Η Ελλάδα και η Ευρώπη σε τεντωμένο σχοινί

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν και πιστεύουν ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, εκτός από ψυχοφθόρα, δημιουργεί και προβλήματα στην οικονομία. Κυρίως, όμως, φοβούνται μήπως τον επόμενα ένα μήνα μέχρι τις εκλογές υπάρξει κάποιο «ατύχημα» που θα οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία κι ενώ ουσιαστικά δε θα έχει κυβέρνηση.

Οι ξένοι κερδοσκόποι

μπορούν άνετα να δημιουργήσουν… θερμά επεισόδια και να ταράξουν τις αγορές προκειμένου αυτοί να βγάλουν τεράστια ποσά. Άλλωστε, με το που κουνιέται η Ελλάδα, καταρρέει και το ευρώ, όπως και τα speads των άλλων χωρών.

Αυτό το κλίμα φαίνεται ότι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν οι «παίκτες», κάτι που φάνηκε και από τον προχθεσινό συναγερμό για τις ελληνικές τράπεζες και τη  «βόμβα» της ΕΚΤ που φέρεται να πάγωσε την παροχή ρευστότητας κάποιων τραπεζών. Αν και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι φέρεται να διέψευσε ότι υπάρχει πρόβλημα, οι πληροφορίες μας λένε ότι όντως, υπάρχει θέμα το οποίο εκμεταλλεύτηκαν παίκτες από το Λονδίνο που έχουν ποντάρει στην κατάρρευση της Ελλάδας και του ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δύο τουλάχιστον τράπεζες πήραν κίτρινη κάρτα από την ΕΚΤ γιατί δεν έκαναν αυτά που έπρεπε προκειμένου να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια προτού έρθει η χρηματοδότηση από το Μηχανισμό Στήριξης. Στις τράπεζες αυτές είχε δοθεί περιθώριο 1 μηνός, ωστόσο, είτε λόγω της πολιτικής αστάθειας είτε από αδυναμία να βρεθεί λύση, πέρασε ο χρόνος και η ΕΚΤ τις έβγαλε στη σέντρα.

Αν και κανείς δε μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει, προς το παρόν παγώνει η χρηματοδότηση, αλλά είναι σαφές ότι θα υπάρξει πρόβλεψη αλλιώς θα καταρρεύσουν, θα μπει πλαφόν στις αναλήψεις και μαζί μ’ αυτές θα διαλυθεί και η ελληνική οικονομία.

Τέτοια «ατυχήματα» μπορεί να είναι στημένα ή όχι. Δείχνουν όμως και πόσο οριακή είναι η κατάσταση.

Στο μεταξύ, όλοι πλέον στη διεθνή κοινότητα αναγνωρίζουν ότι το κόστος μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας μας από το ευρώ θα είναι δυσβάσταχτο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις άλλες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα «Guardian» υπολογίζει σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το λογαριασμό μιας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας, ενώ ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IfO, Χανς Βέρνερ Ζιν, προειδοποίησε ότι τυχόν διάλυση της ευρωζώνης θα στοιχίσει ένα τρισεκατομμύριο ευρώ μόνο στη Γερμανία.

Αποδείχθηκε, δηλαδή, με τον πλέον εκκωφαντικό και επώδυνο τρόπο, ότι απέτυχε η συνταγή ακραίας δημοσιονομικής λιτότητας που επέβαλε στην Ευρώπη η Γερμανία. Μια συνταγή η οποία εφαρμόστηκε με πειραματόζωο την Ελλάδα και με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα: Η οικονομία βυθίστηκε στην ύφεση και η κοινωνία καταδικάστηκε στη φτώχεια και την εξαθλίωση χωρίς να επιτευχθεί καν ο στόχος της βελτίωσης των οικονομικών δεικτών, οι οποίοι, αντιθέτως, επιδεινώθηκαν.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι να επιλέξουμε ως χώρα εάν επιθυμούμε να διασφαλίσουμε την παραμονή της χώρας στο ευρώ και μέσα στο πλαίσιο αυτό να διεκδικήσουμε την αλλαγή της αδιέξοδης συνταγής

Keywords
Τυχαία Θέματα