Σαμαράς: η Ελλάδα θα γίνει η πύλη εμπορίου Κίνας – Ευρώπης

Προσκλητήριο για μεγάλες επενδύσεις και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, απηύθυνε ο πρωθυπουργός από το λιμάνι του Πειραιά, όπου μαζί με τον πρόεδρο του κινεζικού ομίλου COSCO Γουέι Τζιαφού, εγκαινίασε στο Ικόνιο η νέα προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων.

Τρένα, μεταφορές, λιμάνια και ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη είναι οι τομείς που σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά

θα μπορούσαν να αποτελέσουν πεδίο Κινέζων επενδυτών

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα διαπίστωσε ότι υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες συνεργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας ενώ ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί και επίσημα η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. «Η Ελλάδα μπορεί- εγώ λέω ότι θα γίνει- η πύλη εμπορίου Κίνας-Ευρώπης! Από το λιμάνι του Πειραιά που ξεκινήσαμε την πρώτη μας συνεργασία, σας προσκαλούμε, λοιπόν, και σε άλλες επιτυχημένες συνεργασίες στις μεταφορές, στα τραίνα, στα λιμάνια, στη ναυπηγο- επισκευή. Είμαι βέβαιος ότι η Κίνα θα στηρίξει τη μεγάλη μεταρρύθμιση της χώρας μας. Κι αυτό θα είναι για το κοινό συμφέρον όλων: Της Ελλάδας, της Κίνας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης»., είπε μεταξύ άλλων.

«Όποια και αν είναι η ένταση και η μορφή της κρίσης, η απάντηση είναι οι επενδύσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι με την ολοκλήρωση του ανατολικού τομέα του προβλήτα 3 επενδύθηκαν στην Ελλάδα 340 εκ. ευρώ.

Είμαστε στο μέσο της διαπραγμάτευσης για μια νέα συμφωνία για τη δυτική πλευρά, που αν ολοκληρωθεί και εγκριθεί από τις κοινοτικές αρχές, θα επενδυθούν επιπλέον 224 εκ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 500 μόνιμες θέσεις εργασίας, καθώς και άλλες 200 κατά τα τρία χρόνια των κατασκευών. Σε πλήρη ανάπτυξη, το λιμάνι του Πειραιά θα αποκτήσει δυναμικότητα 7 εκ τόνων, η επένδυση θα φτάσει τα 500 εκ ευρώ και οι θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 3.000.

Ο Πειραιάς συγκαταλέγεται στα πέντε πρώτα λιμάνια της Ευρώπης πηγαίνοντας να γίνει το πρώτο, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Ο «κάπτεν Γουέι», από την πλευρά του τόνισε: «Οι Έλληνες έφτιαξαν αυτή την προβλήτα. Πιστεύω πως η Cosco είναι μέλος της πορείας της Ελλάδας προς την ανάπτυξη και τη σταθερότητα. Είχαμε τη στήριξη της κυβέρνησης, των συνδικάτων και όλων των Ελλήνων για να κάνουμε αυτό το έργο. Τον πρώτο χρόνο είχαμε 116.000 εμπορευματοκιβώτια, το 2012 2,1 εκατ. και το 2013 θα φτάσουμε στα 2,5 εκατομμύρια, με πάνω από 1.000 εργαζομένους να απασχολούνται στις εγκαταστάσεις μας. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις με τον κ. Σαμαρά τόσο στην Κίνα όσο και εδώ. Τα δύο κράτη έχουν κοινή ιστορία στο εμπόριο και τις μεταφορές και μοιραζόμαστε τα ίδια όνειρα για το μέλλον. Η Cosco θα αυξήσει τη ροή εμπορευμάτων προς την Ελλάδα, θα φέρουμε περισσότερα φορτία, τα οποία θα προωθούμε στην Ευρώπη μέσω των σιδηροδρόμων, για τους οποίους εκδηλώσαμε ενδιαφέρον στη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό. Οι δύο χώρες θα πλησιάζουν όλο και περισσότερο μεταξύ τους. Θέλουμε να κάνουμε κι άλλη επένδυση στον προβλήτα 3, στο δυτικό κομμάτι της, που θα αυξήσει τα εμπορευματοκιβώτια που διακινούνται σε πάνω από 5.000.000 και θα κάνουν τον Πειραιά το νούμερο ένα λιμάνι της Μεσογείου. Αυτό σημαίνει περισσότεροι εργαζόμενοι, ενώ θα είναι ένα έργο που θα στηρίξει την κυβέρνησή σας».

Κι ενώ κάτι πάει να γίνει στην Ελλάδα και έχουν αρχίσει να επιστρέφουν κάποια χαμόγελα στον τομέα των επενδύσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ποντάρει στην καταστροφή. Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2015 ή στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του 2014.

«Ο πρωθυπουργός πανικόβλητος από τις συνεχείς αποτυχίες της πολιτικής του success story ψάχνει εναγωνίως ευκαιρίες για να προβάλλει μία πλαστή εικόνα αισιοδοξίας. Ταυτόχρονα, με την παρουσία του στο χώρο της COSCO προετοιμάζει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της χώρας ευνοώντας ταυτόχρονα τις αξιώσεις της Κινέζικής εταιρείας για μείωση του συμβατικού τιμήματος που καταβάλλει ετησίως στον ΟΛΠ. Σε αυτή την πλαστή εικόνα δεν έχουν θέση οι σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές της Κινέζικης εταιρείας, οι ψευδείς προβλέψεις για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας καθώς και οι καταγγελίες των συνδικάτων ότι ο προβλήτας της COSCO «αναδείχθηκε» πρόσφατα, σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως ο μοναδικός μεταξύ των 265 μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών λιμανιών που δεν αναγνωρίζονται εργασιακά δικαιώματα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, τόνισε: «τα γεγονότα διαψεύδουν με τον κατηγορηματικότερο τρόπο τους διακηρυγμένους εχθρούς κάθε μορφής επένδυσης» και επισημαίνοντας ότι «το λιμάνι του Πειραιά ανεβαίνει σταθερά, αλλά προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρονται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα