To Ισραήλ "ξηλώνει" τους ανιχνευτές μετάλλων στο Όρος του Ναού της Ιερουσαλήμ

Το Ισραήλ αποσυναρμολόγησε τους ανιχνευτές μετάλλων που εγκατέστησε μια εβδομάδα νωρίτερα σε ένα αμφισβητούμενο ιερό της Ιερουσαλήμ, ελπίζοντας να δώσει τέλος σε μια κρίση με τον μουσουλμανικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ιορδανίας, συμμάχου της σε θέματα ασφάλειας. Η αφαίρεση των συσκευών έγινε μετά από μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, η οποία είναι ο θεματοφύλακας του ιερού τόπου, με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ. Είχαν εγκατασταθεί ως απάντηση σε θανατηφόρους πυροβολισμούς

κοντά στην περιοχή, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο ισραηλινοί αστυνομικοί. Η δολοφονία ενός 16χρονου Ιορδανού μετά από διαπληκτισμό με έναν φρουρό της ισραηλινής Πρεσβείας αύξησε τις εντάσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οδηγώντας σε 24ωρη διπλωματική στάση μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ.

Ωστόσο, υπήρξαν σημάδια σήμερα ότι η κρίση για το ιερό δεν τελείωσε ακόμα.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει τους ανιχνευτές μετάλλων με νέα μέτρα ασφάλειας. Αυτό θα περιλαμβάνει "προηγμένες τεχνολογίες", εξελιγμένες κάμερες και πρόσθετες αστυνομικές εφαρμογές.

Οι ηγέτες των Μουσουλμάνων ζήτησαν οι ρυθμίσεις ασφαλείας να γίνουν όπως ήταν πριν τους ανιχνευτές μετάλλων. Ο Ικρέμα Σάμπρι, ανώτερος μουσουλμάνος κληρικός, δήλωσε ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να παραμείνουν μακριά από το ιερό, εν αναμονή της αναθεώρησης των νέων μέτρων του Ισραήλ. "Η θέση μας είναι ότι προς το παρόν, κανείς δεν πρέπει να εισέλθει", δήλωσε στο Associated Press.

Η έκταση στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ είναι η τρίτη πιο ιερή περιοχή του Ισλάμ και το πιο ιερό σημείο του Ιουδαϊσμού, που κάποτε στέγαζε τους βιβλικούς ναούς. Βρίσκεται στη γραμμή της ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και προκάλεσε πολλές σημαντικές αντιπαραθέσεις στο παρελθόν. Το Ισραήλ εγκατέστησε τους ανιχνευτές μετάλλων όταν δύο άραβες αστυνομικοί σκότωσαν δύο ισραηλινούς αστυνομικούς φρουρούς εκεί. Η κίνηση έπληξε τον μουσουλμανικό κόσμο, εν μέσω ισχυρισμών ότι το Ισραήλ προσπαθεί να επεκτείνει τον έλεγχο του χώρου με το πρόσχημα της ασφάλειας - ένας ισχυρισμός που το Ισραήλ αρνείται.
Η εγκατάσταση των ανιχνευτών μετάλλων οδήγησε σε έντονες διαμαρτυρίες και σε θανατηφόρες βιαιοπραγίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων την περασμένη εβδομάδα.

Πλήθη μουσουλμάνων προσεύχονταν έξω από το ιερό σε ένδειξη διαμαρτυρίας κάθε μέρα, αρνούμενοι να περάσουν από τους ανιχνευτές μετάλλων. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι έχει κάποια "κρυφά" σχέδια, απεικονίζοντας τους ανιχνευτές μετάλλων ως απαραίτητο μέσο για την αποφυγή επιθέσεων. Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση δέχεται αυξανόμενη διπλωματική πίεση τις τελευταίες ημέρες για να επανεξετάσει την απόφαση. Αντιμετώπισε επίσης την αυξανόμενη εγχώρια κριτική, ότι είχε ενεργήσει βιαστικά, χωρίς να σταθμίζει τις επιπτώσεις της εγκατάστασης νέων συσκευών στον χώρο. Η διπλωματική κρίση με την Ιορδανία σχετικά με την πυραυλική πρεσβεία έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στην εξεύρεση λύσης.

cbsnews.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα