Η Ελλάδα μπορεί να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης!

Όπως και στο παρελθόν έχουμε γράψει, στην κρίσιμη φάση που βρίσκεται η χώρα πρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και ποτέ μισοάδειο.

Αλλά κυρίως πρέπει να διατηρούμε συγκρατημένη αισιοδοξία για τα όσα συμβαίνουν στην οικονομία και τη χώρα.

Ως εκ τούτου τα «δώρα» με τα οποία ξεκινά η νέα κυβέρνηση τη θητεία της, θα πρέπει να τα δούμε θετικά αλλά δεν πρέπει να τρελαθούμε τελείως, ούτε να πέσουμε στην επικοινωνιακή παγίδα κανενός. Άλλωστε, είδαμε τι έγινε με την Gazprom πρόσφατα, αλλά και στο παρελθόν με

τους καταριανούς που θα επένδυαν δισεκατομμύρια στην Ελλάδα και το μόνο που έχουμε δει είναι η αγορά ενός ακατοίκητου νησιού.

Η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ είναι προσωπική νίκη του Αντώνη Σαμαρά και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην Ελλάδα, με τις άμεσες και έμμεσες ωφέλειές του.

Η προθυμία των Κινέζων της Cosco να προχωρήσουν σε νέα επένδυση άνω των 200 εκατ. ευρώ στο λιμάνι, δείχνει ότι ήρθαν για να μείνουν κι ότι βλέπουν τον Πειραιά ως τον βασικό μεσογειακό κόμβο για τα προϊόντα τους. Τα καλά λόγια του καπετάν Γουέι δείχνουν ότι οι Κινέζοι βλέπουν μεγάλες προοπτικές στην Ελλάδα και δεν αποκλείεται να χτυπήσουν λιμάνια, τρένα και ακίνητα.

Η συμφωνία της Vodafone με τη Wind δείχνει ότι ακόμη και τώρα μπορεί να γίνονται θετικά πράγματα στην Ελλάδα. Παράλληλα, η επίσκεψη του δισεκατομμυριούχου Ριμπολόβλεφ στο Μαξίμου προφανώς δεν έγινε μόνο για να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για το πόσα δέντρα έχει ο Σκορπιός. Δεν αποκλείεται να δούμε κινήσεις του Ρώσου μεγιστάνα στο μέλλον.

Το επενδυτικό κλίμα φαίνεται να αλλάζει και μια χαραμάδα ελπίδας ότι κάτι καλό μπορεί να συμβεί, έχει αρχίσει να φαίνεται. Πώς θα γίνει, όμως, η χαραμάδα ολόκληρο παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο από την κρίση; Και πώς η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι παράγοντες θα δείξουν ότι πήραν το μάθημά τους από τις προηγούμενες αποτυχίες; Πως εν τέλει θα υπάρξει πραγματικό success story βασισμένο σε στοιχεία, γεγονότα και απτά αποτελέσματα;

Το μόνο που χρειάζεται είναι πολύ και σκληρή δουλειά χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα, χωρίς εντυπωσιοθηρία και κυρίως χωρίς διαγκωνισμούς μεταξύ υπουργών και στελεχών για το ποιος θα φέρει τους ξένους επενδυτές, ποιος θα προσελκύσει τους Ρώσους, τους Άραβες, τους Κινέζους κ.λπ.

Το παιχνίδι των επενδύσεων φαίνεται να το έχει πάρει πάνω του ο Αντ. Σαμαράς. Σεμνά και ταπεινά και με σκληρή δουλειά μπορεί η Ελλάδα να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα