταση των καθηκόντων του έχει κυμανθεί από τη συναρμολόγηση ενός ολόκληρου γραφείου με έπιπλα από το Ikea ως το να ντυθεί ναυαγοσώστης μαζί με μια ομάδα συναδέλφων του για ένα ξέφρενο εταιρικό πάρτι. Μόλις πήγε στην κάβα για να αγοράσει ένα μπουκάλι αλκοόλ για έναν άντρα, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν στο διπλανό μπαρ. Κατέχει επίσης το ρεκόρ στην εταιρεία για τη μεγαλύτερη μεταφορά του Ikea: 8.700 δολάρια. «Ουσιαστικά αγοράζεις χρόνο» σχολιάζει.
Η Zirtual ιδρύθηκε στα τέλη του 2011 και έχει μια ελαφρώς διαφορετική μορφή. Είναι μια συνδρομητική υπηρεσία με ατομικούς βοηθούς πλήρους απασχόλησης που είναι διαθέσιμοι έπειτα από ένα email ή τηλεφώνημα.

«Οι πελάτες μας προσλαμβάνουν εικονικούς βοηθούς, επειδή δεν χρειάζονται κάποιον να κάθεται στο γραφείο τους οκτώ ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, κι έτσι κερδίζουν» λέει η Joanna Cohen, η οποία συνεργάζεται με την εταιρεία επί ένα χρόνο (κατά τη διάρκεια του οποίου έχει δεκαπλασιαστεί). «Στην πλειοψηφία, τα περισσότερα πράγματα που κάνουν οι προσωπικοί βοηθοί είναι από τον υπολογιστή. Δεν χρειάζεται να είναι στο γραφείο σας για να τα κάνουν». Σε κάποια φάση, η Cohen χειριζόταν 15 πελάτες με σχετική ευκολία. Η οικονομική βιωσιμότητα ενός βοηθού που εξυπηρετεί περισσότερους από δωδεκάδα πελάτες θα μπορούσε σύντομα να είναι αποκαλυπτική για τις επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς.

Τα προγράμματα εικονικών βοηθών δεν είναι απλώς ένα νέο μοντέλο για τα άτομα και τις επιχειρήσεις. Δημιουργούν μοναδικές ευκαιρίες απασχόλησης για άτομα με τις κατάλληλες δεξιότητες. Όταν το TaskRabbit ξεκίνησε το 2008, πολλοί ανησύχησαν για τη δημιουργία μιας τέτοιας επιχείρησης σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Αλλά, όπως λέει ο Viggiano, «ήταν πραγματικά η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση όπως το TaskRabbit, γιατί υπάρχουν τόσα πολλά άτομα με υψηλή εξειδίκευση και χωρίς εργασία, που ψάχνουν για ευκαιρίες». Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους σήμερα δουλεύουν με πλήρες ωράριο εργασίας, θεωρούνται masters και κερδίζουν 5.000 δολάρια το μήνα.

«Το στοιχείο της ευελιξίας πραγματικά βοηθάει πολλούς σπουδαστές κολλεγίων και, παραδόξως, ανθρώπους που προσπαθούν να χτίσουν μια επιχείρηση ή συνταξιούχους», σχολιάζει ο Ryan Card της Exec. Ο Card προσλήφθηκε ως ο 78ος υπάλληλος και τώρα υπάρχουν πάνω από 300. Όπως λέει «είναι η πιο ευχάριστη δουλειά που είχα ποτέ». Και πληρώνεται εξαιρετικά καλά για αυτό. Έχει αποφάσισε να αναβάλει μια σταδιοδρομία στη μηχανική αυτοκινήτων για λίγα χρόνια, αφού ασχολείται με την Exec.

Θα μπορούσε να καταργηθεί η δουλειά του πραγματικού προσωπικού βοηθού και να αντικατασταθεί από αυτές τις πιο βιώσιμες επιλογές; Ο Viggiano της TaskRabbit δεν είναι αρκετά σίγουρος. «Δεν ξέρω αν θα εξαλειφθούν ποτέ οι προσωπικοί βοηθοί των ‘πλουσίων’, αλλά νομίζω ότι θα δείτε πως κάποιοι άνθρωποι που ποτέ δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαν να έχουν προσωπικούς βοηθούς στο παρελθόν, αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια λύση βραχυπρόθεσμης βοήθειας που μπορούν να αξιοποιήσουν».

Thedailybeast

Keywords
Τυχαία Θέματα