H «επιτροπή σοφών» για την φοροδιαφυγή μας μάρανε…

Πρώτο θέμα στην Καθημερινή της Κυριακής η συγκρότηση «επιτροπής σοφών» για δράση κατά της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, επικεφαλής θα αναλάβει ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας και υπουργός Οικονομικών για λίγες… ώρες τον Ιούνιο, Βασίλης Ράπανος.

Αναμφισβήτητα η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι το κρίσιμο σημείο για τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας. Χωρίς να πιαστούν όσοι φοροδιαφεύγουν ούτε τα ταμεία θα γεμίσουν από τα γνωστά υποζύγια, ούτε και θα πειστεί ο κόσμος να σπεύσει να πληρώσει τους φόρους του, όταν βλέπει ότι κάποιοι έχουν κάνει σύστημα τη φοροδιαφυγή σε βάρος των πολλών.

Άλλωστε, το ζητούν επιτακτικά και οι ξένοι, κι εδώ που τα λέμε δεν έχουν καθόλου άδικο. «Γιάννη κάνε κάτι με τη φοροδιαφυγή» φέρεται να είπε στον Στουρνάρα ο Β. Σόιμπλε, και σίγουρα κανείς δε θα του προσάψει τίποτε γι’ αυτή του την προτροπή.

Και για να είμαστε εντάξει, φοροδιαφυγή δεν είναι μόνο η προς τα πάνω, δηλαδή κάποιοι πλούσιοι που ποτέ δεν πιάνονται. Υπόλογοι είναι και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα… άστεγων. Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, όταν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δε μπορούν να κρύψουν απολύτως τίποτε. Θέλετε κι άλλα στοιχεία: Μόνο 2 στους 10 επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ ενώ κάτω από 20.000 ευρώ δήλωσαν 500.000 έμποροι και βιομήχανοι.

Ένας στους τρεις εμπόρους επίσης δήλωσε φτωχός καθώς επίσης δήλωσε ότι δεν ξεπέρασαν τις 5.000 ευρώ/χρόνο τα έσοδά του, ενώ το ίδιο δήλωσε και το 70% των αγροτών.

Μόλις 119.000 έμποροι και βιομήχανοι δήλωσαν αντίστοιχα εισοδήματα ενώ μόλις 40.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα από 12.000 ως 20.000 ευρώ το χρόνο.

Από τα απίστευτα στοιχεία των δηλώσεων είναι και το ποιοι δηλώνουν πλούσιοι. Δήλωσαν δηλαδή πάνω από 500.000 ευρώ το χρόνο εισόδημα.

Και πάλι πρώτοι είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι! Δήλωσαν ότι έχουν έσοδα πάνω από 500.000 ευρώ 96 μισθωτοί και συνταξιούχοι, 48 ελεύθεροι επαγγελματίες, 47 έμποροι και βιομήχανοι, αλλά και 36 αγρότες.

Τα στοιχεία αυτά τα παραθέτουμε για να δείξουμε ότι το σπορ της φοροδιαφυγής είναι αυτό που οδήγησε τη χώρα στο βούρκο κι ότι η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι ο βασικός της κυβέρνησης. Όμως, έχουμε να θέσουμε δύο ερωτήματα:

Το πρώτο είναι τι χρειάζεται μια ακόμη «επιτροπή σοφών». Όπως λένε, στην Ελλάδα αν θέλεις να βάλεις κάτι στις καλένδες φτιάξε μια επιτροπή και περίμενε ένα πόρισμα που ποτέ δε θα υλοποιηθεί. Θα πληρωθούν οι «σοφοί», θα βγάλουν ένα συμπέρασμα και η ζωή συνεχίζεται. Το έχουμε δει το έργο πολλές φορές, θα το ξαναδούμε και πάλι; Έχουμε πήξει από σοφούς, για το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, τις αποκρατικοποιήσεις, το πολιτικό χρήμα, το εκλογικό σύστημα και κάθε άλλη αλλαγή που προκύπτει.Δεν ξέρουμε να ισχύει η διαρροή ότι επίκειται «νεκρανάσταση» του εκσυγχρονιστή Βασίλη Ράπανου. Αν και κανείς δεν έχει να του προσάψει κάτι… περίεργο, είναι ο ίδιος άνθρωπος που ήταν δεξί χέρι του Σημίτη και του Παπαντωνίου, βολεύτηκε στην Εθνική λόγω της φιλίας του με τον Γ. Παπανδρέου, επελέγη για «τσάρος» της οικονομίας αλλά επικαλέστηκε προβλήματα υγείας κι αποχώρησε λίγες ημέρες μετά την πρόταση που του έγινε κι αποδέχθηκε. Γιατί λοιπόν ξαναστήνεται νέος γύρος φημολογίας γύρω από το όνομά του για να αναλάβει την προεδρία της επιτροπής σοφών; Αν θέλουν να ξανα-αναστήσουν το εκσυγχρονιστικό σύστημα της κυβέρνησης Σημίτη ας φέρουν τον Χριστοδουλάκη και γιατί όχι και τον Σημίτη, για να ολοκληρωθεί το πακέτο. Εκτός κι αν η διαρροή του ονόματός του έγινε για να «καεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα