Η ΕΕ ζητά να σταματήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας

Η ΕΕ δέχεται πιέσεις να σταματήσει την ελπίδα της Τουρκίας να ενταχθεί στην ένωση, εν όψει των συνομιλιών μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των Βρυξελλών και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, γερμανός ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησε να τερματιστούν οι μακρόχρονες διαπραγματεύσεις για την ένταξη των Τούρκων καθώς μεγαλώνει η ανησυχία ότι η Άγκυρα απομακρύνεται από τις αξίες της ΕΕ μετά την πρόσφατη κράτηση των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Η ΕΕ πρέπει να θέσει ως στόχο τον τερματισμό των ενταξιακών συνομιλιών", δήλωσε ο Βέμπερ.

Η

τοπική διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Άγκυρα και πέντε ακόμα ακτιβιστές είναι υπό κράτηση τις τελευταίες εβδομάδες, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Τέσσερις ακόμη αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα συνελήφθησαν εκ νέου το Σαββατοκύριακο και αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Η επίτροπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβουσόγλου και ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Ομέρ Τσελίκ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες σήμερα το βράδυ. Οι συζητήσεις αναμένεται να αφορούν την ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ, τη μετανάστευση, τα αιτήματα της Τουρκίας για ταξίδια χωρίς βίζα για τους πολίτες της, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις ενεργειακές και εμπορικές σχέσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει λάβει αυστηρότερη γραμμή απέναντι στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το περασμένο καλοκαίρι. Από τότε, 50.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί εν αναμονή της δίκης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγόρησε τη χώρα ότι ενεργεί σαν την κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, συλλαμβάνοντας πολίτες και αρνούμενη την προξενική βοήθεια. Το Βερολίνο εξέδωσε προειδοποίηση για τα ταξίδια στην Τουρκία και κατηγόρησε τα δικαστήριά της ότι εφευρίσκουν σχέσεις μεταξύ οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τρομοκρατικών ομάδων.

Ο Βέμπερ είπε ότι ήταν ικανοποιημένος που η γερμανική κυβέρνηση είχε μιλήσει για την κράτηση των ακτιβιστών, συμπεριλαμβανομένου και ενός γερμανού υπηκόου, αλλά ήρθε η ώρα οι Βρυξέλλες να δείξουν ανάλογη αντίδραση. "Η Τουρκία σαφώς απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αξίες μας", ανέφερε ο Βέμπερ στη γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel. "Η ΕΕ έχει επανειλημμένα δώσει το χέρι της στην Τουρκία μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, αλλά ο Πρόεδρος [Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν το έχει επανειλημμένα αρνηθεί. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν έχει νόημα".

Ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε ότι πίστευε επίσης πως πέρα από το τέλος των ενταξιακών συνομιλιών, η ΕΕ είχε ένα ισχυρό "χαρτί". "Από τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη χρηματοδότηση που λαμβάνει από την ΕΕ, τη συμμετοχή της στην τελωνειακή ένωση, η ΕΕ έχει σημαντική επιρροή" δήλωσε, μετά από μια πρωινή συνάντηση με την Μογκερίνι. Ο Σέτι είπε ότι είχε μεταβιβάσει μια αναφορά που υπογράφηκε από 900.000 άτομα που ζητούσαν την απελευθέρωση των ακτιβιστών. "Έλαβε την αναφορά και είπε ότι θα περάσει το μήνυμα στον υπουργό", είπε. "Αλλά η ΕΕ πρέπει να προσφέρει περισσότερα από λόγια".

Ο Ερντογάν απάντησε στις γερμανικές δηλώσεις επιθετικά τις τελευταίες ημέρες, κατηγορώντας το Βερολίνο για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. "Το δικαστικό μας σύστημα είναι πιο ανεξάρτητο από το δικό τους", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκίας,tourkias